Güncelleme Tarihi:
Harvard Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Alan Retik, ameliyatlarda büyük kesikler yapılmadığı için laparoskopik yöntemin çok daha iyi olduğunu söyledi.
Yetişkinlerde uygulanan laparoskopik cerrahi yöntemler, çocuklarda ürolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde de kullanılıyor. ABD'li ürolog Prof. Dr. Alan Retik, çocuklarda, inmemiş testislerin tanı ve tedavisinde, fonksiyonu bozulan böbreklerin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasında, böbrek üstü bezi ameliyatlarında laparoskopik yöntemlerin başarıyla uygulandığını söyledi.
Metropoiltan Florence Nightingale Hastanesi'nde Endoüroloji Derneği tarafından düzenlenen toplantıya katılan Harvard Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Retik, yetişkinlere yapılan laparoskopik ameliyatlarla, çocuklara uygulananın teknik olarak hemen hemen aynı olduğunu söyledi. Çocuklara yapılan ameliyatlarda kullanılan teknik ekipmanda bazı farklılıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Retik, ‘‘Vücutta büyük kesiler yapılmadığı için laparoskopi ameliyatlarından sonra iz kalmıyor. Ameliyat sonrası ortaya çıkan ağrılar da aspirin veya parasatemol türü ilaçlarla giderilebilecek kadar az. Komplikasyon yok denecek kadar az. Ancak deneyimli uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor’’ dedi.
Laparoskopik yöntemlerin açık ameliyatlara alternatif olduğunu söyleyen Prof. Dr. Retik, ‘‘Karın içinde biri göbekten olmak üzere 3 küçük kesi yapıyoruz. Karın içini görebilmek için karbondioksit gazıyla şişiriyoruz. Kesilerden, içerisini göreceğimiz teleskopu, ameliyatları yapacağımız cihazları sokuyoruz' dedi.