Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2005 00:00
Mükellef bir sofra kurdunuz. Çorbadan et yemeğine, zeytinyağlıdan tatlıya her şey var. Hani, "kuş sütü eksik" derler ya; sizinki öyle bir sofra.Ama yine de sofraya bakıp "Allah Allah, bir şey eksik bu sofrada" demekten alamıyorsunuz kendinizi. Sonunda fark ediyorsunuz ki, eksik olan ekmek. Sofradaki yokluğu hemen hissedilen ekmek, Osmanlı mutfağının da en önemli yiyeceklerindenmiş. Ancak hep dışarıdan alınan bir gıda maddesi olmamış. Osmanlı kadınları kendileri yaparlarmış ekmeklerini. Haftanın belli günleri "ekmek yapma günü" ymüş. Bu uygulama Osmanlı günlük yaşamı Batı’dan etkilenene kadar sürmüş. Fırınlar açılmaya başlayınca ekmek de dışarıdan alınır olmuş. Ancak sanmayın ki kadınlar hemen vazgeçmişler evlerinde ekmek yapmaktan. Uzun süre dışarı ekmeği hor görülmüş. Hatta zamanın moda dedikodusu "aman o da kadın mı, ekmeğini bile dışarıdan alıyor"muş. Bizleri, sıkışınca köfte harcını bile marketten alan kadınları görselerdi ne derlerdi acaba!Yoğurtlu börülce salatası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 kg taze börülce2 su bardağı yoğurt 4 diş sarmısak1 kahve fincanı ceviz içi3 dilim bayat ekmek1 çay kaşığı tuz3
yemek kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı domates salçası Önce börülceyi yıkayıp taze fasulye gibi ayıklayın. Kaynayan tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Bayat ekmek dilimlerinin içini başka bir kaba ufalayın. Bıçakla doğradığınız cevizleri, tuzu ve dövülmüş sarmısağı da ekleyip karıştırın. Yoğurt ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edip harmanlayın. Karışımı salata tabağına alıp üzerine incecik kıyılmış dereotunu serpiştirin. Üzerine börülceyi yerleştirin. Kalan zeytinyağı ve salçayı küçük bir tavada kızdırıp salatanın üzerinde gezdirerek servise sunun. Böğürtlenli mini tartolet10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi250 gr margarin3 yemek kaşığı yoğurt1 adet yumurtanın sarısı1 paket kabartma tozu1 paket vanilya4 su bardağı unÜzeri için1 paket toz kremşanti1 su bardağı soğuk süt1 su bardağı böğürtlenÖnce margarini hafifçe eritin. Ilınmasını bekleyip üzerine yoğurt, yumurta, kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyerek karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurup 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurun tamamını, küçük tart kalıplarının dibinde ince tabaka oluşturacak şekilde paylaştırın. Çatalla birkaç yerlerinden delip fırın tepsisine dizin. 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kadar pişirin. Diğer taraftan, soğuk süt ve bir poşet kremşantiyi derin bir kasede çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Katılaşınca kremşantiyi buzdolabından çıkarıp sıkma poşetine ya da şırıngaya doldurun. Ilık hale gelen tartoletlerin üzerindeki oyukları kremşantiyle doldurun. Üzerlerine birer adet böğürtlen yerleştirip servise sunun. Servise sunmadan önce bekletecekseniz, buzdolabına koymanızda yarar var.
button