Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2006 00:00
TV’de reyting rekorları kıran dans yarışmaları, dans kurslarına ilgiyi iyice artırdı. Yaza girerken vücudunu şekle sokmak isteyenler de spor salonları dışında daha eğlenceli bir yöntem olan dans kurslarını tercih etmeye başladı. Dansların bazılarını kısa sürede öğrenmek mümkün. Bazıları daha fazla zaman, emek istiyor. Dans türlerinin çoğu partner gerektiriyor.
Fakat dans kurslarının kapısı partneri olmayanlara da açık. Kurslara en çok ilgi gösterenler kadınlar. Eşsiz erkeklerin sayısı yetersizse, kadınlar birbiriyle eşleştiriliyor. Partner bulmanın başka yolları da var. Örneğin www.danspartneri.com sitesine girdiğinizde hangi dans için partner aradığınızı, aradığınız partnerin yaş aralığını, cinsiyet ve ilini seçtikten sonra ara tuşuna basıyorsunuz. Kriterlere uygun biri varsa ona mesaj gönderip anında irtibata geçiyorsunuz.
Kolay Latin danslarına salon, zor olanlarına sosyal deniyor
Latin dansları, iki gruba ayrılıyor. Sosyal Latin Dansları öğrenilmesi daha kolay olduğu için çok tercih ediliyor. Bu kategorinin gözdesi salsa. Onun kurallarını öğrenen, merengue, bacheta gibi dansları da kolaylıkla öğrenebiliyor. Latin Amerikan salon dansları kategorisinde yer alan pasa doble, rumba ve cha cha ise ayrıca öğreniliyor.
Salsa İspanyolca anlamı sos ya da salça. Afrika kökenli ritmlerle, İspanyol kökenli Latin müziğinin karışımından oluşuyor. 1930-1940’larda Küba’da başlandığı söyleniyor. Coşkulu, neşeli bir dans. Öğrenmesi daha kolay olduğu için çok ilgi görüyor. Eşli yapılan salsa, bu dansı sevenler için bir süre sonra yaşam biçimi şekline geliyor. Dansın ana yapısını öğrenmek için en az iki ay, haftada bir saat eğitim almak lazım. Salsa kurslarının ortalama fiyatı 100 YTL.
Paso Doble Latin dansları içinde Afrika kültürüyle bağlantısız, İspanyol kökenli olan tek dans. "Çift adım" anlamına geliyor. Latin Amerikan Salon dansları grubunda. İspanyol-flamenko karışımı olan bu dansta matadorların
boğa güreşinde yaptığı hareketler temel alınıyor. Figürler kesik ve kuvvetli. Erkek dansçı, diğer Latin danslarına göre daha ön planda. Kol, dirsek, parmaklar ve topuklar flamenko hareketleriyle kullanılıyor. Dans ilk bakışta zor gibi
gözüküyor. Ama, paso doble’nin sosyal versiyonunu yaş sınırı olmaksızın herkes kolayca öğrenebilir. Dans haftada 1,5 saat, en az 10 kişilik sınıflarda veriliyor. Paso Doble kurslarının ortalama fiyatı 110 YTL.
Hip Hop 1970’lerin sonunda ABD’de New York’taki Bronx ve Brooklyn’den çıkan siyah gençlerin kültürü, danstan öte artık bir yaşam biçimi. Gençler müzik ve dansın dışında kıyafetlerine de bu kültürü yansıtıyor. Günümüzde dans yarışmalarının da etkisiyle dans türleri içinde popülerleşti. Hip Hop kurslarında her derste farklı koreografi veriliyor. Tekli yapılıyor. Aylık ortalama kurs fiyatları 95 YTL.
Oryantal Arap kökenli olduğu düşünülen bu Ortadoğu dansı, Türkiye’de Anadolu ve Romen ritimleriyle iç içe geçmiş. Yaz aylarında kadınlar oryantale daha çok ilgi gösteriyor. Dansın temelinde yatan kıvraklık bel bölgesinden kilo vermeyi hızlandırıyor. Dans eşi bulamamaktan yakınanlar için ideal. Derslerde etnik Arap müzikleri kullanılıyor. Her derste farklı figür ve teknik hareketler gösteriliyor. Bazı kurslarda tek derse bile katılıp bu dansın zevkini yaşamak isteyenlere rastlanıyor. Oryantali hakkıyla yapmak için en az iki ay, haftada bir katılmak gerekiyor. Ortalama fiyatları 85- 110 YTL arası.
Afrika Dansı Caz ve salsa gibi pek çok dans ve müziğin kökeni olan Afrika’ya özgü ritimler son yıllarda tüm dünyada yaygınlaşıyor. Dans ile egzersizi keyifli bir şekilde birleştiriyor. Dersler Afrika davulu djembe (cembe) eşliğinde veriliyor. Vücudu esnetip, forma sokuyor. Çıplak ayakla yapılıyor. Denge yeteneğini ve ritim duygusunu geliştiriyor. Vücut hareketlerinde poliritim ön plana çıkıyor. Yani vücudun her bir parçası ters ve ayrı ritimlere göre hareket ettiriliyor. Dansı öğrenebilmek için ortalama üç ay haftada bir saat eğitim almak gerekiyor. Bu dans ortalama 20 kişilik sınıflarda veriliyor. Ortalama aylık kurs ücreti 80 YTL.
Modern dans Bugünkü modern dansın temelleri Almanya ve Amerika’da atıldı. Kızılderililerin dansları ve Avrupalıların salon danslarının bir araya gelmesiyle oluştu. İçinde bale ve tiyatro gibi sanatın birçok dalını barındırıyor. Yaratıcılık gerektiriyor. Balenin popüler kültürdeki gereksinimlere tam yanıt verememesi bu türe ilgiyi daha da arttırdı. Modern dansa başlama yaşı ortalama 15-16. Kurslar uzun süreli katılım gerektiriyor. Verimli olabilmek için en az 1-2 yıl devam etmek lazım. Öğrenme hızı disipline ve oyunculuk yeteneğine bağlı değişiyor. Partner gerektirmeyen bu dansta haftada 1.5 saatten verilen kursların ortalama fiyatları 120 YTL.
Sirtaki Bizans döneminde İstanbul’da oynanan Hasapiko Argo dansından doğmuş. Hasapiko’nun kaynağı, İstanbul’un Fener ve Balat semtlerindeki kasap loncaları. Avareliğin, aşkın ve coşkunun dansı olarak tanımlanıyor. Sirtaki, 4-2’lik Yunan müziğiyle yapılıyor. Dansa son dönemde duyulan ilginin sebeplerinin başında Türk-Yunan dostluğu ve dansın partnersiz de yapılabilmesi geliyor. Ortalama 8-10 kişilik sınıflarda haftada 1,5 saat ders alınıyor. Dansın temelini öğrenebilmek için en az üç ay devam etmek gerekiyor. Ortalama fiyatları 100 YTL.
Flamenko Güney İspanya’daki Endülüs ve Çingene kültürünün kaynaşmasından ortaya çıkmış ünlü dans, bedeni zorlayan ve kesin kuralları olan bir dans. Sadece el ve kol değil, ayaklarla yapılan teknik hareketler de önemli. Öğrenmesi zor. Başlangıç için en az üç yıl gerekiyor. Üstelik partnerli yapılması gerek. Bu nedenle ilgi diğer danslara oranla daha az. Yaş sınırlaması yok. Ortalama aylık kurs fiyatları 120 YTL.