Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2004 00:00
Anayurdu Hindistan’dan 14’üncü yüzyılda Anadolu’ya gelen fesleğen yani Reyhan, birçok şarkı, türkü ve manilerimize de girmiştir.Fesleğen, Akdeniz mutfağının; zeytinyağı ve limonla beraber vazgeçilmezidir. Tazeyken de çorba, balık, et, salata, buzlu içecek, çay gibi çok yaygın kullanım alanları vardır. Cennete gitmek isteyen Hintlilerin, son nefeslerinde ellerinde bir demet ‘Tulsi’ yani fesleğen tuttukları söylenir. Böylece kokusunda cenneti bularak, mutluluk içinde gözlerini yumarlarmış. İnce Noktalarİşin doğrusu sebzeleri önce yıkamak, sonra da doğramaktır. Ama su veya yağ içinde uzun süre bekletmeden hemen kullanmak gerekir.KABUL GÜNÜKızarmış mercimek köftesiYapılışı:Mercimeği yıkadıktan sonra 4 su bardağı suyla iyice yumuşayana dek haşlayın ve süzün. Üzerine soğan, sarmısak, yumurta, un, kimyon, tuz ve maydanozu ekleyerek iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde kopardığınız parçalara, elinizi ıslatarak mekik biçimi verin. Bir tabağın içinde un ve kırmızı toz biberi karıştırıp, köfteleri bu karışıma iyice bulayın ve tavadaki kızgın yağda çevirerek kızartın. Kıvırcık salata ve yeşil soğanla servis yapın.6 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı kırmızı mercimek4 su bardağı su1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)2 diş sarmısak (dövülmüş)1 adet yumurta1 su bardağı un1 çay kaşığı kimyon, tuz4
yemek kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)1 tatlı kaşığı kırmızı toz biberKızartmak için1 su bardağı sıvıyağSüslemek içinKıvırcık salataYeşil soğanKırmızı dolmalık biber (çuşka)Peynirli biberli twistYapılışı:Oda sıcaklığında 10 dakika bekleterek yumuşattığınız 3 adet milföy hamurunu hafifçe unladığınız tezgahın üzerine serin. Ufak bir kasede karıştırdığınız peynir ve toz biberi eşit miktarlarda bu milföy hamurlarının üzerine paylaştırın. Diğer 3 milföy hamurunu üzerlerine kapatın. Milföy hamurlarını 2’şer santim genişliğinde kesin. Şeritlerin iki ucunu elinizle tutup, ters yönde çevirerek burgu haline getirin. Yağlanmış tepsiye yerleştirdiğiniz twistlerin üzerine çırpılmış yumurta sarılarını sürüp, 175 derecede, altın sarısı oluncaya dek pişirin.10 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi6 adet hazır kare milföy hamuru4 yemek kaşığı kaşar peyniri (rendelenmiş)1 çay kaşığı kırmızı toz biber 2 adet yumurtanın sarısıSüzme yoğurtlu cheese kekYapılışı:Ezilerek un haline getirilmiş bisküvileri yumuşak margarinle hamur yapar gibi yoğurun. Orta boy ve kenarları yüksek, yuvarlak tart kalıbının içine bu hamuru kenarlarını 2 santim yükselterek yayın ve buzdolabında 30 dakika bekletin. Krema için; yoğurt, peynir, hazır krema, vanilya, yumurta ve toz şekeri karıştırıp, iyice özleşene kadar çırpın. Buzdolabından çıkardığınız hamurun üzerine bu karışımı dökün. 175 derecede, 30 dakika pişirin ve en az 3-4 saat buzdolabında bekletin. Dondurma ve çilek sosuyla süsleyerek servise sunun.8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 30 dakikaHamuru için1 paket yulaflı bisküvi100 gr yumuşak margarinKreması için1 su bardağı süzme yoğurt1 su bardağı lor peyniri1 su bardağı hazır çiğ krema1 paket vanilya1 paket vanilya4 adet yumurta2 su bardağı toz şekerSüslemek içinÇilekli sos ya da çilek reçeliDondurma
button