Burcu ÖZÇELİK
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2006 00:00
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dünya Seyahat Ödülleri’nde 71 otel yarıştı. Dünyanın En İyi İş Oteli Dubai’deki Jumeirah Emirates Towers seçilirken, Avrupa’nın En İyi İş Oteli Ödülünü de Conrad İstanbul aldı. Avrupa kategorisinde 15 otel arasından sıyrılarak bu ödülü almaya hak kazanan Conrad İstanbul aynı ödülü 2004 ve 2005 yıllarında da almıştı.
Ödül verilirken otelin dizaynı, bulunduğu yer, kaç kongreye ev sahipliği yaptığı ve ülkesinde kongre turizmine ne derece katkı sağladığı göz önünde bulunduruluyor. İstanbul Conrad 2005’te 24 kongreyle Avrupa birinciliğini alırken, Türkiye 2005’te düzenlediği 67 kongreyle dünyada 28’inci, Avrupa’da ise 15’inci olmuştu.
Bu yıl 13’sü düzenlenen Dünya Seyahat Ödülleri 20 Eylül’de Turks & Caicos Adaları’nda yapılan bir törenle sahiplerini buldu. 2004 ve 2005 yıllarında da Avrupa’nın En İyi İş Oteli (Europe’s Leading Business Hotel) seçilen Conrad İstanbul, 2006 yılında da ödül almaya hak kazandı.
Conrad İstanbul Genel Müdürü Asaad M. Farag ödülü almadaki en büyük kriterin, otelin lokasyon ve dizayn olarak yüksek kalitede iş misafirlerine hitap etmesi olduğunu söylüyor. Diğer bir kriter ise düzenlediği kongre ve konferansların sayısının sürekli artması.
Fakat bu kongreler sadece büyük organizasyonları, yani en az 300 odada misafir ağırlayanlayan toplantıları kapsıyor. Yapılan küçük toplantılar, seminerle bu kapsama girmiyor. Farag, Conrad İstanbul’un her ay en az iki kongre düzenlediğini, yani yılda en az 24 kongreye ev sahipliği yaptığını anlatıyor.
Otelde 20 kişiden 100 kişiye kadar çıkan sayılarda 33 tane toplantı salonu var. Farag, İstanbul’un kongre turizmindeki potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve ekonomiye de büyük katkı sağladığını ifade ediyor: "Kongreler için gelenler sadece toplantılara katılıp dönmüyorlar. En az dört gün kalıyor ve bunun minimum 1-2 gününü kendilerine ayırıyorlar... Restoranlara gidiyorlar, müzeleri geziyorlar, taksilere biniyorlar, alışveriş yapıyorlar. Bu anlamda kişi başı bırakılan gelir günlük olarak 300 dolardan az değil. Bu da çok ciddi bir gelir."
Conrad İstanbul’un yaptığı kongrelerin yüzde 21’ini teknoloji sektörü ve lansmamlar, yüzde 18’ini sağlık sektörü ve üçüncü büyük kısmını da otomotiv sektörü oluşturuyor. En fazla katılımcı ise Almanya, Amerika ve Türkiye’den.
TÜRKİYE 68 KONGREYLE 28. OLDU
World Travel Awards sitesinde yer alan araştırmaya göre Türkiye düzenledeği 68 kongreyle dünyada 28. sıraya oturdu. Avrupa ülkeleri arasında ise 15. sırada yer aldı. Sadece İstanbul’un 2005 yılında düzenlediği kongre sayısı 44. Birinciliği 376 kongreyle ABD, ikinciliği 320 kongreyle Almanya, üçüncülüğü 275 kongreyle İspanya, dördüncülüğü 270 kongreyle İngiltere, beşinciliği ise 240 kongreyle Fransa aldı. Farag, Türkiye’nin en azından ilk 5’te olması gerektiğini söylüyor. "İstanbul ihtiyacı olan her şeye sahip. Her 5 yıldızlı zincirin bir temsilcisi var. Aslında şansımız çok büyük çünkü bu kongreler yapıldıktan sonra tekrar aynı ülkeye ya da şehre gitmiyor. Bu kongreler bizde daha önce yapılmadığı için bizim şansımız çok fazla. Bunların yüzde 30’unu bile alsak bu çok büyük bir başarı olacak Türkiye için" diyor.
YABANCILARA TÜRKİYE’YE GELME VE İŞ YAPMA GÜVENİ GELDİ
Farag, bu yılın ilk üç ayında kuş gribi, ekonomik dalgalanmalar gibi bazı sıkıntıların yaşanmasına rağmen, 2005 rakamlarına çok yakın olduklarını söylüyor: "Çünkü insanlara Türkiye’ye gelme, ziyaret etme ve iş yapma konusunda büyük bir güven geldi. Bunda Türk Lirası’nın stabilitesinin de çok etkisi var. Örneğin kasım ayında ortalaması 3.600 gecelemeye varan bir organizasyonlar serimiz olacak. Her hafta bir organizasyon var ki süreç olarak hepsi bir diğerine değiyor. Kasımda iki ilaç kongresi, bir dünya medya kongresi, devlet kongresi ve bir de UEFA’nın sponsor olduğu bir etkinlik var. Normalde kasım İstanbul için sakin bir dönem çünkü aralıktaki Noel ve bayram tatillerinin başı olarak görülüyor. Bizim kasım ayında bu kadar yoğun olmamız doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor."