Dansöz kostümünde batılı parmağı

Güncelleme Tarihi:

Dansöz kostümünde batılı parmağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2001 00:00

Haberin Devamı

Oryantal dansçıların giysilerinde eskiye göre farklılık dikkat çekiyor. Kostümler, artık stilize ve eskiye göre kapalı. Bu trend nerede ve nasıl

doğdu? Araştırdık. Gördük ki bu işte Batılıların parmağı var...

Bella Butik'in oryantal dans dünyasında 50 yıldır önemli bir yeri var. Kurucusu Süheyla Öztürk şu anda tasarım işini kızı Evin Hanım'a devretmiş. Sadece Türkler için değil Batılılar ve Japonlar için de dans kostümleri hazırlıyorlar.

Sahnede, perdede ya da ekranda değil, hareketlerinin rüzgarını hissedecek kadar yakınınızda oryantal dansçı izlediyseniz bilirsiniz: Sadece ‘‘seyirci’’ kalamazsınız. İnsanı bir yabancılaşma duygusu sarar. Bu, belki de ten ve dansın erotizmine bu denli yakından, somut olarak seyirci kalmaktan kaynaklanıyor. Hele eski dansöz kostümlerini düşünürseniz: Olabildiğince açıktılar. Kimileri striptizcide kalan son emanetler kadar ‘‘ufacık’’tı. Ama artık öyle değil. Farkında mısınız, oryantal dansçıların kostümleri eskiye göre hem daha kapalı, hem daha stil. Çünkü...

Batılılar eleştirdi

Oryantal dans kostümünün yeni imajına ilk kez Asena'da tanık olduk. Bu değişikliğinin izini sürdüğümüzde ise yolumuz Bella Butik'e çıktı. 50 yıldır dans kostümü tasarlayan ve üreten Bella Butik. Öğrendik ki kostümdeki bu imaj değişikliği Bella-Asena doğumlu.

Bella Butik, oryantal dans dünyasında büyük bir role sahip. Kostümün ‘kapanması’nda en etkili olan unsursa Batılıların ülkemizde izledikleri oryantal dansçıların kostümlerini ‘‘yanlış’’ bulması. Oryantal dans izleyen yabancılar, dansı beğendiklerini ancak kostümün striptiz kostümü gibi olmasından hoşlanmadıklarını defalarca dile getirmişler.

Sonunda Bella Butik ve Asena birlikte karar vermiş ve yeni jenerasyonda, ‘‘stil’’ dans kostümleriyle birlikte oryantal dansçı imajı değişmiş.

Batı başta olmak üzere dünyada oryantal dansa ilgi büyük. Hem profesyonel anlamda, hem de hobi olarak. Çok sayıda batılı kadın, bir kısmı stres atma yöntemi olarak, hem de doktor önerisiyle oryantal dansa merak sarmış durumda.

Şimdi 75 yaşında olan Süheyla Öztürk’e terzilik yaptığı sırada onarması için bir dansöz giysisi getirilmiş. Süheyla Hanım işte böylece oryantal dans kostümü tasarımı ve üretimine başlamış.

WHİTNEY Houston da giydi

Kimleri giydirmemişler ki. Prenses Banu, Seher Şeniz... Ve dünya çapında bir ünlüye de kostüm vermişler: Türkiye'ye geldiğinde Whitney Houston kreasyonlarından bir seçim yaparak bej renkli, straslı, yani Svarowski kristal taşlarıyla süslü, göbek kısmı açık bir kostüm almış. Sahne giysisi de yaptıklarından Sezen Aksu, Seda Sayan, Muazzez Ersoy, Füsun Önal, Nükhet Duru, Ahu Tuğba ve Serpil Barlas da müşterileri olmuş.

Süheyla Hanım kostümün geçirdiği evrimi şöyle anlatıyor:

‘‘Çok önceleri Arap tarzı, yani otantik kostümler vardı. Kat kat tüllerle, nispeten kapalı, bol saçaklı kostümlerdi. Sonra ‘açık saçık' kostüm dönemi oldu. Bunlardan da ürettik. 90'lı yıllarda popülerdi. Ne var ki özellikle yabancılardan çok tepki geldi. Dansı, dansçıyı, kostümün işini beğeniyorlar, ama striptizci giysisine benzetip yanlış buluyorlardı. 4-5 yıl kadar önce Asena ile başbaşa verdik ve yeni tarz, daha kapalı, daha stil kostümler yaptık. Çok beğenildi. Üstelik oryantal dansın saygınlık kazanmasında büyük rol oynadı.’’

Asena’nın yanı sıra Şıvga, Zümre, Gülnihal, Tanyeli ve Melike’yi de giydiren Bella Butik, ilk kez Asena'ya pantolonlu bir dans kostümü de yapmış. Kostümlerin önemli bir özelliği de giyenin tarzına uygun olması. Her dansçının kendine özgü bir tarzı var çünkü.

Bildiğimiz ‘‘açık saçık’’ dansöz kıyafetleri Batılılardan tepki görünce, Bella Butik ile Asena'nın girişimiyle kostümler yeni bir çağa girdi. Yırtmaçlı uzun etekler, hatta elbiseler ortaya çıktı.

Kostüm profili

Dans kostümleri 15 günde tamamlanıyor. Tasarımına bazen dansçılar da katılıyor. Fiyat malzemeye de bağlı olarak

(sözgelimi Svarowski kristalleri kullabiliyor) değişiyor. Ortalama 200-250 milyona mal olan kostümlerin bakımı kolay. Soğuk suda bebek şampuanı veya iyi bir şampuanla yıkanıyor ve askıda kurutuluyor. Zaten ütüye gerek yok. Teknolojinin avantajlarından da yararlanılıyor. Parlak, deri taklidi streç kumaş gibi. Kostümler modadan da etkileniyor. Son yılların parlak, leopar desenli kumaşlarına rağbet büyük.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!