Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2003 00:00
Geçen haftaki yazımızda; detoksun yararlarını ve bir detoks gününü nasıl geçireceğinizi yazmıştık. Detoksu uygularken, yiyeceklerinizi içeceklerinizi, tüketeceğiniz sebze ve meyveleri özenle seçmeli, özellikle antioksidan ve toksin atıcı etkisi yüksek olan sebze ve meyveleri tercih etmelisiniz. Seçimlerinizi yaparken detoks gücü yüksek meyve ve sebzelere öncelik vermelisiniz. Bu ürünlerle taze sebze ve meyve kokteylleri de hazırlamanız daha etkin bir detoks sağlar. Üstelik işi daha eğlenceli hale getirip sebze ve meyve suyu karışımlarını aile üyeleriyle birlikte hazırlayarak ‘‘lezzet hoşlukları’’ da yaratabilirsiniz. Detoks kürleri size bedensel ve ruhsal güç ve enerji sağlar. Detoks uygulamalarını yaşamınıza yerleştirdikçe kendinizi daha genç ve dinç hissedersiniz.DETOKS SEBZELERİEnginar: Karaciğer detoksu için mükemmel bir seçimdir. Çok iyi bir toksin gidericidir. İçerdiği yararlı bileşiklerle kolesterolü düşürücü etkisi de bulunmaktadır.Havuç: Beta-karoten, potasyum ve posadan zengindir. Bağışıklığı güçlendirir, cilt ve göz sağlığının güvenilir bir iyi dostudur. Havuç, detoks sıvılarının en önemli unsurudur. Bu nedenle tüm detoks kürlerinde havuçtan yararlanılıyor. Lahana: Folik asit, beta-karoten ve C vitamini muhtevası yüksektir. Antioksidan etkili Glucosinolatlar'dan zengindir. Kansere karşı koruyucu, toksinlerden arındırıcı ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici faydalar sağlar.Ispanak: Göz dostu bir flavanoid olan luteinden zengindir. Ayrıca bol miktarda C vitamini, folik asit, beta-karoten ve demir ihtiva eder. Çok güçlü bir detoks desteğidir. Serbest radikallerle savaşır, kanserden korur, kemikleri güçlendirir.Salatalık: Potasyum ve posa zenginidir. Su birikimini azaltır. Cilt detoksu sağlar.Domates: Beta-karoten, antioksidan etkili likopen ve çinkodan zengindir. Özellikle prostat, mide ve kalın bağırsak kanserlerinden korur, bağışıklığı güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarına olan riski azaltır. Çok güçlü bir detoks sebzesidir. Brokoli: Çiğ ya da haşlanmış olarak hem salatalara, hem de sebze sularına rahatlıkla konabilir. Antioksidan vitamin ve mineralleri bol miktarda içerir. Karahindiba: Yapraklarında lutein, ksantofil ve karotenoidler bulunmakta ve antioksidan etki göstermektedir. Detoksta olduğu kadar cilt rahatsızlıkları, sarılık ve anemi gibi pek çok sağlık sorununda da kullanılmaktadır. Rezene: Antimikrobiyal, ağrı kesici, ateş düşürücü etkileri bulunan rezene, östrojen benzeri özelliklere de sahiptir. Bu nedenle toksinleri uzaklaştırmada etkili bir bitkidir. Sarmısak: İyi bir kalp koruyucusu ve serbest radikal uzaklaştırıcısı olarak bilinen sarmısak; detoks mönüsünde mutlaka yer almalıdır. İçerdiği keskin kokulu uçucu yağlar, fosfor, demir, A, B, C vitaminleriyle vücut için tam anlamıyla olumlu etki göstermektedir. Zencefil: İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde mide ve bağırsak sorunlarını çözerek vücudun sindirim sistemini rahatlatır, toksinlerden arındırır. Hipertansiyondan osteoartirite kadar pek çok hastalıkta kullanılan zencefil, aynı zamanda iyi bir detoks bitkisidir.Maydanoz: Beta-karoten, C vitamini, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum gibi vitamin ve minerallerden zengindir. Böbrek, karaciğer ve idrar yolları detoksu için en iyi kaynaklardan biridir.Nane: Flavaonoidler, fenoller, terpenler ve tanenleri içerir. Antiseptik olup mantarları öldürücü özelliği bulunmaktadır. Sindirim sistemi detoksu için mükemmel bir bitkidir.DETOKS MEYVELERİSiyah erik: Beta-karoten, antioksidanlar, potasyum ve posadan zengin olan siyah erik; çok güçlü bir serbest radikal savaşçısı, sindirim yardımcısı ve toksin temizleyicisidir. Detoks kürlerinin hemen hepsinde siyah erikten yararlanılıyor. Elma: C vitamini, quarcetin-güçlü bir antioksidandır-, potasyum ve Pektin isimli posadan zengindir. Kanserden korur, damar sağlığını destekler, bağırsak fonksiyonlarını güçlendirir. Toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Elma, en güçlü detoks desteklerinden birisidir. Güne, sabah aç karnına yenilen bir elma ile başlayın, toksin yükünüzü azaltın.Portakal, limon, greyfurt: C vitamini, folik asit, pektin isimli posadan, limonin, terpenler ve fenolik asitlerden zengin meyvelerdir. Kanserden korunmada, bağışıklığı güçlendirmede, kolesterol seviyelerini düşürmede, damarları genç ve sağlıklı tutmakta çok yararlı detoks destekleridir.Kivi: Bol miktarda klorofil, potasyum, C vitamini, flavonoid ve posa ihtiva eder. Serbest radikalleri yok eden güçlü bir detoks besinidir. Özellikle cilt detoksu için yararlı bulunuyor. Şeftali: Flavonoidlerin, beta-karoten ve C vitamininin güvenli kaynağıdır. Potasyumdan zengindir. Bağışıklığı güçlendirdiği ve detoksu kolaylaştırdığı bilinmektedir. Özellikle cilt detoksu için yararlı olduğu düşünülür. Cildinizin toksin yükünü azaltır, genç ve parlak bir görünüm sağlar. Kayısı: Beta-karoten, demir, potasyum, posa ve C vitamininden zengindir. Bağırsak boşalmasını iyileştirir. Enerji düzeyinizi yükseltir, yorgunluğu azaltır.Üzüm: Üzümün kabuğu antioksidan polifenollerden, çekirdeği antioksidan antosiyanidinlerden zengindir. Toksin atıcı, kanser ve kalp hastalığından koruyucu etkiye sahiptir. Damar duvarının güvenli bir desteğidir.Kiraz ve vişne: Antioksidan etkili antosiyaninler, potasyum ve C vitamini muhtevaları yüksek meyvelerdir. Kansere ve romatizmal hastalıklara karşı koruyucu, toksinlerden arındırıcı etki gösterirler.Çilek ve böğürtlen: C vitamini, folikasit ve antioksidan etkili Ellagic asitten zengin besinlerdir. Bu besinler bağışıklığı destekler, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Çok güçlü toksin arındırıcı meyvelerdir.DAHA GÜÇLÜ BİR DETOKS İÇİN Taze ve doğal ürünlerle beslenmeye özen gösterin.Daha az
kalori tüketin.Hayvansal yağları azaltın. Kızartma yağlardan ve margarinlerden uzak durun. Zeytinyağına öncelik tanıyın. Daha az şeker kullanın.Hayvansal proteinleri azaltın. Daha çok posalı yiyecek tüketin. Organik besinlere öncelik verin.Sebze ve meyveleri daha çok kullanın.Bol bol temiz ve doğal su için. Soğuk değil, ılık suyu tercih edin.Fast-food beslenmeyi terk edin.Daha çok Omega-3 yağ asidi kullanın: Ceviz ve yağı, keten tohumu ve yağı, soya ve yağı, balık.Omega-6 yağ asitlerini azaltın: Ayçiçek yağı, mısır özü yağı, pamuk yağı, susam yağı ve margarinler.Uykunuza özen gösterin. Stresi azaltın. Fiziksel aktivitenizi arttırın.İdeal kilonuzu koruyun.Bedensel detoksa yardım eden tekniklerden yararlanın: Tıbbi masaj, medikal SPA, buhar banyoları, saunalar, talassoterapi ve hidroterapiler.Ruhsal detoks desteklerini ihmal etmeyin: İnançlarınızı güçlendirin, meditasyon ve yogadan yararlanın.Yavaşlayın! Bedensel ve ruhsal yaşamınızın hızını azaltın. Dinlenme ve eğlenmeye vakit ayırın.‘‘Junk Food’’ yasaklarına uyun: Tatlılardan, tatlandırıcılardan, çikolatalardan, gazlı içeceklerden, enerji sıvılarından, kafeinden, içkilerden, cipslerden, yağlı ve hazır atıştırmalardan uzaklaşın.Meyve ve bitki çaylarından yararlanın. Bol bol yeşil çay için.Temiz bir çevrede yaşamaya gayret edin. İşyeri toksinlerinden uzak durun.Beyaz unu, beyaz pirinci ve makarnayı azaltın.Tam tahıl, kuru baklagil ve kuruyemişlerden yararlanın.Cilt detoksuna özen gösterin.NASIL YAŞIYORLAR?ÇAĞLA KUBAT (MANKEN)Küçük yaşlardan beri aynı sağlıklı düzende yaşıyorumYaşım 24. 58 kiloyum, boyum da 1.80 cm. Haftada en fazla iki kere kırmızı et yiyorum. Tuz kesinlikle kullanmıyorum. Beyaz peynir çok tüketiyorum. Haftada en az iki kere makarna yiyorum. Çok nadir hamur işi tüketiyorum. Kızartma kesinlikle yemiyorum. Eğer o gün spor aktivitesi varsa multivitamin alıyorum. Vitamini düzenli olarak kullanıyorum. En geç saat 01.00'de uyuyorum. Her gün yedi saat uykumu almaya özen gösteriyorum. Küçük yaşlardan beri bu düzende yaşıyorum. Sigara ve alkol kullanmıyorum. Ailemde de sigara içen yok. Düzenli olarak aldığım bir ilaç da yok.Prof. Osman Müftüoğlu’nun görüşüÇağla Kubat'ın yaşam tarzı, seçimleri mükemmel. Uykuya, beslenmeye ve egzersize gösterdiği özen takdire değer. Bizim önerimiz düşük kalorili beslenme uyguladığını düşündüğümüz Sayın Kubat'ın vitamin ve mineral desteklerini ve özellikle kalsiyum desteğini ihmal etmemesidir. Multivitamin yerine, folik asit, B12 vitamini ve çok düşük dozlarda E vitamini (günlük 30-50 mg) ve esterifiye edilmiş C vitamini (günlük 500-1000 g) kullanmasını öneriyorum. Mesleği gereği cildini desteklemede yararlı olacağını düşündüğüm Grape Seed Extract ve Alpha Lipoic Asid kullanmasının da yararlı olacağı kanaatindeyim. Beslenme sistemine biraz daha protein yerleştirmesi, özellikle
balık tüketimini arttırması olumlu olacaktır. Sayın Kubat'a bir başka önerim; mümkün olduğu kadar flavanoid zengini, renk çılgını sebze ve meyvelere yönelmesi, ama bunları yaparken Glisemik İndeksi yüksek kötü karbonhidratlardan zengin sebze ve meyvelerden de kaçınması. Vakit buldukça aşağıdaki tabloya göz atmasında ve beslenirken mevcut kilosunu koruması için Glisemik İndeksi düşük besinleri tercih etmesinde yarar var. Sayın Kubat'a uzun ve sağlıklı bir hayat dilerim. GELECEK HAFTA: DETOKS İÇECEKLERİ/DETOKS ÇAYLARI/DETOKS DESTEKLERİ
button