Delik kalbe neştersiz operasyon

Güncelleme Tarihi:

Delik kalbe neştersiz operasyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 10:41

MANİSA’da, 67 yaşındaki emekli memur Hasan Durak’ın doğuştan delik olduğu anlaşılan kalbi, anjiyo ve ‘kateterizasyon’ denilen damardan girilen neştersiz operasyonla onarıldı.

Tıkalı olan iki damarı da açılan Durak’ın sağlık durumunun iyi olduğunu bildiren Prof. Dr. Talat Tavlı, “Ameliyatsız, damardan girilerek anjiyo yöntemiyle kalp deliği onarımı genellikle bebeklerde ve çocuklarda uygulanırdı. Biz, yöntemi bu yaştaki bir hastaya ilk kez uyguladık” dedi.
/images/100/0x0/55eb39aef018fbb8f8b38279

Doğuştan kalbinin delik olduğu anlaşılan 4 çocuk ve 6 torun sahibi Hasan Durak, anjiyo ve neştersiz operasyonla sağlığına kavuştu. Özel Vatan Hastanesi’nde, Prof. Dr. Talat Tavlı başkanlığında, Kardiyolog Uz. Dr. Tunca Pişkin, Kardiyolog Uz. Dr. Hakan Ünlü, Anestezist Dr. Emine Kocaayan, Uz. Dr. Tuncay Ayvaz ve operatör Uz. Dr. Ayhan Akçay tarafından uygulanan neştersiz operasyon başarıyla sonuçlandı. Kalbinin delik olduğunu henüz 15 gün önce öğrenen hastanın sağlık durumunun 45 dakikalık operasyonun ardından iyi olduğunu, 1 gün yoğun bakımda tutulduktan sonra taburcu edildiğini belirten Prof. Dr. Talat Tavlı, “Hastamızın yapılan eko kardiyografi ve koroner anjiografisi neticesinde ‘atrial septal defek’ denilen kalp deliği ile beraber kalbinde iki damarın tıkalı olduğu anlaşıldı. Hastanın cerrahi operasyona sıcak bakmaması nedeni ile kalp kateterizasyonu yöntemi kullanılarak kalp deliği tamir edilerek, tıkalı kalp damarları da açıldı” dedi. Literatürler incelendiğinde dünyada iki işlemin ameliyatsız olarak bir arada yapıldığı vakanın nadir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tavlı, bu denli yaşlı ve yeni saptanmış doğuştan kalp deliği olan bir vaka olmasının da operasyonu zorlaştırdığını söyledi. Prof. Dr. Tavlı, “Ameliyatsız, damardan girilerek anjiyo yöntemi ile yapılan kalp deliği onarımı genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda uygulanırdı. Biz bu yaştaki hastaya ilk kez uyguladık. Bu kansız yöntem gögüs açılmadan, yara izi oluşturulmadan ve kısa yatış süresi içerisinde taburcu olunması bakımından avantajlı” diye konuştu.

Konjenital (doğuştan) kalp hastalıklarının 10 bin doğumda 5 oranında görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Tavlı, bunların içerisinde en sık ‘atrial septal defek’ türünün görüldüğünü aktardı. Prof. Dr. Tavlı, böylesi durumlarda erken tanının önemine işaret ederken, eforda morarma ve çabuk yorulma ile birlikte ritm bozukluğu olan çocuk ve erişkinlerin vakit geçirmeden bir hekime gözükmesi gerektiğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!