OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 03, 2004 00:00
Jöleli ayıcık şekerlerinden yapıştırıcı elde ediyoruzRenkli ayıcık şekerleri, glikoz şurubu, şeker ve jelatinden üretilir. Jelatin ise hayvan derileri ve kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilmekte. Jelatin çok eskiden beri birçok yapıştırıcının temel maddesi olarak kullanılmıştır. Biz de şimdi ayıcık şekerleriyle yapışkanlı kağıt üreteceğiz. Mesela mektup pulu. Gerekli malzemeler: 10 tane ayıcık şekeri1
yemek kaşığı kadar su Ayıcık ÅŸekerlerini ve bir yemek kaşığı suyu bir bardağın içine boÅŸaltın. Bardağı içi su dolu bir tencere içine yerleÅŸtirdikten sonra karışımı, ÅŸekerler eriyene kadar ısıtın. ErimiÅŸ karışımı fırçayla kağıdın üzerine sürün ve kurumasını bekleyin. Yapışkanlı kağıdı tıpkı mektup pulu ya da etiket gibi yalayarak dilediÄŸiniz yere yapıştırabilirsiniz. Tabii yapışkanın rengi, kullanacağınız ayıcıklara göre deÄŸiÅŸecektir. Kendi zevkinize uygun yapışkan üretmek için aynı renkte ayıcık ÅŸekerleri kullanın. Biz kırmızıyı beÄŸendik. Dondurma külahı 100 yaşında!Ä°talyan asıllı Amerikalı Marchiony, 13 Aralık 1903 tarihinde harika bir buluÅŸ yaparak dondurmaya ek bir lezzet kattı. Ä°nsanlar o zamandan bu yana dondurmayla birlikte külahı da yiyebiliyorlar. Amerika’da 1896 yılından itibaren seyyar tezgahında limonlu dondurma satmaya baÅŸlayan Ä°talyan dondurmacı, ürününü ilk baÅŸlarda kullanışsız kağıt külahlarda sunuyordu. Ama daha sonraları külahı sıcak gofret hamuruyla biçimlendirmeyi akıl edince böylece sadece kullanışlı deÄŸil aynı zamanda lezzetli bir külah elde etmiÅŸ oldu. Dondurmacının bu buluÅŸu o zamandan bu yana Amerikan patent dairesinde 74 69 71 numarayla kayıtlı bulunuyor. Birçok buluÅŸta olduÄŸu gibi ürünün ilk buluşçusu üzerine tartışmalar yaÅŸanır. Dondurma külahında da böyle oldu. Amerikalı Charles Menches, Ä°talyan rakibinden önce dondurma külahını, pideden esinlenerek ürettiÄŸini öne sürdü. Peki ama dondurmacı bu fikre nasıl ulaÅŸmıştı? Menches aslında dondurmayı küçük tabaklarda sunmayı düşünüyordu ama, günün birinde bir baktı ki elinde hiç temiz tabak kalmamış. Birden aklına komÅŸu dükkandaki Suriyelinin, pidenin içine katık koyarak sattığı geldi. O da un, ÅŸeker, yumurta, limon kabuÄŸu ve vanilyadan ince pideler piÅŸirdi ve henüz sıcakken huni biçimi verdi. Dondurmasını bu ÅŸekilde satmaya baÅŸlayan Amerikalı bu konuda baÅŸarılı olunca da Amerika’daki ilk dondurma külahı ticaretini baÅŸlattı. Ama dondurma külahının buluşçusu yine de Menches deÄŸildir. Çünkü Marchiony ilk dondurma külahını ondan altı ay önce üretmiÅŸ hatta uluslararası bir fuarda bile sergilemiÅŸti. BUNU BÄ°LÄ°YOR MUYDUNUZ?AÄŸaçlar ilkbaharda daha hızlı, yaz aylarında ve sonbaharda ise daha yavaÅŸ büyürler. AÄŸaçların hızlı büyüdükleri dönemde açık renk, yavaÅŸ büyüdükleri dönemde ise koyu renk halkalar oluÅŸur. Bu iki halka bir arada bir yıla eÅŸittir ve bir aÄŸacın kaç yaşında olduÄŸu bu halkaların sayısına göre hesaplanır. Bu haftaki sorularımızı hayvanlar dünyasından derledik. Kolay gelsin. 1- YaÅŸayan en büyük kaplan türü hangisidir?a- Bengalb- Sibiryac- Sumatra2- SoÄŸuk sularda yaÅŸayan memelileri soÄŸuktan koruyan nedir?a- Kalın tüylerib- Kalın yaÄŸ tabakasıc- Pullu deri yapısı3- Zürafanın boynunda kaç omur var biliyor musunuz?a- 17b- 27c- 74- ErkeÄŸi yaz aylarında kesik ve sürekli ses çıkarabilen böcek hangisi?a- AÄŸustos böceÄŸib- Çekirgec- Mayıs böceÄŸi5- GeyiÄŸin kemikten oluÅŸan boynuzları kaç yılda bir yenilenir?a- Her yılb- Ä°ki yılda birc- Üç yılda birDoÄŸru yanıtlar bir sonraki hafta.Geçen haftanın doÄŸru yanıtları:1-a, 2-b, 3-c, 4-a, 5-bÂ
button