Çocuklara estetik operasyon olur mu

Güncelleme Tarihi:

Çocuklara estetik operasyon olur mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2006 00:00

Doğumsal kusurlar, çocuk için kabus olabiliyor. Çünkü kepçe kulaklar, dudak ve damar yarıkları hem vücut fonksiyonlarında önlerine bir engel olarak çıkıyor, hem de arkadaş grubunda sorun olabiliyor. Beraberinde ciddi psikolojik sorunlar da yaratabiliyor. Formsante dergisi, yeni sayısında bu kusurların cerrahi çözüm yollarını araştırdı.

Bakmayın küçük olduklarına. Çocuklar da güzel görünmeye, beğenilmeye en az yetişkinler kadar meraklı. Vücutlarında fark ettikleri küçük bir kusur bile, minik dünyalarında fırtınalar koparabiliyor. Hele hele yakın çevreleri, arkadaşları "kepçe kulak", "parmaksız" diye lakap takarsa! Aslında bu sorunları büyütmeye gerek yok! Çünkü doğumsal kusurların hemen hepsi, günümüzde başarıyla tedavi edilebiliyor.

DUDAK YARIĞI

Dudak yarığı genetik nedenlere, annenin hamileliği sırasında geçirdiği ciddi hastalıklara veya kullandığı ilaçlara, radyasyon gibi çevresel etkenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Hafif bir çentikten, buruna ve ağza kadar uzayabilen aşırı büyük yarıklara kadar değişebiliyor.

Ne zaman ameliyat edilmeli?: Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Namık Kemal Baran, çocuğun doğumdan sonra ilk iki ay içinde ameliyat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Nasıl uygulanıyor?: Ameliyat için, genellikle bir saatlik süre yeterli. Ameliyatın ardından iyileşme 21 günde tamamlanıyor. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cihat Baran’a göre, dudak yarıklarının tedavisinde bazen bir ameliyat daha gerekebiliyor.

DAMAK YARIĞI

Dudak yarığıyla aynı nedenlerle ortaya çıkıyor. Çeşitli tipleri var. En basit tipinde sadece küçük dil yarık halde oluyor. Biraz daha ileri durumunda, yumuşak damak denilen kısımda yarık gelişiyor. Sert damağı, yani kemik kısmını da içine alan damak yarığı ise ciddi boyutlardaki damak yarıklarından. Diş kavisini de içine alan tipi ise en ciddi olanı.

Ne zaman ameliyat edilmeli?: Damak yarığı onarımının bir yaşından itibaren yapılması, konuşma bozukluklarının azalmasını sağlıyor.

Nasıl uygulanıyor?: Operasyonda yarığın her iki tarafındaki dokular, orta kısımdan birleştiriliyor. Bu birleştirme sırasında kaslar da birbirine yaklaştırılıyor. Kaslar iyi onarılmadığında yumuşak damak iyi hareket edemiyor ve konuşma bozuklukları ortaya çıkabiliyor.

KEPÇE KULAK

Kulak sayvanında kenara paralel olarak yer alan katlantının bulunmaması ya da yetersiz olması durumuna deniyor.

Ne zaman ameliyat edilmeli?: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Numanoğlu, çocuğun psikolojik sorunlarla karşılaşmaması için okul öncesi çağda ameliyat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Nasıl uygulanıyor?: Ameliyatta, kulağın sayvanında kenara en yakın olan kıvrım özel dikişlerle oluşturuluyor. Kulak hálá başa yeterince yakın değilse, ikinci bir ameliyata başvuruluyor. Bu aşamada kulağın kıkırdakları kafatasına, kulak arkasındaki bölgeye dikiliyor.

KULAK DEFORMİTELERİ

Kulak kepçesinin tam olarak gelişmediği durumlar söz konusu olabiliyor. Prof. Dr. Ayhan Numanoğlu, kulaktaki deformitenin derecesine bağlı olarak çocukta bazen ciddi duyma sorunlarının gelişebileceğine dikkat çekiyor.

Ne zaman ameliyat edilmeli?: Okul öncesinde yapılmasında büyük yarar var.

Nasıl uygulanıyor?: Genellikle eksik olan kıkırdak, çocuğun kaburgalarından alınan kıkırdak greftleriyle oluşturulmaya çalışılıyor. Kıkırdak greftleri, ilk seansta kulağın bulunması gereken bölgede deri altına yerleştiriliyor. Bunu izleyen ikinci, hatta üçüncü seansta, kulağın baştan ayrılarak arkasına deri grefti konmasıyla rekonstrüksiyon yapılıyor.

YAPIŞIK PARMAKLAR

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’ndan yardımcı Doç. Dr. Ercan Karacaoğlu, el anomalilerinin ailesel veya edinsel olarak geliştiğini belirtiyor. İki parmağın yapışık olması, en sık görülenlerden. Baş parmak dışındaki tüm parmaklar da yapışık olabiliyor.

Ne zaman ameliyat edilmeli?: Yapışık parmakların doğumdan sonraki ilk aylarda ayrılması, çocuğun gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Namık Kemal Baran’a göre, böylece farklı boylara ulaşan parmaklar normal bir gelişim ve fonksiyon gösteriyorlar.

Nasıl uygulanıyor?: Prof. Dr. Numanoğlu, deformitenin ağırlığına göre, ameliyat süresinin 1 ile 3 saat arasında değiştiğini söylüyor. Operasyonda, parmaklar ayrıldıktan sonra ortaya çıkan deri eksikliği, vücudun başka bir bölgesinden alınan deriyle kapatılıyor.

Ekip yaklaşımı şart

Prof. Dr. Onur Erol

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

á Dudak-damak yarıklarında ortaya çıkan çok yönlü sorunlar, bu tür olguların bir ekip yaklaşımı ile farklı uzmanlık dallarından doktorların, ortaklaşa çalışmasıyla tedavisini zorunlu kılıyor.

á Karmaşık sorunların çözümlenmesinde ortodontik tedavi çok önemli. Çünkü dudak ve damak yarıkları yüz ile çiğneme sisteminde çok yönlü estetik ve işlevsel sorunlara neden oluyor.

á Bu tür hastalarda ağız ve burun arasında var olabilecek hava kaçakları ya da yumuşak damaktaki sorunlar nedeniyle konuşma bozuklukları da ortaya çıkıyor. Bu tür sorunlar, plastik cerrah, ortodontist ve konuşma tedavisi uzmanının uyumlu çalışmasıyla çözümlenebiliyor.

á Doğuştan damak yarığı vakalarında ameliyat, çocukların konuşmaya başladığı bir yaş civarında yapılabiliyor. Dudak-damak yarığında ameliyat zamanında yapılırsa, konuşma normal olabiliyor.

á Dudak-damak yarığı ameliyatları çok başarılı geçse ve bir yaşında yapılsa da çocuklarda konuşma problemi ortaya çıkabiliyor. Genizden konuşma veya artikülasyon bozukluğu konuşma terapisti ile tamamen düzeltilebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!