Güncelleme Tarihi:
Okul öncesi sağlık kontrolü, başarıyı arttırıyor
Çocukların okuldaki başarılarının sağlık durumlarıyla yakın ilişkisi olduğunu belirten uzmanlar, okula yeni başlayan çocuğun her yönüyle bir sağlık kontrolünden geçirilmesini öneriyorlar.
Okul öncesi check-up, çocukların başarılarını etkileyecek muhtemel bozuklukların önceden bilinmesini sağlıyor; önlem alınmasını kolaylaştırıyor. Acıbadem Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı uzmanı Dr. Handan Saraç Üçsel, okula başlamadan önce yapılan check-up’ın yanı sıra aşı durumunun da öncelikle değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
Dr. Üçsel, ilkokul çağına gelmiş bir çocuğa yapılması gereken aşılar hakkında şu bilgileri verdi: ‘‘İlkokul çağındaki bir çocuğa bir kez tüberküloz aşısı, beş kez karma (difteri-tetanoz-boğmaca), çocuk felci, bir kez kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı yapılmış olmalı. Grip aşısını tüm çocuklara değil, kronik akciğer hastalığı, bronşit, astım, böbrek, kalp hastalığı bulunan ya da bağışıklık sistemi zayıf çocuklara öneriyoruz.’’ Dr. Üçsel’e göre ilkokula başlayacak çocuklarda temizlik alışkanlığı tam yerleşmediği, okullarda da hijyen açısından sorunlar olduğu için parazit olup olmadığının da araştırılması gerekiyor.
Neler yapılmalı?
Okula başlayacak çocuğun görme ve işitme fonksiyonları açısından şüpheler varsa ayrıntılı bir göz muayenesi ve işitme değerlendirilmesinden geçmesi gerekiyor. Dr. Üçsel, görme ve işitmedeki olası bir aksaklığın çocuğun okul başarısını ciddi bir şekilde etkilediğine dikkat çekiyor. Birçok ailenin hastaneye ‘‘Çocuğum hırçın, uyumsuz, öğrenemiyor, acaba zekasında bir sorun mu var’’ endişesiyle geldiğini belirten Dr. Üçsel, ‘‘Muayenede çocuğun zekasının normal, ancak işitmesinde sorun olduğu ortaya çıkıyor. Ya da çocukta görme problemi tespit ediliyor. Çocuk tahtayı net göremediğini, dersini takip edemediğini söylüyor. Bu yüzden korkuyor, utanıyor, hatta bu yüzden okula bile gitmek istemiyor. Aileler bu sorunları atlayabiliyor’’ diyor.
Beslenme sorunları
Tam gün okullarda çocuklar öğle yemeklerini ev dışında yemek zorunda kalıyorlar. Ev yemeğinden farklı olan okul yemeğine çocuğun alışmasının zaman alacağını vurgulayan Dr. Üçsel, ‘‘Okul yemeğini beğenmeyip kantinden ya da büfeden alacağı yiyeceklerle beslenen çocukta kötü beslenme alışkanlığı yerleşebilir. Öğle yemekleri yetersizse çocuğa ev yapımı sandviçler verilebilir. Okula gitmeden önce çocuğun kahvaltı yapması mutlaka sağlanmalı. Açlık, başarıyı olumsuz yönte etkiler. Okul dönüşünde genellikle aç olan çocuklara derslerine oturmadan önce akşam yemeklerini engelleemyecek miktarda ikindi kahvaltısı yaptırılmalıdır’’ diyor.
Zeká testi şart değil
Çocukları okula yeni başlayan aileler için önemli bir konu da zeka testleri. Bazı ailelerin çocuklarının üstün zekalı olduğunu düşünerek merak amacıyla bu testi yaptırmak istediğini belirten Dr. Üçsel, bunun gereksiz olduğunu belirterek çocuk okula başladıktan sonra öğrenme bozukluğu, dikkat kusuru ya da hiperaktivite söz konusu ise ve bu nedenle okulda başarısızlık varsa IQ ve standart başarı testi yapılabileceğini söylüyor.