Güncelleme Tarihi:
Ankara’da yaşıyor ya da Ankara’yı biliyorsanız Trilye Restoran’ı bilmemenize imkân yok. 10 yıllık. Ama namı daha büyük. Diplomasi, iş, medya, üniversite, bürokrasi ve siyaset dünyasının ikinci adresi. Kurucusu Süreyya Üzmez. Asker kökenli. Tuzla Piyade Okulu’ndan mezun. Genelkurmay Sosyal Hizmetler Başkanlığı’nda dokuz yıl boyunca 3 bin personelin yeme-içmesinden sorumluydu, protokol yemeklerini düzenledi. İlk restoranını 1996’da Kuala Lumpur’da açtı. Dünyanın pek çok ülkesinde balık ve deniz ürünleriyle, pişirme tekniklerini araştırdı. İşte Süreyya Üzmez şimdi sırlarının bir bölümünü ‘Trilye’nin Meze Yolculuğu’ kitabında paylaşıyor.
Kalkan ciğeri tava
Malzemeler
1 adet kalkan balığı ciğeri
1 adet orta boy soğan
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kekik
Yeterince tuz
Yapılışı
Kalkan ciğerini zarından ve sinirlerinden ayrıştırın. Eşit parçalar halinde kesin. Soğanın kabuklarını soyun ve rendeleyip bir tülbent yardımıyla suyunu süzdürün. Soğanın suyu, zeytinyağı, kırmızı toz biber, karabiber, kekik ve tuzu bir kabın içerisinde iyice çırpın. Kalkan ciğeri parçalarını bu karışımın içerisinde iki saat bekletin. Ciğerleri alıp una bulayın, tavada ısıttığınız ayçiçek yağında dört-beş dakika kızartın.
Gardıropta pastırma
Malzemeler
5 kiloluk akya balığının filetosu
5 kilo kaya tuzu
2,5 kilo çemen
Yapılışı
Akya balığı filetosunun her yerini tuzla kapatın. 48 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra soğuk suda yıkayıp kurulayın. Üzerini (elinize eldiven giyerek ve hafif ıslatarak) çemenle kapatıp altı gün bekletin. Çemen ele gelmeyecek kıvama geldiği zaman balık pastırması hazırdır. İnce dilimler halinde keserek servis yapabilirsiniz.
Karidesli armut
Malzemeler
4 adet haşlanmış karides
1 su bardağı pirinç
4 adet enginar kalbi
3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı ekmek kırıntısı
1 su bardağı un
2 adet yumurta
Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı
Pirinci yıkayın ve yumuşayıncaya kadar haşlayın. Robotta çekip püre haline getirin. Tuz, karabiber, kaşar peyniri, bir yumurtanın beyazıyla iyice yoğurun. İçerisine kabuklarını soyup ince doğradığınız karidesleri ve doğranmış enginar kalplerini koyup elinizle armut şekli verin. Şekillendirdiğiniz hamuru sırasıyla un, yumurta ve ekmek kırıntısına bulayın. Ayçiçek yağında altı-yedi dakika kızartın.
Avokadolu karides
Malzemeler
1 adet avokado
2 adet haşlanmış karides
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı hardal
1/2 çay kaşığı sebze tozu
1 kahve fincanı tozşeker
1 adet limonun suyu
1/2 çay bardağı elma sirkesi
Yapılışı
Avokadoyu soyup, iyice bölün ve çekirdeğini çıkarın. Kabuklarını soyduğunuz karidesleri iki yemek kaşığı zeytinyağına bulayın. Bir kabın içerisinde kalan zeytinyağı, hardal, sebze tozu, şeker, limon suyu ve elma sirkesini mikser yardımıyla yoğun bir kıvam alana kadar çırpın. Hazırladığınız karışımla avokadoyu soslayın. Karidesleri soslu avokadoların üzerine yerleştirip servis edin.