'Dev barsak’doktorları bile şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Dev barsak’doktorları bile şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2010 17:37

Konya’da bir hastanın tomografisini gören doktorlar gözlerine inanamadı, çünkü tüm karın boşluğu adeta kalınbarsaklarla dolmuştu, karın içinde barsaklardan başka bir şey görünmüyordu. Bağırsağın görünümü ise araba lastiğini andırıyordu.

Haberin Devamı

Konya Ataşehir’de yaşayan 74 yaşındaki Abdil Yüksel, üç ay boyunca şiddetli kabızlık yaşadı. Bu süre içinde Yüksel’in kalınbarsağının ağırlığı 12 kiloya, boyu ise 60 santime ulaştı.

Hastanın tomografisi, doktorları bile şaşkına çevirdi. Tüm karın boşluğunu dolduran bağırsağın görünümü araba adeta lastiğini andırıyordu.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü uzmanları Dr. İhsan Oruk ve Dr. Şener Balas, hastanın hikâyesini dinlediklerinde üç aydır büyük abdestini yapamadığını öğrenince şaşkınlıkları bir kat daha arttı.

Dr. İhsan Oruk ve Dr. Şener Balas, daha önce de buna benzer vakalar gördüklerini ancak bu hastanın durumunun çok özel ve aynı zamanda çok ciddi olduğunu belirtti. Çünkü barsakta tuvalete çıkmamaktan dolayı biriken ve taşlaşan dışkı, normal insanlarda en fazla 15 cm uzunluğunda olan kalınbarsağın boyunun 60 cm’ye uzamasına yol açmıştı. Üstelik barsak uzamakla kalmamış, 50 cm genişliğe ulaşmıştı.

Haberin Devamı

Ameliyat 1,5 saat sürdü

Hasta acilen ameliyata alındı ve yaklaşık 1,5 saat süren bir operasyonla barsağın uzayan, taşlaşmış dışkıyla dolduğu için 12 kilogramlık kütleye ulaşan bölümü tamamen çıkarıldı. Dr. İhsan Oruk, operasyonla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Kalınbarsağın anüse yakın olan ve ‘sigmoid kolon’ adı verilen S harfi şeklindeki bölüm tamamen çıkarıldı, barsağın çapının aşırı genişlemesi yüzünden kalınbarsağın ucu karından bir delik açılarak, karnın dışına dışkıyı toplamaya yarayan bir torba (kolostomi) takıldı. Bir süre sonra içi boşalan kalınbarsağın çapının normal insanların kalınbarsak çapına erişecek, o zaman da kolostomi çıkarılabilecek.”

Dr. Oruk, hastanın yaşadığı sorun nedeniyle kalınbarsağında delinme olmadığını belirterek, “Hastamız yıllar önce de aynı sorun nedeniyle bir operasyon geçirmiş. Bu aynı problem nedeniyle geçirdiği ikinci operasyondur. Henüz patoloji sonucu çıkmadığı için hastanın tıbbi rahatsızlığının adını koyamıyoruz. Bu teşhisi ancak patoloji sonuçları çıktıktan sonra koyabileceğiz. Bizim tahminimize göre çocuklarda ve bazı yetişkinlerde görülen bir barsak anomalisi durumudur. Bu anomali doğuştan olabileceği gibi, sonradan da gelişebilir. Bu rahatsızlıkta barsak üzerindeki gangligon adını verdiğimiz sinir hücreleri ölüyor. Barsak bu durumda görevini yapamaz hale geliyor, barsak dışkıyla doluyor, içerisinin dolduğunu hastaya hissettirecek hücreler öldüğünden hızla dışkı birikiyor. Hasta bu doluluk hissini duyamadığı için tuvalet ihtiyacı duymuyor ve tuvalete çıkamıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ameliyattan sonra hastanın çektiği sıkıntıların büyük bir bölümünün azaldığını belirten Dr. İhsan Oruk, hastanın patoloji sonucunun çıkmasıyla birlikte bundan sonraki yaşamına ilişkin neler yapılabileceğine karar vereceklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!