Güncelleme Tarihi:
Depresyon geçiriyorsanız ve psikoloğa gitmeyecek kadar ihmalciyseniz kendi kendinizi tedavi edebilirsiniz. İşte Türk Psikologları Derneği'nin tavsiye ettiği yöntemler
Depresyonun önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından yola çıkan Türk Psikologları Derneği hastalara yardımcı olabilecek 'Depresyonla Başa Çıkma Yöntemleri' isimli el kitabı hazırlattı. Depresyonda asıl sorunun hastanın ‘düşünce biçimi' olduğundan yola çıkılarak hazırlanan kitapta, şu öneriler yer alıyor:
t Günlük faaliyetlerinizi artırın
Bir şeylerle uğraşmak acı veren düşünceleri zihinizden uzaklaştırır. Kendinizi daha az yorgun hisseder, daha iyi düşünürsünüz. Ancak planladığınız bir işe başlamak veya sürdürmek size zor gelebilir. Bu gibi durumlarda, kendinizi, ‘Hemen pes etme’ gibi sözlerle yüreklendirin. Çeşitli nedenlerle planınızı uygulayamazsanız moralinizi bozmayın, yapamadığınız işi sonraki günün planına aktarın. Her günün sonunda yaptıklarınızı gözden geçirin.
t Yeni düşünceler geliştirin
Olumsuz düşünceler, olumsuz duygulara neden olarak depresyonu artırır. Kendinizi üzgün, endişeli, gergin veya öfkeli hissedelibirsiniz. Olumsuz düşüncelerden kurtulmak için öncelikle bu düşünceleri farketmek ve yerine yeni düyünceler geliştirmek gerekir. Bunun için olumsuz düyüncelerinizi sayın. Farkettiğiniz her olumsuz düşünce için yanınızda bulunduracağınız küçük bir kağıda bir çentik atın. Her günün sonunda olumsuz düşüncelerinizi sayın. Çok fazla olumsuz düşünceye sahip olduğunuz için kendinizi suçlamayın. Çünkü sayının artması olumsuz düşünceleri yakalamakta ustalaştığınızı gösterir.
Olumsuz düşünceleri sorgulamayın
Olumsuz düyüncelerinizi farkına vardıktan sonra sorgulama aşamasına geçin. Depresyondaki insanlar hataları olmadığı halde, kendilerini suçlayabilir veya bazı olayların önemini abartabilir. Bu nedenle olumsuz düşüncenize yol açan kanıtları inceleyin ve farklı bakış açılarıyla da bakmayı öğrenin.
Düşünce hatalarından kurtulun
Depresyonun gerçek suçluları düşünce hatalarıdır. ‘Her zaman neşeli görünmeliyim, hayatımda iyi giden hiçbir şey yok, zaten herşey beni bulur veya benim yüzümden oldu’ gibi düşünce hatalarınızı tek tek bulmaya çalışın. Bazı şeylerin şeylerin kötüye gittiğini farketmeniz herşeyin kötü olduğu anlamına gelmez.
t Paniğe kapılmayın
Depresyonla mücadele ederken zaman zaman gerilediğinizi hissedebilirsiniz. Paniğe kapılmayın. Bu gerilemeler depresyonuzla mücadele yolundaki normal aşamalardan biridir.
t DEPRESYON NEDİR?
DEPRESYONUN en dikkat çekici belirtisi çökgün ruh hali. Depresyona giren kişi kendini mutsuz, karamsar, umutsuz, hüzünlü ve yalnız duyumsuyor. Kendisine ve çevresine olan ilgide azalma görülüyor. Gerginlik, huzursuzluk ve aşırı şüphecilik ortaya çıkıyor. Günlük işleri bile altından kalkılamayacak kadar zor görevler olarak algılıyor. Kişi genelde yalnız kalmak istediği için, sosyal ilişkilerden kaçınıyor. Başağrısı veya bedenin değişik yerlerinde ağrılardan şikayet ediyor. Uyku sorunları ortaya çıkıyor. Aşırı yemeye bağlı olarak kilo alma ya da iştahsızlık, uykuya dalmada güçlük gibi sorunlar kendini gösteriyor.