Cogito, hayalet fotoğrafçılığını işledi

Güncelleme Tarihi:

Cogito, hayalet fotoğrafçılığını işledi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2006 00:00

Cogito’nun 2006 Bahar sayısı, ezoterizm ve hayalet fotoğrafçılığı üzerine. Fransa’nın en önemli Türkologlarından Thierry Zarcone’un önderliğinde uluslararası bir katılımla oluşturulan sayıda, Louis Kaplan hayalet fotoğraflarını doğaüstü olanla paranoyanın kesişme noktası olarak ele aldığı yazısında hayalet fotoğrafı taraftarlarını ve karşıtlarını filozofların gözünden değerlendiriyor.

Yapı Kredi Yayınları’nın üç aylık düşünce dergisi Cogito, 46. sayısında "ezoterizm" konusunu işliyor. Da Şifresi gibi kitaplar, masonluk tartışmaları, Illuminati, Opus Dei gibi kapalı örgütlerin basında sıkça konu edilmesiyle son yıllarda çok rastladığımız ezoterizm kavramı, sadece seçilmiş kişilere açıklanan öğretiler için kullanılıyor. Kapalı, dışa açılmayan, sadece üyeleri arasında bilgi alışverişi yaşanan kurumlar, ezoterik olarak nitelendiriliyor.

Derginin, Thierry Zarcone’un önderliğinde uluslararası bir katılımla oluşturulan dosyası, Refik Algan, Antoine Faivre, Claire Voss, Jean Pierre Laurant, Pier Luigi Zoccatelli, Xavier Accart, Aykan Erdemir ve Rabia Harmanşah’ın ilginç yazılarından oluşuyor.

DOĞAÜSTÜ OLANLA PARANOYANIN KESİŞMESİ

Bu sayının Odak’ı ise "Okültizm ve Fotoğraf" üzerine... Okültizm, Türkçe’de gizlicilik olarak da geçiyor. Hayalet fotoğraflarının üretimi üzerine üç metine yer verilen Odak’ta, Clément Chéroux’nun "Hayalet Diyalektiği" başlıklı yazısı hayalet fotoğraflarının eğlence ve inanç dünyasına yönelik üretimine ışık tutarken, Louis Kaplan hayalet fotoğraflarını doğaüstü olanla paranoyanın kesişme noktası olarak ele aldığı yazısıyla hayalet fotoğrafı taraftarlarını ve karşıtlarını Freud’un, Lacan’ın ve Derrida’nın kuramları bağlamında inceliyor. Odak’ın son yazısı ise Sherlock Holmes’un yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle’ın spiritüalizm merakı ve hayalet fotoğrafçılığına verdiği destek üzerine...

Sayının Yeni Perspektifler bölümünde, Agnes Heller’ın "Modern Etiğin İki Temel Direği" başlıklı konuşmasının metnine, David Wood’un ilk defa Cogito’da yayımlanacak olan ve Galatasaray Üniversitesi’nde verdiği bir semineri temel alan "İkamet Etmedeki Mesafe" başlıklı yazısı eşlik ediyor. Jose Medina’nın kimlik ve kimliksizleşme sorununu ele aldığı "Kimlik Sıkıntısı" başlıklı makalesi Yeni Perspektifler bölümünün üçüncü metni.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!