Çocuklarda laparoskopik ameliyatlar

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda laparoskopik ameliyatlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi'nde Endoüroloji Derneği tarafından düzenlenen toplantıya katılan Harvard Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Retik, yetişkinlerde uygulanan laparoskopik cerrahi yöntemlerin çocuklardaki ürolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde de kullanıldığını söyledi. ABD'li ürolog bu yöntemin çocuklarda, inmemiş testislerin tanı ve tedavisinde, fonksiyonu bozulan böbreklerin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasında, böbrek üstü bezi ameliyatlarında belirtti.

Çocuklara yapılan ameliyatlarda kullanılan teknik ekipmanda bazı farklılıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Retik, ‘‘Vücutta büyük kesiler yapılmadığı için laparoskopi ameliyatlarından sonra iz kalmıyor. Ameliyat sonrası ortaya çıkan ağrılar da aspirin veya parasatemol türü ilaçlarla giderilebilecek kadar az. Komplikasyon yok denecek kadar az. Ancak deneyimli uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor’’ dedi.

Açık ameliyatlara alternatif

Laparoskopik yöntemlerin açık ameliyatlara alternatif olduğunu söyleyen Prof. Dr. Retik, ‘‘Karın içinde biri göbekten olmak üzere üç küçük kesi yapıyoruz. Karın içini görebilmek için karbondioksit gazıyla şişiriyoruz. Kesilerden, içerisini göreceğimiz teleskop, ameliyatları yapacağımız cihazları sokuyoruz' dedi.

Prof. Dr. David Diamond, idrar yollarında doğuştan veya enfeksiyon sonucu meydana gelen sorun nedeniyle idrarın, keseden tekrar böbreğe geri dönmesi hastalığı, kulaktan alınan kıkırdak hücreleriyle tedavi ediliyor. Özel ince bir aletle kulak kıkırdağından alınan hücrelerin, idrar yollarına aşılanarak orada bir kapak görevi yapacak doku oluşmasını sağladığını anlatan Prof. Dr. Diamond, böylece idrarın keseden, böbreğe dönüşünün önlendiğini belirtiliyor. Prof. Dr. Diamond, idrar yolu enfeksiyonu geçiren kız çocuklarının üçte birinde böyle bir sorunun geliştiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!