OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 12, 2006 00:00
Sabahın erken saatlerinde, uykularının en tatlı yerinde kalkıp da okula gitmek her çocuk için zorlayıcı olabilir. Çoğu kez anne babalar onları o sıcacık yataklarından çıkarmak için büyük mücadeleler verir. Bu sorundan kurtulmak için ebeveynlerin bir düzenleme yapmaları gerekiyor.
Erken kalkma isteksizliÄŸi pek çok çocukta küçük yaÅŸtan itibaren baÅŸlar. Hatta bu ilerleyen yaÅŸlarda hiç istememeye, direnmeye kadar gider. Yapılan araÅŸtırmalara göre her 6 çocuktan 1’i, 5-12 yaÅŸları arasında sabah erken kalkma problemi yaÅŸar. Sabah kalkma kış aylarında daha da zorlaşır. Kış ayı geldiÄŸinde günler daha kısaldığı için birçok çocuk sabahları daha çok yatakta kalma isteÄŸi duyar.Â
Bazı çocuklar daha kolay uykuya dalarken, bazıları rutinleri bozulduğu takdirde çok duyarlı olduklarından bu durumdan hemen etkilenir. Bu çocuklar tekrar eski düzenlerine kavuştuğunda veya gerekli düzenlemeler yapıldığında daha rahat şekilde uykuya dalarlar.
Öte yandan araştırmalar göstermektedir ki, uyku ile başarı baş başa ilerliyor. Yani uykusunu almış çocuğun almamış olana göre çok daha dinç ve başarılı olması kaçınılmaz. Bu başarısızlık onun okula gitme isteğini de en aza indirger. Bu isteksizlik zaman zaman okul fobisine bile dönüşebilir.
Her 3 çocuktan 1’i uyku sorunuyla karşı karşıya... Çoğu çocuk geceleri sık sık uyanır, fakat bu durum ailede sıkıntı ve strese neden olur. Çocuklarınızın gece uykusunu almaları günlük hayatlarını daha sağlıklı, başarılı ve enerjili geçirmeleri açısından önemlidir. Bunu sağlayabilmek için doğru davranışları doğru zamanda yapmanız yeterli olacaktır.
Yapmanız gerekenler
Çocuklarınıza düzenli bir uyku programı yaratın. Fakat bu programları yaratırken onların yaşlarını da göz önünde bulundurun. Örneğin 2-3 yaşındaki çocuğunuz kendi uyku planını kendi yapamaz, ama ilkokul çağına gelmiş çocuk eğer plan kurmasını ve uygulamasını küçük yaşta öğrenmişse, bunu kendisi de ayarlayabilir. Unutmayın ki, onların hem fiziksel hem de biyolojik gelişimleri için uyku çok önemli bir etkendir.
Çocuğunuzun yaşına göre gece uykuya rahat dalabilmesi için gereken ortamı sağlayın. Bu, küçük çocuklarda herhangi bir oyuncakken, daha büyük çocuklarda yanan bir ışık bile olabilir. Eğer çocuğunuz çok küçükse onu uyutmak için yatağına koyup odadan çıktığınızda terk edilmişlik hissi duyabilir. Bunu hissetmemesi için belirli aralıklarla yanına gidip onu terk etmediğinizi gösterin.
Her çocuğun seyretmekten keyif aldığı programlar vardır, fakat bunların bazıları gece geç saatlerde olabilir. Bu programları seyrederlerse uykularını alamayacaklarını ve ertesi gün yorgun oldukları için okuldan verim alamayacaklarını onların anlayacağı bir dilde anlatın.
Onunla konuşurken onun hislerini de anladığınızı ona yansıtın. Çocuğunuzla yatmadan önce vakit geçirin. Çocuğunuzun yaşı her ne olursa olsun, sıcak, yakın ve kişisel ilgiye her zaman ihtiyaç duyacaktır.
Belli bir uyku saati belirleyin ve almış olduğunuz kararı uygulamakta kararlı ve istikrarlı olun.
Çocuğunuzun odasına televizyon veya bilgisayar tarzı şeyleri koymamaya özen gösterin. Bu onun uykusunu ve dikkatini dağıtmaktan başka bir işe yaramaz.
Çocuğunuzun okul düzeni belirlendiğinde, onu düzenli şekilde yemeye ve uyumaya teşvik edin. Ne kadar tutarlı ve mantıklı bir düzen hazırlarsanız, çocuğunuzun gelişimine o kadar katkıda bulunmuş olursunuz.
Onu her gece düzenli bir saatte yatırın ve bundan önce de düzenli bir uyku öncesi rutini ayarlayın (uyku saatinin geldiğini belirterek tuvalete göndermek, dişlerini fırçalamasını hatırlatmak ve ona bir masal okumak gibi)...
Genellikle çocuklar anne-babalarının sınırlarını zorlamayı sever ve nereye kadar gidebileceklerini görmeyi isterler. Bu her konuda olduğu gibi yatma konusunda da geçerlidir. Her çocuk uyku vakti geldiğinde "birazcık daha oturmak" isteyecektir. Çok özel bir durum olmadığı sürece rutininizi bozmayın. Almış olduğunuz kararların arkasında durmaya özen gösterin.
Yatmadan önce seyrettiği şeylere dikkat edin. Şiddet içeren şeyler seyretmesi, onun uykuya dalmasını güçleştirebilir.
Peki ya küçük çocuklar
Çocuğunuz uykuya dalsın diye onu kucağınıza alıp sallamayın, çünkü gece uyandıkları zaman aynı ilgiyi görmedikleri takdirde uykuya dalmaları çok daha zor olacaktır.
Çocuğunuzun yaşına göre onun yatağına sevdiği ve değer verdiği bir oyuncağını koyun. Bu onun kendi kendini rahatlatmasına yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzun ağzında biberonla uyumasına izin vermeyin. Bu ona kısa süreli bir rahatlatma kazandırıp uykuya dalmasına yardımcı olsa da ileride ciddi diş ve ağız problemlerine yol açabilir.