Güncelleme Tarihi:
Baharla birlikte polenlerin ortaya çıkması alerjik reaksiyonlara ve astımın depreşmesine yol açıyor. Ancak uzmanlar astımın, bahar aylarını zehir etmesinin önlenebileceğini söylüyorlar.
İlkbahar, astımlılara sıkıntılı günler yaşatıyor. Mevsime bağlı olarak bir yandan havadaki nemin artması, ev akarlarının üremesi için ideal ortam meydana getirirken, diğer yandan polenlerin ortaya çıkması alerjik reaksiyonlara ve astımın depreşmesine yol açıyor. Ancak uzman kontrolünde uygun ilaçlarla alerji ve astımın, bahar aylarını zehir etmesi önlenebiliyor. Astıma Karşı Küresel İnisiyatif adlı uluslararası grubun 1998 yılında aldığı karara göre, astım ve üst solunum yolu alerjilerinde en önemli tedavi yöntemi olarak, yine solunum yoluyla alınan spreyler kabul ediliyor.
İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Feyza Erkan, polen alerjisi olan hastalarda çim ve çayır polenlerinin havadaki yoğunluğunun artması nedeniyle, özellikle üst solunum yolu alerjilerinin görüldüğünü söyledi. Burunda kaşınma, akma hissi veya tıkanıklık, gözlerde yaşarma, kaşıntı, hapşırık nöbetleri ve daha ileri durumlarda hava yollarında tıkanıklık ve nefes darlığı nöbetleri ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Erkan, ‘‘Aynı gün içinde bir sıcak bir soğuk hava yaşanması, üşütme, soğuk algınlıklarına yol açıyor. Soğuk algınlığı virüsü de astım şikayetlerini artırıyor’’ dedi.
İlaçların kullanımı önemli
Alerji ve astıma karşı uygulanan tedavinin koruyucu ve oradaki alerji nedeniyle oluşan iltihabı tedavi edici etkisi bulunduğunu söyleyenn Prof. Dr. Erkan, ‘‘Ancak solunum yoluyla alınan ilaçların düzenli ve sürekli kullanılması gerekir. Bu ilaçlar sadece şikayet olduğu zaman alınacak ilaçlar değil. İhtiyaç halinde alınacak solunum yollarını açan tipte olanları da var. Bunlar diğerleri gibi düzenli kullanım zorunlulukları olmayan, ihtiyaca göre ayarlanan ilaçlar. Hekim hastasına bu ilaçlardan hangi dozda alacağını tavsiye eder’’ dedi.
Spreylerin çok uzun süre kullanıldığında akciğerlere zarar vereceği yönünde yanlış inanç bulunduğunu belirten Prof. Dr. Erkan, ‘‘Bu inancın hiçbir doğru yanı yok. Bu ilaçlar zarar vermezler. Yan etkileri tamamiyle geriye dönüşlüdür. Önemli olan bu ilaçların kullanım şekillerini doğru uygulamaktır. Ancak doğru kullanım tekniğinde hasta yarar görebilir. Bu ilaçlar, astım tedavisinde en az yan etkili tedavi biçimidir. Çünkü çok az miktarda ilacı hastalığın olduğu yere, hava yolu ve buruna uyguluyoruz’’ diye konuştu. Prof. Dr. Erkan, hekimin uygun göreceği dönemlerde tedaviye hapların da eklenmesi gerekebildiğini ve bunun da doktorun takdiriyle olduğunu belirtti.
ALERJİ VE ASTIMA KARŞI ÖNLEMLER:
Ev tozu akarlarına karşı, hastanın özellikle yatak odasında halı olmamalı. Özel yatak çarşafları bulunmalı, toz tutan eşyalar, kadife perdelerden, kadife ve kumaş mobilyalardan kaçınmalı. Evde sadece nemli bezle toz alınmalı. Haftada bir kez elektrik süpürgesiyle ciddi temizlik yapılmalı.
Polen alerjisi olanlar, bu mevsimde mümkün olduğu kadar evden dışarı çıkmasınlar. Evin ve arabanın pencerelerini kapalı tutsunlar. Olanakları uygunsa, hava filtresi olan özel cihazlarla evlerini ve arabalarını havalandırmalılar. Tatillerini polen mevsimlerinde, yüksek yerlerde veya deniz kenarında polenin az olduğu yerlerde geçirsinler. Gözlük tatmak, vücudu ve saçları sık sık yıkamak, dışarda giyilen elbiselerde evde dolaşmamak da basit önlemlerden birkaçı.