Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00
Öğrenciler arasında yapılan bir araştırma, şişmanlık ve zayıflığın yüksek oranda olduğunu, bunda da sağlıksız ve dengesiz beslenme alışkanlığının etkili olduğunu ortaya çıkardı.
Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Alphan, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin ve Tıbbi Teknolog Fatma Tatlı,12-18 yaş grubundan, bir özel okuldan 272 ve bir devlet okulundan 215 öğrencinin beslenme alışkanlıklarını inceleyen bir araştırma yaptı.
Araştırmaya gire, kişilerin yeterli ve dengeli beslenmelerinde en önemli unsur, satınalma gücü ve eğitim. Bireysel farklılıklar, yaş, cinsiyet, annenin eğitim durumu, vücut ağırlığı, boy, ekonomik durum ve buna paralel olarak özel okul veya devlet okulunda okumak ise besin tüketimini ve beslenme alışkanlığını etkiliyor.
Şişmanlık da sorun zayıflık daAraştırmaya katılan 12-14 yaş grubundaki öğrencilerin beden kitle indeksi değerlendirildiğinde, ağırlığı normal bulunanların özel okulda yüzde 57.2, devlet okulunda yüzde 38.7, şişmanlığın da devlet okulunda yüzde 31.8, özel okulda ise yüzde 21 olarak tespit edildi.
15-18 yaş grubundaki öğrencilerin beden kitle indeksi yorumlandığında, normal ağırlıktakilerin oranının özel okulda yüzde 52.3, devlet okulunda yüzde 40.9; devlet okulunda yüzde 28.4 olan şişmanlık oranı ise özel okulda yüzde 14.9 olarak belirlendi.
Özel okulda boylar daha uzunAraştırmada 12-18 yaş grubu kızlar için, Türkiye standartlarına göre boy ortalamasının 160 santimetre olduğu, bu değer özel okulda 160.9, devlet okulunda 157.9 santimetre olarak belirlendi.
12-18 yaş grubu erkekler için Türkiye standartlarına göre boy ortalamasının 166 santimetre olduğu belirtilen araştırmaya göre bu değer, özel okulda 167.5, devlet okulunda ise 164.5 olarak tespit edildi.
Fast-food beslenmeYiyecek gruplarına göre beslenme alışkanlıkları incelendiğinde, özel okulda süt ve süt ürünleri tüketimi yüzde 45 ile ilk sırayı alıyor. Bunu yüzde 37.6 ile sebze ve meyve, yüzde 34 ile fast-food, yüzde 33 ile tahıl ürünlerini, yüzde 29 ile et ve et ürünleri, yüzde 22 ile yağ, şeker ve tatlılar izliyor.
Devlet okulunda ise ilk sırayı yüzde 44 ile tahıl grubu yiyecekler oluşturuyor. Bunu yüzde 40 ile fast-food, yüzde 35 ile şeker ve tatlılar, yüzde 28 ile sebze ve meyve, yüzde 23 oranıyla da et ve benzerleri, süt ve süt ürünleri ile yağlar izliyor.