Güncelleme Tarihi:
Kitap Okumak Zihni Geliştirir
Kitap okumak, kişisel gelişimde çok önemli bir yer tutuyor. Kitap okuyan insanlar daha yaratıcı, konuşma, yazma ve kendini ifade etme becerileri daha yüksek, zihinsel olarak olayları daha çabuk kavrayabilen kişiler oluyorlar. Çocukluk dönemi kitap okuma alışkanlığının kazanıldığı en önemli dönem olduğu için ailelerin bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor.
Uzmanlara göre, çocukların materyal tercihlerini aileleri yönlendirmeli. Anne ve babalar çocuğun hangi becerilere sahip olduğu ve hangilerine olmadığı, dış dünyayı nasıl algıladığı, motor ve bilişsel becerilerinin ne kadar gelişip gelişmediği, çocuğun konuları nasıl bir biçimde öğrendiği gibi gelişmeleri takip etmeli ve doğru bir biçimde yönlendirmelidir. Ayrıca çocuklar, anne ve babaları rol model olarak aldığından evde sürekli kitap okunması çocukları da kitap okumaya teşvik edecektir.
Çocuklar Masal Kahramanları İle Özdeşim Kuruyor
Çocuklar; hikayeye kendilerini kaptırıp ordaki masal kahramanlarını rol model alıyor ve yanlış bir kitap ile çocuk yanlış bir modelleme yapabiliyor. Bu sebeple doğru çocuk kitapları seçilmelidir. Kitabın kapak ilüstrasyonu, kitabın içinde yer alan figürler, şekiller, resimler de çocuğun algı dünyasını genişletiyor. Bu sebeple eğitici kitaplar çocukların kişisel gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca kitap okuyarak çocuk sosyal ve kültürel değerleri öğreniyor, iyi ve kötünün neler olduğuna dair farkındalık sağlıyor.
Çocuğun Okuduğu Kitaptan Onu Anlayabilirsiniz
Uzmanlar, çocuğun hep aynı kitabı okumakta ısrar etmesinin obsesif bozukluk işareti olabileceğini söylüyor. Kitap okumayı sevmeyen çocukların ise dikkat eksikliği gibi bir probleminin olabileceği belirtiliyor. Aşırı kaygılı çocuklar korku hikayelerine aşırı reaksiyonlar verebiliyor. Depresif ve pesimist çocuklar ise şiddet içeren hikayelere yönelebiliyor.