Çocukları ev kazalarından koruyun

Güncelleme Tarihi:

Çocukları ev kazalarından koruyun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 10:53

112 Acil Sağlık Hizmetlerine, bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların yüzde 80.8'ini ev kazaları oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı, çocukların güvenliği için evde ucu açık elektrik kablosu bırakılmaması, tesisatın düzenli olarak gözden geçirilmesi, prizlerin kapatılması veya bebek ve çocukların ulaşamayacağı yerlere monte edilmesi uyarısında bulundu.

Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, bu yılın Ekim ayı sonuna kadar 112 Acil Sağlık Hizmetlerine bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların istatistiklerinin yer aldığı “Ev Kazaları Raporu”, ev ortamının bebek ve çocukların yaralanma ve ölümlerine yol açan riskleri de barındırdığını ortaya koydu.

112 Acil Sağlık Hizmetlerine, bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların yüzde 80.8'inin ev kazalarına bağlı olduğu belirtilen raporda, düşme, boğulma, zehirlenme, elektrik çarpması, yanık ve yangınlarla ateşli silahla yaralanmaların bebek ve çocuklar için ev ortamında görülen önemli kazalar olduğuna işaret edildi.

DÜŞME SONUCU TRAVMA VE BOĞULMALAR

Rapora göre, çocuk acil servislerine yapılan başvuruların yüzde 36.6'sını düşme sonucu oluşan travma ve boğulmalar oluşturuyor.

Merdiven, pencere ve mobilyaların bebek ve çocuklar için risk faktörlerinin başında geliyor. Mobilyaların pencerelerden uzak olması, pencere parmaklıkları, emeklemeye veya yürümeye yeni başlayan bebeklerin merdivenlerden uzak tutulması, bebek yataklarının kenarlıklı olması düşmelere karşı önlem alınması gerekiyor.
Raporda, 3 yaş altı çocukların, solunum yollarının çok dar olduğu, bebek ve çocukların çoğu zaman cisimleri ağızlarına aldıkları ve bu nedenle boğulma risklerinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Küçük ve yuvarlak besinlerin bebek ve küçük çocuklar için boğulma riski taşıdığı belirtilen raporda, şu uyarılarda bulunuldu:

“-Toplu iğne, mücevher, düğme, boncuk, tespih ve diğer tüm küçük cisimler bebek ve küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurulmalı,

-Oyuncaklar çocuğun yaşına uygun olmalı ve düzenli olarak kontrol edilmeli,

-Kova, küvet ve leğenler boş tutulmalı, bebek veya küçük çocuklar yıkanırken ve su kenarlarında yalnız bırakılmamalı.”

ZEHİRLENMELERE DİKKAT

Bebek ve çocukların maruz kaldığı ev kazalarının yüzde 34.9'unun zehirlenme, yanık ve yangınlar olduğuna işaret edilen raporda, “İlaçlarla kimyasal ve temizlik maddeleri bebek ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve orijinal kaplarında saklanmalı, içecek ve yoğurt kapları bu maddelerin saklanması amacıyla kullanılmamalıdır” denildi.

Evlerde zehirli bitki bulundurulmaması, hava gazı ve soba zehirlenmelerine karşı önlem alınması gereğine de işaret edildi.

Kızgın soba ve ütü, sıcak su dolu bardak, çaydanlık ve tencere, çocukların ulaşabileceği yerlerdeki kibrit ve çakmaklarla ocakların büyük kaza ve yangınlara yol açtığı belirtilerek, bebek ve çocukların bakımını üstlenenlerin bu konularda duyarlı, dikkatli ve özenli olmaları gerektiği bildirildi.

112 Acil Sağlık Hizmetlerine, bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların yüzde 7.3'ünün ise elektrik çarpmalarına bağlı olduğu vurgulanan raporda, evde ucu açık elektrik kablosu bırakılmaması, tesisatın düzenli olarak gözden geçirilmesi, elektrik prizlerinin kapatılması veya bebek ve çocukların ulaşamayacağı yerlere monte edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Ateşli silahların da çocuklar için önemli riskleri beraberinde getirdiği, evlerdeki ateşli silahların boş saklanması ve emniyetinin sürekli kapalı tutulması gerektiği ifade edildi.

Raporda, “Silahlar kilitli bir yerde tutulmalı, kurşunlar silahtan ayrı olarak saklanmalıdır. Ateşli silah çocukların yanında kesinlikle çıkarılıp temizlenmemelidir” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!