Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)

Güncelleme Tarihi:

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2003 11:32

Vertigo kelimesi latince ‘dönmek’ fiilinden gelmektedir. Denge bozuklukları çoğu zaman tarifi güç hastalıklardır. Hastalar kendilerinin ya da çevrelerindeki eşyaların döndüğünü tarif ederler. Birçok kişi baş dönmesi yaşadığında hangi uzmanlık alanındaki doktora başvuracağını bilmez.

Haberin Devamı

Denge organımız iç kulakta yer almaktadır ve denge bozukluklarıyla yakından ilgili branş kulak burun boğazdır. Dengemizi sağlayan sistem oldukça karmaşık yapıda ve tek bir organa bağlı değildir. Beyin, beyincik, omurilik, eklem ve kaslar içerisindeki pozisyon algılayıcılar, gözler ve iç kulaktaki denge merkezimizin koordineli çalışmasıyla dengemizi sağlayabiliyoruz. Gözümüzü kapattığımızda bile vücudumuzun pozisyonunu bilebilmeyi ve düşmeden ayakta kalabilmeyi bu karmaşık ve bir o kadar da mükemmel sisteme borçluyuz.

 

Birçok baş dönmesi nedeni vardır. Baş dönmeleri bazı dahili hastalıklara, tansiyona, kan şekerindeki değişikliklere vb. bağlı olabileceği gibi sıklıkla beraberinde mide bulantısı ile birlikte olan ve şiddetli rahatsızlığa yol açan baş dönmelerinde iç kulakla ilişkili bir sorun akla gelmelidir. Özellikle ofiste sürekli bilgisayar başında aynı pozisyonda çalışan kişilerde boyun ağrıları ve boyun omurlarıyla ilişkili sorunu olanlarda iç kulağı besleyen damarlarda da sorun oluşabileceğinden baş dönmesi şikayetlerine sık rastlanır. Bu durumdan korunmak için düzenli egzersiz ve masa başında uygulanabilecek boyun cimnastiği basit ancak etkili yöntemlerdir.

Haberin Devamı

 

Baş dönmesinin belirli hareketlerle mi ortaya çıktığı, beraberinde kulak çınlaması, uğultu gibi şikayetlerin olup olmadığı, mide bulantısı, göz kararması, bayılma gibi şikayetlerin eşlik etmesi doktorunuzu tanıya yaklaştırmada son derece önemli bulgulardır. Tüm bunların yanısıra tansiyon, kalp hatalığı ya da nörolojik bir hastalığın mevcut olup olmadığı da araştırılmalıdır. Bu araştırmalar sonunda baş dönmesinin nedenini bulmak için gerekli tetkiler yapılıp nedene yönelik tedaviyle bu tatsız hastalıktan kurtulma yönünde büyük bir adım atmış olursunuz.

 

Haberin Devamı

İç kulakla ilgili en sık rastlanan nedenler arasında pozisyonel vertigo denilen iç kulaktaki kristallerin yer değiştirmesiyle ortaya çıkan ve tanısı basit bir pozisyon testi ile konabilen hastalık yer alır. Pozisyonel vertigoda tedavi doktorunuzun sorunun hangi kulakta olduğunu tespit edip buna göre birtakım manevralarla kristallerin pozisyonunu düzeltmesi ile yapılır ve sonuçlar son derece yüz güldürücüdür. Kişisel klinik deneyimlerimde pozisyonel baş dönmesi olan hastalarımızın büyük sıkıntıyla muayeneye gelip bu tedavi sonrası şaşırtıcı şekilde iyileşmiş olarak ayrıldıklarına çok defa şahit oldum.

 

Her başdönmesi hastalığında pozisyonel vertigo kadar kolay tedavi etme şansımız olmayabiliyor. Bazı hastalıklarda iç kulakla ilgili cerrahi yöntemlere bile başvurduğumuz oluyor. İç kulak cerrahisi son derece karmaşık ve deneyim gerektiren bir cerrahi teknik. Bu nedenle ancak ciddi vertigosu olan ve nedenin iç kulaktan kaynaklandığı kesinleşmiş hastalara uygulanıyor.

Haberin Devamı

 

Gelelim ofiste çalışırken karşılaştığımız basit ama sık tekrarlayan baş dönmelerine. Unutulmamalı ki stres çağımızın hastalığı ve en sık baş dönmesi nedenleri arasında yer almakta. Sportif bir yaşam biçimi, stresten kaçmak ve dengeli beslenme ile vertigodan mümkün olduğunca korunmuş olacağız. Özellikle boyun egzersizleri ile ve ani boyun hareketlerinden kaçınarak baş dönmesi gibi son derece tatsız bir şikayetten kurtulabiliriz.

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

 

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Kulak kiri bir hastalık mı?

Burun kanaması hayat kurtarıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!