Çocukların sırt ağrılarını önemseyin

Güncelleme Tarihi:

Çocukların sırt ağrılarını önemseyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2004 01:02

Özellikle 20 yaşın üzerinde sık görülen bel ağrısının çocuklarda rastlanma sıklığı neredeyse sıfır. Uzun yıllar, çocuklardaki bel ağrılarından ağır sırt çantaları sorumlu tutuldu.

Ancak çocuklarda görülen sırt ağrıları bazen çok önemli başka hastalıkların belirtisi olabiliyor.

İyi ya da kötü huylu tümör, iltihap gibi patolojik nedenli olabilir. Bu nedenle bel ağrısından şikayet eden çocukların nedeni bulunana kadar tetkiklerden geçirilmesi öneriliyor.

Büyüme ağrısı diye bir şey var mıdır?

‘Büyüme ağrısı’ diye bir şey yok. Ebeveynler, çocuklarının bu tür ağrılarını sırt çantalarına ya da büyüme ağrılarına bağlamadan ağrının nedeni üzerinde önemle durmalılar.

Çocukların bel ağrıları ne zaman ciddiye alınmalı?

Kısa süreli ağrılar önemli değil. Ancak ısrarcı ve uzun süreli bel ağrılarının üzerinde önemle durulması gerekiyor.

‘Ağır çanta taşımak, bel ağrısı yapar’ görüşü değişti mi?

Yapılan bazı çalışmalar çocuklarda ağır sırt çantası taşımanın, bel ağrısı ya da omurgada şekil bozukluğunun nedeni olmadığını ortaya koydu.

Bu konuda Amerika’da iki önemli araştırma yapıldı. Araştırma ağır sırt çantası ile çocuklarda görülen bel ağrısı arasında bir ilişki olmadığını ortaya koydu. Dolayısıyla bir çocuğun belinin ağrıması başka araştırmaları gerektiren önemli bir konu.

Aynı araştırmada çocukların yüzde 50’sinin çantalarında gereksiz yük taşıdıklarının da ortaya çıktı.

Bu tür çantaların zaman zaman kas spazmı yaratarak ağrı oluşturabileceğini belirtiyor. Uygunsuz okul sıraları da oturma bozukluklarına neden olabilir.

Çocuk yaşta ileride gelişebilecek bel ağrılarını önlemek mümkün mü?

Çocukların ileriye dönük bel ağrısı sorunu yaşamamaları için ebeveynlerin yanı sıra eğitimcilerin de alması gereken önlemler var.

Çocukların sırt ve bel kaslarını güçlendirici egzersizlerin düzenli olarak yaptırılması ileri hayatları açısından alışkanlık elde etmelerini sağlar.

Yüzme, yetişkinlerin yanı sıra çocukların ileriye dönük bel ağrısı yaşamamalarında en uygun spor dalı.

Her türlü spor öncesi mutlaka kasları ısındıracak ve güçlendirici egzersizlerin yapılması gerekiyor. Jimnastik, futbol, bale, halter, golf, su kayağı, güreş ve basketbol gibi spor dallarında ileriye dönük bel ağrısı sorunun yaşanması daha sık görülüyor.

Ancak vücut ağırlığını ortadan kaldıran ve karın, sırt ile omuz adalelerini güçlendiren yüzme sporu ise bel ağrısı konusunda yapılabilecek en iyi egzersiz.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!