Demiryoluna adanmış bir hayat

Güncelleme Tarihi:

Demiryoluna adanmış bir hayat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2006 00:00

Devlet Demir Yolları’ndan emekli 59 yaşındaki Mete Tekyıldız, Türkiye’deki ilk ve tek demiryolu koleksiyonunun sahibi. Tekyıldız’ın şimdi tek isteği, öldükten sonra mezar taşının tren şeklinde yapılması.

Ankara’da doğan Mete Tekyıldız’ın çocukluğu ailesinin de demiryolu çalışanı olması nedeniyle TCDD amblemi altında geçmiş. Girdiği TCDD Meslek Lisesi’nden 1961 yılında mezun olarak aile geleneğini sürdürmüş. 1200 parçaya ulaşan demiryolu koleksiyonuna da bu yıllarda aldığı bir plastik tren maketiyle başlamış.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hareket memuru olarak çalışan ve 1994 yılında Söğütlüçeşme Tren Garı’na müdür olarak atanan Tekyıldız, 2000 yılında kendi isteği ile emekli olmuş. Emekli olduktan sonra da demiryolları ile ilgili objeler biriktirmeye devam etmiş.

Dünya Buharlı Lokomotif Sevenler Derneği’nin tek Türk üyesi olan Mete Tekyıldız, demiryolculuğun Mevlevilik gibi bir şey olduğunu belirterek, "Demiryolu bir kültürdür ve benden sonra gelecek nesile bu kültürü tanıtmak için elimden geleni yaptım. 40 yıllık bu hobimi insanlarla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Öldükten sonra da mezar taşımın tren şeklinde yapılmasını istiyorum" dedi. Tekyıldız, bir demiryolcunun çok zor yetiştiğine de değindi: "Demiryolu Meslek Lisesi 10 yıl önce kapandı. Yetkililerden ricam bu okulu tekrar açmaları."

Saltanat vagonunu Rahmi Koç’a ben önerdim

Mete Tekyıldız, Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen saltanat vagonunu Rahmi Koç’a kendisinin önerdiğini söyledi: "TCDD’nin Yedikule’deki deposunu dolaşırken Sultan Abdülaziz’e ait olduğu bilinen meşhur saltanat vagonunu gördüm. Rahmi Koç’la görüştüm. Rahmi Bey de vagonu tamir etti."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!