Daha karanlık bir Örümcek Adam

Güncelleme Tarihi:

Daha karanlık bir Örümcek Adam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 10:13

Örümcek Adam serisi o kadar izlendi ki, yönetmeni bile filmin getirdiği başarıyı ‘beklenmedik bir heyecanla kucakladığını’ itiraf etmekten çekinmiyor. Dile kolay, Örümcek Adam 1 ve Örümcek Adam 2, dünya çapında toplam 1.6 milyar dolardan fazla hasılat yaptı. Dünya sinema tarihinin en yüksek hasılatlı seri yapımlarından biri olarak devam ettirilen Örümcek Adam 3 ise şimdiden gişe rekorlarını zorlayacak gibi. Filmle ilgili kesin olan bir diğer nokta ise başrol oyuncuları Tobey Maguire ve Kirsten Dunst’a dünya çapında bir hayran kitlesi kazandırdığı. İlk iki filmde oynayarak Hollywood’daki yerlerini sağlamlaştıran Tobey Maguire ve Kirsten Dunst, filmin Londra galasında hayranlarının neredeyse saldırısına uğradılar ve İngiliz basınının gündeminden neredeyse hiç düşmediler.

Haberin Devamı

FİLMİN FRAGMANINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Örümcek Adam-Peter Parker karakteriyle neredeyse bütünleşen Tobey Maguire, Los Angeles’dan gelir gelmez ayağının tozuyla sorularımızı cevapladı. Çok yorgun olduğunu söyleyen Tobey Maguire, Türkiye’deki Örümcek Adam hayranlarına sevgisini ilettikten sonra, “Benim de 1.5 yaşında bir çocuğum var. Kim bilir belki ilerde o da Örümcek Adam hayranı olur. Ama o zaman ne yazık ki, ben Örümcek Adam’ı oynayamıyor olacağım” dedi.

Özellikle bu filme bir çok yeni ve karanlık karakter var. Bu sizce nasıl bir değişiklik?

-Örümcek Adam kitapları, aslında çok sayıda kötü adam sunuyor. Yönetmenimiz Sam Raimi de her yeni filmde o kötü karakterlerden alıntı yaparak yeni karakterlerle tanıştırıyor bizi. Örümcek Adam 3’te de böyle oldu. Kumadam ve Venom adlı iki yeni kötü adam var. Aslında bu filmde de öyle farklı başlıklar vardı ki önceleri bunların nasıl birleştirileceği konusunda hiçbir fikrim yoktu. Sanki bu kadar değişik katman ancak 3 sattlik bir sinema filminde birleşir gibi geldi. Ama, yönetmenimiz gerçekten mükemmel. Ortaya öyle bir film çıkardı ki hepimiz şaşırdık.

Haberin Devamı

Bu filmde bir an mutlusunuz bir an üzüntülü ya da kızgın. Kısacası anınız anınıza uymuyor ve sürekli bir hareketlilik söz konusu. Oyunculuk açısından, Örümcek Adam 3 sizin için farklı mı oldu?

-Ben üç filmde de çok eğlendim. Film çevirmek de bir iş. Yani sabah işe gitmek için hazırlanıp evden çıkıyorsunuz ve işinize yani sete gidiyorsunuz. Sonra da işiniz bitiyor. Kendimi Örümcek Adam’ı oynarken nedense çok iyi hissettim. Ama ilk defa bu filmde Peter Parker’i kızgın görecek sinemaseverler. Peter’in değişik bir yönünü göstermek ilginçti. Bir oyuncu her zaman yeni boyutlara açılmak ister. Bunu tanıdık bir karakterde yapma şansına sahip oldum. Bu filmdeki yeni olaylar ilk iki filmden kaynaklanan olayların doğrudan devamı niteliğinde.

Kişiliğinizde, Örümcek Adam’la ortak olan noktalar var mı? Varsa bunlar neler?

-(Gülerek) Örümcek Adam’ın her filmde farklı özellikleri ortaya çıkıyor. Özellikle bu son filmde de karanlık yönlerini görüyoruz. Peter, bu filmde gururlu ve intikamcı yönleriyle dikkat çekiyor. Zaten bu yönler onu çıkmaza sokunca bir şekilde bağışlamayı öğrenmek durumunda kalıyor. Sorunuzun cevabını şöyle vereyim, benim popülarite dışında Örümcek Adam ile bir benzerliğim yok. Ama Örümcek Adam’a o kadar büyük bir ilgi gösteriliyor ki, gerçek yaşamda da bana Örümcek Adam’ı oynadığım için bu ilgi bana yöneliyor. Özellikle de çocuklar. Peter Parker ile ortak yanımız bu kadar.

Haberin Devamı

Örümcek Adam bu filmde alışık olduğumuz kostümünden çıkıp siyahlara bürünüyor. İzleyici bunu yadırgayacak mı?

- Aslında, Örümcek Adam’ı maskesinden kurtarmak istemiştik. Çünkü maske içinde herşeyi çok rahat göremiyorsunuz. Bir de ilk iki filmde ayakkabı yerine düz plastik şeyler giyiyordum ve bunlar ayaklarımı çok yordu. Günlerce ayaklarımın üzerine basamadım. Ama artık ayakkabılarımın içinde süngerden destek var. Bu önemli bir gelişim oldu Örümcek Adam için. Bu arada kırmızı-mavi kostüm değişiyor ve siyahlara bürünüyorum. Aslında, bu filmde Örümcek Adam’ı daha karanlık yönleriyle göreceğimiz için siyah kıyafet de değişime uydu diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Kirsten Dunst: Süper güçlerimin olmasını asla istemezdim

Daha karanlık bir Örümcek Adam

Filmde Peter Parker’in sevgilisi Mary Jane Watson’u canlandıran Kirsten Dunst, kendisine yönelik negatif eleştirilere önceleri çok içerliyormuş. Örümcek Adam 3 için sarı saçlarını kızıla boyatan ve bu halini yadırgayan Kirsten Dunst, Örümcek Adam 1 ve 2’de canlandırdığı karakterle önceleri oldukça negatif eleştiriler almış. Genç yaşına rağmen iyi bir kariyer yapan sanatçı, önceleri bu eleştirilerin üzüntüsünü yaşarken şimdilerde sadece New York Times okuduğunu itiraf ediyor. “Zaten eleştiriler yerine yapıcı yorumlara bıraktı” demeden geçmiyor güzel oyuncu.

Haberin Devamı

Sizin için Peter Parker’in sevgilisi Mary Jane’nin hangi özelliği dikkat çekici?

- Ben Örümcek Adam filmi için ilk anlaşmamı yaptığım zaman üç filmlik kontrat yapmıştım. Karakteri okumadan önce filmi yönetecek kişinin Sam Raimi olması benim için çok önemliydi. Çünkü Sam, muhteşem bir yönetmendir. Oyuncularla tek tek ilgilenir. Ve film karakterleriyle değil oyuncuların film içinde kendi özelliklerini ortaya çıkarmaları ile daha ilgilidir. Bu nedenle onunla üç filmde oynamak büyük ayrıcalık olacaktı. Bu adımdan sonra Mary Jane karakterine bakarsanız, dışarıdan güçlü ve kendine güvenen havasına rağmen kimsesi olmayan bir kadın. Yalnız ve kendine güvensiz bir kadın. Belki de tek yakını Peter Parker. Ama, Peter da ona duygusal olarak yeterince destek olamıyor. Bence ilginç bir karakter.

Haberin Devamı

Filmdeki karakterler gibi süper güçleriniz olsun ister miydiniz?

-Aman, aman asla. Süper güçlerle başa çıkmak da kolay değil. Çünkü insanın hayatı tamamiyle normalden uzaklaşıp başka bir boyuta geçiyor. Normalden bu kadar farklı boyutlar istemezdim. Hem bunla başa çıkabileceğimi de sanmıyorum.

Bunu, Tobey’a da sordum. Filmdeki Mary Jane karakteriyle benzeşen yanların var mı?

-Yok. Ama onu bir kadın olarak anlayabiliyorum. Çünkü daha önce de söylediğim gibi çok fazla yakını olmayan bir kadın Mary Jane. Ve her kadın gibi, duygusal güvenceye ihtiyacı var. Belki bu ihtiyacı çok fazla dile getirmiyor ama bekliyor. Bu nedenle de zaman zaman çıkmazlara giriyor. Bu duyguyu biz kadınlar çok iyi biliriz. Bu nedenle Mary Jane ile benzeşmesem bile onu iyi oynadığımı düşünüyorum.

Sam Raimi: Örümcek Adam serisiyle yönetmenliği yeniden keşfettim

Daha karanlık bir Örümcek Adam

Adam serisinin usta yönetmeni Sam Raimi oyuncular tarafından öve öve bitirilemiyor. Raimi’den öyle bahsediliyor ki, ister istemez merak ediyorsunuz. Görsel efektlerle daha bir zenginleştirilmiş, Hollywood tarihinin en yüksek bütçeli filmlerinden olan Örümcek Adam filmlerinin üçüne de imza atan yönetmen, karşılaştığımızda hakkında söylenenlerin ne kadar doğru olduğunu kanıtlıyor. Usta yönetmen, hem röpörtaj yapan gazetecinin nereden gelip neler yaptığıyla ilgili hem de kendisine yöneltilen her soru üzerinde en azından 5 dakika düşünüp sonra cevap verecek kadar titiz. Usta yönetmen Sam Raimi en çok Alfred Hitckok filmlerini izlemekten zevk alırmış...

Çektiğiniz Örümcek Adam filmleri içinde sizi en çok yansıtan hangisi oldu?

- 1980’li yıllarda korku filmleri çektikten sonra daha çok teknikle uğraşır oldum. Çünkü özellikle korku filmlerinde kameranın kullanılış biçimi, perspektif, plan yaklaşımları, yani teknik detaylar çok önemli. Teknik işini çözdükten sonra, aktörlere konsantre olmaya başladım. Aslında, Örümcek Adam serisi ile yönetmenliği tekrar keşfeder oldum. Birinci Örümcek Adam’dan sonra çok büyük beğeni aldık. Dünyanın her tarafında Örümcek Adam hayranları oldu. Çocuklar, okul partilerinde Örümcek Adam kıyafetleri giymeye başladı. Bu nedenle film ciddi bir büyümeye girince attığımız her adımın bir öncekinden farklı ve özel olmasına dikkat ettik. Bu nedenle en gelişmiş ve beni en iyi yansıtan film sonuncusu oldu diyebilirim.

Sinemaseverlerin favori karakterlerinden biri olan Örümcek Adam, aslında komik bir romandan uyarlandı. Ama film daha sert ve karanlık. Bu nasıl oldu?

-Hikaye komik bir hikaye ama öylesine zengin ki, çok değişik karakterler var. Benim bu karakterlerden yansıtmak istediğim, karanlık yönler oldu. Elimde iyi bir bütçe olunca, Columbia Pictures da beni kontrol etmeyince ortaya böyle bir film çıktı. Karakterlerin aslına sadık kaldık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!