Deprem şalları vitrinlerde

Güncelleme Tarihi:

Deprem şalları vitrinlerde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Hayatı Renklerle Örüyoruz’’ projesinin ilk ürünleri alındı. Afet bölgelerindeki kadınlara ördürülen

yün şallar

15 Aralık’ta tüm Benotton mağazalarında satışa sunuluyor.

Kırmızı, pembe, fıstık yeşili, lacivert ya da kahverengi... Renk renk şallar yan yana dizilmiş. Hepsi birbirinden güzel bu şalların yaşayan birer öyküleri var. Çünkü onları, çadırkentlerde yaşayan kadınlar el ele vererek ördüler. Depremin etkisini atlatıp, çadırkentlerde yaşamaya başladıktan sonra ‘‘Örgü örmek istiyoruz’’ demişlerdi. Kadınların yaşama umudu için slogana dönüşen bu istek, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Benetton’un ortaklaşa yürüttüğü ‘‘Hayatı Renklerle Örüyoruz’’ projesi ile gerçekleşti.

800 şal örüldü

Rengini ve modelini Benetton’un belirlediği, yün ve şişlerinin İtalya’dan getirildiği şallar, Kasım ayında ÇYDD’nin tespit ettiği 250 kadın tarafından örülmeye başlandı. Tamamlanan 800 şal, 15 Aralık’dan itibaren de Türkiye çapındaki Benetton mağazalarında özel etiketlerle satışa sunulacak.

Bu projenin depremin griliğini ve acılarını biraz olsun unutturacağını düşündüklerini belirten ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, ‘‘Benetton, tüm dünyada iç açıcı renkleriyle sarı-siyah-beyaz-esmerleriyle sarmaş dolaş gösteren posterleriyle çocuk konusuna ve diğer sosyal konulara ve görselliğe, sanata verdiği değerle aklımıza ilk gelen yer oldu.’

Duyurularla başladı

Saylan ‘Depremin yaralarını, sabır ve mutlulukla sarabilen örgülerle dünyanın her köşesindeki Benetton’lara ve oradan da acıları, felaketleri paylaşan isimsiz dostlara ulaşmak güzel bir duygu bizce’’ dedi. Şalları örecek kadınlar ÇYDD gönüllülerinin çalıştığı çadırkentlerden, duyurularla belirlenmiş. Prof. Dr. Saylan, çok sayıda başvuru olduğunu, bu projeyle kadınların taksitlerini ödeyebildiklerini, çocuklarına bir şeyler alabildiklerini söyledi.

İlk çalışmanın çok başarılı sonuç verdiğini söyleyen Benetton Genel Müdürü Aslı Karadeniz, projeyi destekleyen Juliana Benetton’un modeli seçerken kadınların başarıya ulaşabileceği bir model olmasında özen gösterdiklerini belirtiyor :

‘‘Kadınların bir de ‘ben bunun kolunu tutturdum tutturamadım’ stresine girmemeleri için Juliana Benetton da bu modeli önerdi. ÇYDD, 5-6 kampta kadınlara bu modeli anlattığında kadınlar hiç zorlanmadılar. Bizim depolarımızda her biri için örülecek miktarlardaki yün ve şişler hazırlandı.

Tek tek poşet poşet dağıtıldı. Zaten gramajı fiks olduğu için aynı standardı yakalayabildiler. Haftaiçinde bir günde yünler götürüldü, ertesi hafta tamamlanan şallar geri alındı. Kadınları 5 milyon lira işçilik ödeniyor. Bunlar mağazalarda 15 milyon liraya satılacak. Yünler İtalya’dan bağış olarak geldi. Bayilerimiz de satarken herhangi bir kar almayacaklar. Aradaki fark da bundan sonraki projelerin finansmanı için kullanılacak.’’

Afişler hazır

Benetton’un bu projeyle diğer marka firmalara örnek olabileceğini söyleyen Karadeniz, bundan sonra da bu tarz çalışmaları sürdürmek istediklerini açıkladı; ‘‘Şalları satarken bir amacımız da bir örnek olması. Çünkü bunu herkes yapabilir. Özellikle marka ile ilişkisi olan herkes yapabilir. Bizim için kolay çünkü Benetton, örgü ile birleştirebileceğimiz bir markanın temsilcisi. Ama bu örneği çoğaltabilecek çok firma var. Biz istiyoruz ki 179 satış noktasında mutlaka hepsinde bu bulunsun, genele yayılsın, görülsün ve özel bir şey olduğu da bilinsin. Onun için özel afişlerle hazırlandı. Bundan sonra bu tarz çalışmaları devam ettirmeyi düşüyoruz.’’

Çadırkentten notlar

Kadınlar renkli yünleri görünce çok heyecanlanmışlar. Özellikle sarı, kırmızı, pembe gibi canlı renklere ilgi göstermişler. Lacivert, en rağbet görmeyen renk.

Kadınlar arasında aldıkları parayı ‘‘maaş’’ olarak görenler, tek gelir kaynağının bu proje olduğunu söyleyenler var.

Depremde eşyalarını kaybettikleri için çadırlarına ufak tefek de olsa aldıkları eşyalar onlara mutluluk veriyor. Yeniden eski yaşantılarına döndükleri hissine kapılıyorlar.

Bazı çadır kentlerde belirlenen saatlerde toplanıp örme seansı yapılmış.

Kimin daha iyi veya çabuk ördüğü kadınların aralarında sürekli konuşma konusu olmuş. Bir yandan rekabet ortamı diğer yandan dayanışma...

Örgü sırasında kız çocuklar annelerine yardım etmeye çalışmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!