Daha iyisi zor değil

Güncelleme Tarihi:

Daha iyisi zor değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 00:00

İki sayı önce başladığımız, daha iyi kareler için dikkat edilecekler dizisine, yeni teknik ve ipuçları ile devam ediyoruz. Çektiğiniz karelerden daha da zevk almanız, seyredip, paylaşırken sonradan hayıflanmamanız için dikkat edilecekler çok da zor değil.

Hep aynı konumda çektiğinizin farkında mısınız? İyi de, her şey yatay çekilmez ki! Dikey kadraj alarak birçok konuyu çok daha etkili görüntüleyebiliriz. İlla dikey ya da yatay çekeceğim diye birçok güzel anı harcadığımızın çoğu zaman farkına varmayız bile. Unuttuğunuz önemli bir nokta var: Elinizdeki, teknoloji harikası sayısal bir ürün. Yani çektiklerinizi anında kontrol edebilir ve istemediğiniz sonuçlardan anında kurtulabilirsiniz. Denemekten çekinmeyin!

Deniz kıyısında güzel bir görüntü yakaladınız. Sağa doğru gitmekte olan bir tekneyi karenin sağına sıkıştırmak, görüntüyü manasızlaştıracaktır. Halbuki tekneyi sola yakın yerleştirmek, gittiği yönü yani önünü açık bırakmak, karenizdeki hareket duygusunu da canlandıracaktır. Aynı şekilde çektiğiniz her objeyi ortalamaktan da kaçının. Sağa sola yakın konumlandırmalarla, nasıl daha etkili sonuçlar elde edeceğinizi kontrol etmeyi unutmayın.
/images/100/0x0/55ea25e0f018fbb8f86e2497


Bilmem kaç sayısal zuma sahip diye öve öve sizlere sunulan modellere kanmayın. Optik zumun etkisini kullanmaktan ise kaçınmayın. İlla geniş açı çekmek zorunda değilsiniz, detaylara indiğinizde neleri kaçırdığınızı göreceksiniz. Ancak, sayısal zum özelliğini kapatmazsanız, bu moda farkında olmadan geçerek, kalitesiz sonuçlara da katlanmak zorunda kalabileceğinizi unutmayın.

Piksel piksel görüntülere çok meraklıysanız, çektiklerinizi bilgisayarınıza aktardığınızda bunları büyüterek de aynı sonuçlara ulaşmanız mümkün! Sayısal yakınlaştırmanın işe yaradığı durumlar olacaktır, ancak bunun çekim kalitenizi düşüreceğini aklınızdan çıkarmayın.

Makinenizi her an çekime hazır bulundurun, pil ve şarjlarınızı kontrol edin, yedeklerini yanınıza almayı unutmayın. Hafıza kartlarınızı da önceden boş olarak hazır edin.

Hafıza kartlarınızı makineniz açıkken çıkartmayın, kaydettiğiniz onca görüntüye zarar verip, kartınızı da bozabilirsiniz. Yeni aldığınız bir hafıza kartını formatlamakta da fayda vardır.

Makinenizin bilek kayışını veya boyun askısını kullanmayı alışkanlık haline getirin. Boyun askısını zaman zaman bileğinize sararak kullanıyorsanız, bunlardan hangisini kullandığınıza da dikkat edin; böylece teknede boynunuzda asılı zannettiğiniz makinenizi, ani bir hareketle suya düşürmekten kurtulmuş olursunuz. İstenmeyen kazalara karşı, makinenizi emanet edeceğiniz kişilere de, bilek kayışını veya boyun askısını kullanmalarını hatırlatmayı unutmayın. İyi niyetle çekilecek bir kare, makinenize mal olmasın!

Flaşınızın hangi ışık ortamında ne kadar etkili olduğunu değişik denemelerle belirleyin. Açık havada kapkaranlık bir ortam ile evde akşam yapacağınız flaşlı bir çekimin sonuçları, tabii ki aynı olmayacaktır. Sonuç olarak flaşınızın etki mesafesini iyi öğrenin, işi şansa bırakmayın.

Bir üçayak edinin. Amacınıza uygun değişik model ve boyutta bir üçayak mutlaka vardır. Kompakt makineleriniz için bile ufak, taşıması kolay uygun modeller satılmaktadır. Siz de ihtiyacınıza uygun olarak bir tane satın alırsanız, yetersiz ışık ortamlarında nasıl net fotoğraf çekebilirim, makinemi nerede sabitleyebilirim diye düşünmekten kurtulmuş olursunuz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!