Ersan ATAKAN <br>eatakan@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 00:00
Çekimlerinize sonradan baktığınızda hatalarınızı görüyor ama bir sonraki çekimde ne yapacağınızı yine unutuyor musunuz? Sayısal fotoğraf makinelerinizle yapacağınız çekimlerin daha başarılı olması için dikkat etmeniz gereken noktaları ve bazı ipuçlarını bu sayıdan itibaren zaman zaman sizlere hatırlatacağız.
Çekim yaparken çoğunlukla sadece konuya odaklanırız. Halbuki konumuzu daha çekici ve etkili kılan başka unsurlar da var. Arka planın uygunluğu asla unutmamız gereken bir nokta. Karışık, konunun önüne geçen, ilgiyi başka yöne dağıtan arka planlardan kaçınmalıyız. Bir arkadaşınızı deniz kenarında görüntülerken, geride birçok kayığın bulunduğu bir kadraj yerine, uzakta bir yelkenlinin bulunduğu daha sade bir deniz görüntüsünü seçersek sonuç daha başarılı olacaktır.
Çoğu zaman doğal ışığın ne kadar etkili olduğunu görürüz. Ancak bazı durumlarda da flaş kullanmak çok daha iyi sonuçlar verecektir. Yine bir deniz kıyısı karesinden örnek verecek olursak; arka planda çok güçlü bir güneş ışığının bulunduğu bir ortamda, arkadaşınızı görüntülemeye kalkarsanız, karenizde birçok alan yeterli ışığa sahip olduğu halde, arkadaşınızın yüzü karanlık çıkacaktır. Burada dolgu flaş etkisinden yararlanabilirsiniz. Çekimi yaparken flaşı açmanız, arkadaşınızın yüzünün de net ve gölgesiz çıkmasını sağlayacaktır.
Geceleyin, arka planda ışıl ışıl bir şehir manzarasının önünde, sevdiklerinizi flaş kullanarak çektikten sonra, sadece onların net, arka planın ise karanlık çıktığını görürüz. Bunu önlemenin de kolay bir yolu var. Genelde makinelerinizde bir yıldız ve insan figürü ile sembolize edilen bir flaş seçeneği ya da gece modu bulunmaktadır. Bu modu seçtiğinizde yavaş senkronizasyon özelliğinden yararlanarak, arka plandaki ışıklı bölgelerin de karenizde yer almasını sağlarsınız. Burada unutulmaması gereken nokta, hareket halindeki nesnelerin flu çıkacağıdır. Ancak bundan da değişik efektler yaratmak için yararlanabilirsiniz.
Fotoğrafı çeken kişi olarak "Neden bu karede ben de yokum?" diye hayıflandığınız olmuştur. Sevdiklerinizle bir arada olmak istediğiniz ancak yardım edecek kimseyi bulamadığınızda, makinenizin zamanlayıcı özelliğine sahip olduğunu çoğu zaman hatırlamayız bile. Halbuki yapılması gereken çok basit. Makinenizi uygun bir yere sabitlemek, zamanlayıcınızı aktif hale getirmek, kadraj ve fokuslamayi başarılı bir şekilde ayarladıktan sonra, deklanşöre basıp, sevdiklerinizin yanına koşmak... Gerisini zaten makineniz halledecektir.
Pil veya şarjınızın çabuk bittiğinden mi yakınıyorsunuz? Peki otomatik güç tasarrufu açık mı ve kaç dakikaya ayarlı? Bu ve benzer ayarların çoğu artık hemen hemen tüm modellerde yer alsa da, ne yazık ki çoğumuzun menüyü bile karıştırmaması, basit bir şekilde ulaşabileceğimiz pratik çözümlerden habersiz olmamıza neden oluyor. Bu ayara ulaştıktan sonra çekim özelliğinize göre uygun süreyi seçmek yeterli olacaktır. Böylece belli bir süre çekim yapmadığınızda, makineniz otomatik olarak kendini kapatacaktır. Aynı şekilde her çekim sonrası yaptığımız uzun izlemelerin de pil ve şarj tüketimini artıracağını unutmayın.
Fotomat martta yaşına giriyor
Fotoğrafçılık konusunda yayın yapan e-dergi Fotomat, önümüzdeki ay "savaş" konulu özel sayısıyla birinci yılını dolduracak. Derginin her sayısı, İnternet sayfası üzerinden bilgisayara indirilip istenilen ortama taşıyarak izlenebiliyor ve paylaşılabiliyor. Fotomat e-derginin içeriğinde ise dünyanın her yerinden ve Türkiye'den fotoğraf projeleri, fotoğraf üzerine yazılmış makaleler, röportajlar ve albümler yer alıyor. Dergi iki ayda bir www.fotomatdergi.com adresi üzerinden yayınlanıyor.