Damak tadı incelikleri

Güncelleme Tarihi:

Damak tadı incelikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hayatımıza yön veren iki unsur: Baharatlar ve yeşiller için kitap hazırlandı

Yemek yemek malumunuz, hepimizin en büyük zevki. Yediğimiz yemeği tatlandırmak kadar süslemek ve göze hoş göstermek de bir o kadar önemli. Önemli ama bunu becerebilmek de pek o kadar kolay değil. İşte bizi mutlu eden bu küçük detaylar, Doğan Kitapçılık tarafından sınırlı sayıda piyasaya sürülen ve Arabella Boxer tarafından yazılmış olan ‘‘Lezzetli Baharatlar Kitabı’’ ve ‘‘Lezzetli Yeşiller Kitabı’’ adlı iki yayında toplandı.

Baharatlar binlerce yıldır hem yemeklerde, hem de sağlık sorunlarında sıkça kullanılan maddelerdir ama pek çoğumuz işin sadece yemek kısmıyla ilgileniriz. Baharattan yapılmış ilaçlar ve merhemler hep ‘‘kocakarı ilacı’’ yakıştırmasına maruz kaldığı için dönüp bakmayız bile...

Kullanma kılavuzu

Gerçekten de üç-beş toz baharat, bir yemeği ziyafete dönüştürebilme özelliğine sahip. Ama kullanmayı bilmek gerek... Doğada bulunan yüzlerce çeşit değişik baharatın neler olduğunu bilmek ve nerelerde kullanılabileceğini anlamak için ‘‘Lezzetli Baharatlar Kitabı’’nın sayfalarını çevirdiğimizde, çorbalardan etlere, makarnalardan bisküvilere, turşulardan içeceklere uzanan geniş bir yelpazede baharatların kullanıldığını gördük. Unutmayın, öğrenmek için okumalısınız yoksa fazla baharat kötü sonuçlara yol açabilir! İşte size birkaç örnek: Körili yumurta, kimyonlu patlıcan salatası, susamlı havuç, patlıcanlı makarna, çili biberli mısır ekmeği, biberlenmiş badem, zencefilli puding ve demirhindi içeceği gibi tarifler, belki adını bile duymadığımız baharatların katılımıyla renklenip midelerimize konuk oluyorlar.

Yeşillikler ise özellikle ergenlik dönemlerinde asla yemediğimiz mahsüller olup (Bunun sebebi de ‘‘şişko’’ yakıştırmasından kurtulmaktı), gençlik zamanlarında hepimizin baş yemeği olur. Özellikle diyet yapanların kurtarıcısı salata ve sebzeler, ‘‘Lezzetli Yeşiller Kitabı’’nda değişik otlarla süslenerek anlatılıyor. Önce doğada bulunan otların tanıtımı ile ilgili bir bölüm ve ardından da çorbalar, yumurtalar, etler, patates, makarna, tahıllar ve sebzelerle salatalarda bu otların geniş çaplı kullanımı yer alıyor. Otların dondurulması, kurutulması, saklanması ve son derece trendy olan bitki çayları da ayrıca kitabın bir bölümünü işgal ediyor. Şimdi, bakalım ‘‘Lezzetli Yeşiller’’ nelermiş... Selam otlu yaprak kereviz çorbası, domates jöleli yumurta, dereotulu somon böreği, acırga soslu sığır breze, otlu kuskus ve solucan otlu puding gibi ismi kulağa pek hoş gelmeyen ama lezzeti test edilip onaylanmış bir takım tarifler, bu kitaptan faydalanılarak hayata geçirilebilinir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!