OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2005 00:00
Bir yanda Bienal, bir yanda Tünel-Karaköy Yaya Sergisi, diğer tarafta Design İstanbul Tasarım Fuarı. İyi güzel, Haliç ve çevresi bir kültür gölü oldu ama şart mı canım hepsinin çakışması? İnsan hangisine gideceğini, neye nasıl yetişeceğini şaşırıyor.Korkunun ecele faydası yok, salı günü tasarım fuarıyla başladım. Biliyorsunuz, Balat’ta eski Galata Köprüsü üzerinde yapılıyor ve 20 Eylül’e kadar devam edecek. Ne mi var tasarım fuarında? Otomobilden, aydınlatmaya, giysiden mobilya ve dekorasyona kadar her türlü tasarım. Köprünün altı ve üstünde defileler, dinletiler, enstalasyonlar, var Allah var. Hem de taaa Beylikdüzü falan değil, burnunuzun dibinde, şehir içinde. Yalnız, fuarı görmek isteyenlere bir uyarı, bir de önerim olacak: Ücretsiz olarak gezebileceğiniz fuara eğer akşam saatlerinde gidecekseniz Eminönü-Balat yoluna sakın girmeyin. Zaten sıkışık olan
trafik fuar nedeniyle iyice allak bullak oluyor. Onun yerine Kasımpaşa üzerinden gidip
Atatürk Köprüsü’nden dolaşırsanız çok vakit kazanırsınız. Yok eğer arabanızla gelemiyorsanız daha eğlenceli bir önerim var: Saat 11.00’den itibaren her iki saatte bir köprüden (Balat’tan) İstanbul Modern’e (Karaköy’e) ücretsiz deniz taksi kaldırıyorlar, yol sadece 15 dakika sürüyor. Sonra aynı taksi yine ücretsiz olarak bu kez fuara yolcu taşıyor. Böylece sadece 15 dakikalık bir deniz gezisiyle fuardan Tünel-Karaköy hattındaki Yaya Sergisi’ne ya da Bienal etkinliklerine geçebilirsiniz. IŞIK DİZAYNI: Fuarda benim en beğendiğim tasarımlardan biri. Denizanası şeklinde aydınlatmalar. Köprünün alt katında denizden çıkmışlar gibi sergileniyorlar. Evet normal bir ev için biraz büyükler ama bir balık lokantasında sizce de şık durmaz mı?
YEMEK DÄ°ZAYNI: Ä°ÅŸte size tanıdık bir isim: Fransız Sokağı’ndaki Abra Cadabra’nın sahibi Dilara Erbay. Dilara burada Franke mutfak ürünlerinin standında harika lezzetler sunuyor. Franke ‘+ - Ä°stanbul’ adında bir stand kurmuÅŸ. Bir yanda soÄŸuk, diÄŸer yanda sıcak yemek servisi yapıyorlar. Klasik ocakbaşını çaÄŸdaÅŸ bir ÅŸekilde yeniden tasarlamışlar. GÖBEK DÄ°ZAYNI: Fuarda en çok eÄŸlenenler belki de yurtdışından gelen bu tasarımcı grubu. Burhan Öçal sahnedeyken darbuka eÅŸliÄŸinde göbek atıyorlar: (Soldan saÄŸa) Ely Rozerberg (serbest tasarımcı), Semah AkdoÄŸan (organizasyon görevlisi), Georges Beylerian (tasarımcı menajeri), Zuhal SılaoÄŸlu (görevli), Airan Berg (tiyatro tasarımcısı). Rakıyı hor göreni ben de küçük görürümBir mekan önereceÄŸim, ama tereddüt içimi kemiriyor, elim taze gelin gibi klavyeye gidiyor gidiyor, geri çekiliyor. Halbuki bahsedeceÄŸim yer dünya ÅŸirini bir sokakta (Ä°stiklal Caddesi üzerinde Gönül Sokak). Modern, karakterli, şık bir kafe (Carnival, 212. 245 70 25). SokaÄŸa atılmış rahat masalar, güleryüzlü, sempatik bir servis elemanı (Hande Hanım). Fiyatlar makul (bira 5 YTL) ve birbirinden ilginç yemeklerle dolu leziz bir mönüsü var (Rus mantısı, etli-sebzeli nooddle, Fas’tan humus, içli köfte). Åžaraplar, yerli-yabancı biralar, frozen ve smoothie’ler, ne ister, ne ararsanız... Ama bir kusurcuÄŸu var, rakı satmıyorlar! Garezleri kokusuna mı, rengine mi, müşterisine mi bilmiyorum ama rakı yok! (Buna bir-iki yerde daha rastladım, Limonlu Bahçe de rakı satmazdı mesela.) Olacak iÅŸ mi canım, gidin Paris’te açın kafelerinizi o zaman! Mekan gerçekten çok hoÅŸ. Rus KonsolosluÄŸu civarına yolunuz düşerse (karşı sokağı) Carnival’de mutlaka biraz vakit geçirin. Ama ben protestoma devam edeceÄŸim. Carnival mönüye rakı koyana kadar kara listede. LATÄ°N SEVENLER YAÅžADISwissotel’de Karayip Ä°stanbul’da bir Latin rüzgarıdır aldı başını gidiyor. Swissotel’de bir haftadır Karayip festivali var. Konuk ÅŸeflerin hazırladığı yemekler tadılıyor, konuklar Latin müzikleri ve egzotik ÅŸaraplar eÅŸliÄŸinde bu uzak diyarlara yolculuÄŸa çıkıyor. Yarın festivalin son günü. Bir deneyeyim derseniz, normal açık büfe 65, içkili mönü 85 YTL. (212) 326 11 00. Roxy’de Küba Taksim’in en sıkı kulüplerinden Roxy de sezonu Küba havalarıyla açtı. Dünkü açılış partisinde davetliler Barcelona’dan salsa, rumba, reggea ve Brezilya müzikleri yapan Havana Cuba grubu ile eÄŸlendi. Bu akÅŸam ve yarın haftasonu partisi var. GiriÅŸ 30 YTL. (Ä°ki bilete bir ÅŸiÅŸe ‘Sex on The Beach’ veriyorlar). (212) 249 13 01ÇıraÄŸan’da Ä°spanyol ÇıraÄŸan Kempinsky ise TuÄŸra Restoran’da Ä°spanya Yemek ve Åžarap Festivali yapıyor. Dünyaca ünlü Torres ÅŸarapları ve Katalan mutfağından örnekler tadılabilir. 26’sında baÅŸlayıp üç gün sürecek olan festivale Katalan mutfağının en ünlü aşçılarından Alain Devahive geliyor. Bu genç aşçı için ‘mutfak kimyageri’ deseniz, yeridir. KiÅŸibaşı Torres ÅŸarapları dahil, 190 YTL. (212) 326 46 46.YEDÄ°NÄ°Z MÄ°?Mövenpick Hotel’in meÅŸhur lokantası Azzur mönüsüne yeni pizzalar ekledi. Pizzaların tavuklusu, enginarlısı, krem peynirlisi ve yaban marntarlısı da var. Fiyatlar 24-29 YTL. (212) 319 29 29 DENEDÄ°NÄ°Z MÄ°?Her ÅŸeyin organiÄŸi var da, enerji içecekleri eksik mi kalacaktı? Ä°lk organik enerji içeceÄŸim Bionix’i geçen hafta Cihangir Kahvedan’da denedim. ÅžiÅŸesi 7 YTL. (212) 292 40 30.İÇTÄ°NÄ°Z MÄ°?Mey İçki bira, rakı, votka ve ÅŸaraptan sonra piyasaya ÅŸimdi de yeni bir cin sürdü. 35, 70 ve 100’lük ÅŸiÅŸelerde satılıyor. Yüzlük ÅŸiÅŸe 26,5 YTL’ye satılıyor. Alkol oranı 37,5. GÄ°TTÄ°NÄ°Z MÄ°?Erkeklerin de bakıma ihtiyacı olduÄŸu fikrinden yola çıkan NiÅŸantaşı Head Office, saç bakımından masaja, cilt bakımından solaryuma kadar tam bir metroseksüel cenneti. (TıraÅŸ 40, manikür 20 YTL) (212) 343 17 57 Â
button