Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2004 00:00
Çöreklerin ve ekmeklerin üzerinde görmeye alışık olduğumuz minik, siyah tanecikli çörek otuna siyah susam da denilir. Anayurdu Akdeniz bölgesidir.Sanmayın ki sadece baharat olarak kullanılır, bir de çörek otundan içecekler yapılır. Tıpkı çay gibi demlenerek içilebileceği gibi, değirmenden geçirilerek öğütülür ve kahvesi de yapılır. Tıpkı kahve gibi su ve şeker katkısıyla yine kahve gibi pişirilir. Hatta içine bir miktar Hindistan cevizi rendesi ya da muskat denilen minik Hindistan cevizinin kabuğunu rendeleyerek katarsanız, hoş bir lezzet bile yakalabilirsiniz. Deneyin, keyfini alacaksınız.Biz Türkler çorba ile başlayıp, tatlıyla yemeklerimizi bitirirken, Japonlar turşuyla başlayıp çorba ile yemeklerini sonlandırırlar. HAFİF VE KEYİFLİTurşu kavurması5 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 kg taze fasulye turşusu2 adet iri boy kuru soğan4-5 diş sarmısak3
yemek kaşığı zeytinyağıYapılışı:Öncelikle turşuların fazla tuzunu almak 1 saat kadar suda bekletelim. O sırada biz kuru soğanları yemeklik doğrayalım. Sarmısakları da iri iri kıyalım. Tuzunu veren turşuları iyice sıkıp, bir tabağa alalım. Geniş bir tavada soğanları ve sarmısakları zeytinyağında pembeleştirelim. Turşuları da katıp, karıştırarak orta ateşte kavuralım. Fasulye turşusu haşlanarak hazırlandığı için kavurma süresi 15 dakika yeterlidir. Ayrıca turşu kurulurken içine tuz ve kırmızı sivri biber de katıldığı için kendi acısı ve tuzu yeterli olacaktır. Yumurtalı dürüm10 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 yemek kaşığı kuru maya1 tatlı kaşığı süt2 yemek kaşığı sıvıyağ4 su bardağı un1 çay kaşığı tuzİç harcı için4 adet yumurta (haşlanmış)1 su bardağı beyaz peynir rendesi1 su bardağı lor peyniri3 adet domates3 adet çarliston biber4 adet yeşil soğan1 demet maydanoz1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı kırmızı pul biberYapılışı:Geniş bir yoğurma kabının içinde mayayla ılık sütü karıştıralım. Maya eriyince sıvıyağ- tuz ekleyelim, unu yavaşça akıtalım. Hamuru hazırlayıp, üzerini örtelim ve 30 dakika mayalanmaya bırakalım. Öte yandan haşlanmış yumurtaları yuvarlak dilimleyelim, kabuklarını soyup, küp küp doğradığımız domatesleri, halka doğradığımız biberleri, kıyılmış maydanozları, beyaz peynir rendesini ve lor peyniri katalım. Tuzunu ve biberini atıp, ezmeden karıştıralım. Bu arada mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapalım. Bezelere un serperek oklavayla yemek tabağı büyüklüğünde açalım, hamurları varsa sacın üzerinde, yoksa geniş bir teflon tavada önlü arkalı yağsız pişirelim. Pişen dürüm ekmekleri sıcakken hazırladığımız harcı içlerine bölüştürelim. Saralım. Bütün ya da dilimleyerek servis yapalım.Yemekçinin notu: Hamur açmak zor gelirse bu tanımı hazır lavaş ekmekleriyle de yapmak mümkün.
button