Çocuklar ve anneleri aynı yuvaya gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar ve anneleri aynı yuvaya gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 00:00

Artık yuva öncesi 0-3 yaş arasındaki çocuklar için de profesyonel bir eğitim ortamı var. 1974’te Amerikalı iki psikolog tarafından geliştirilen; 2007’de Türkiye’ye ilk kez klinik psikologlar Dr. Şahika Erer ve Gül Pekcan Türkman tarafından getirilen Playorena, 0-3 yaş arasındaki çocukların fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini destekleyen bir eğitim merkezi. İstanbul’da Etiler ve Azerbaycan Bakü’de bulunan Playorena’da çocuklarla birlikte ebeveynler de eğitiliyor

Dr. Şahika Erer klinik psikolog. Ayrıca 27 yıldır çocuk yuvası işletiyor. 30 yıl Amerika’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen ortağı klinik psikolog Gül Pekcan Türkman ile 0-3 yaş arası çocukların eğitimi için bir boşluk olduğuna karar verdi. Türkman’ın aklına 20 yıl önce çalıştığı Playorena adlı merkez geldi. New York’un kuzeyinde 40 dönümlük bir arazide çalışan Playorena’nın sahipleri lisans vermeye ikna olduktan sonra onları imtihanlardan geçirdi. Bir hafta kampta kaldıktan sonra 2007’de Playorena konseptini İstanbul’a getirdiler. Erer, “Bu sisteme en başında inandığımız için Türkiye’ye getirdik. Şimdi de yaptığımız her şey için Amerika’ya rapor veriyoruz” diyor.
Peki Playorena ne işe yarar?
“Bu sistemi iki Amerikalı psikolog 1974’te bir üniversite bünyesinde geliştirmiş, 1981’den bu yana da New York’ta Eduplay Corporation, Playorena adıyla hizmet veriyor” diyen Erer devam ediyor: “Çıkış noktası şu: Günümüzde büyük şehirlerde hem annenin hem de çocuğun bir arada vakit geçirdiği eğitici bir ortam yok. Çünkü yuvalara anneleri almıyoruz. Playorena sisteminde anne, baba, yardımcı, anneanne ya da babaanne de çocukla gelebiliyor. Bir saatlik program var. Bu bir saatin akışı dakika dakika belli. Çocuğun çeşitli yetenek ve becerilerini oyun yoluyla eğlenceli bir ortamda deneyimleme ve geliştirme üzerine kurulmuş. Bir yandan fizyoterapi oluyor; çocuk tırmanıyor, sıçrıyor, zıplıyor. Diğer yandan yaşıtları arasında sosyal ve zihinsel gelişimini uyaracak ortam yaratılıyor. Eğitimcilerimiz de o bir saatte anne baba ve çocuğu o gruba katıyor.”

ALTI AYLIK ÇOCUK NE YAPAR DEMEYİN

Playorena’ya aynı yaş grubu çocuklar aynı saatte alınıyor. Çocuklar altı aylıktan itibaren kabul ediliyor. Dr. Şahika Erer, “Altı aylık çocuk ne yapar demeyin. Sağlıklı bir ortamda emeklemeyi öğreniyor. Anneye çocuğu nasıl tutacağını gösteriyoruz. Nasıl masaj yapılır, çocuk uykuya nasıl hazırlanır gibi ebeveyn eğitimi de var. Çocuğu tek başına eğitmeniz mümkün değil ki; anne öğrenmezse öğrettiklerimiz tek başına fayda sağlamaz. Burada çocuk eğlenirken yaşıtları arasında sosyal davranışlarını da geliştiriyor” diyor.
Yuvaya hazırlık da sağladıklarını belirten Dr. Erer, “Yuvalara anne gelmediği için, çocuk gidince travmatik bir durum oluşuyor. Ayrılma kaygısı yaşıyor. Playorena’da anneyle bulununca her iki taraf da yuva ortamına hazırlanıyor” diyor.
Anne babalar ne öğreniyor burada diye soruyoruz: “Babalar oyun oynamayı öğreniyor. Anneler 300 şarkı öğreniyor, Türkçe, İngilizce... Bir yere arabayla giderken birlikte o şarkıyı söylüyorlar. Çocuğun hoşuna gidiyor. Ya da el oyunları öğreniyorlar. Sonuçta ortak paydalar oluşuyor. Bir beceri kazanıyorlar. Anne-çocuk yogası, el becerisini geliştirecek atölyeler ve kek-pasta yapıyorlar. Büyükler kendileri için bir araya gelse da amaç çocuklar...” diye cevap veriyor. www.playorena.com.tr

ÇOCUK KAFAYI SÜNGERE VURUYOR

Evde çocuğa “onu tutma, buraya dikkat et” derken birçok şey engelleniyor. Bizdeyse sıfır tehlike... Her şey kauçuk. Çocuk kafayı vurup düşse, süngere geliyor. Anne “yapma” diye uyardığında eğitimcilerimiz müdahale ederek karışmamalarını istiyor. Çünkü çocuğun özgüveni açısından bunları yapması gerekiyor. Özgüven doğuşan getirilmez, öğretilir. ‘Yapma’lar en aza indirilecek. Yapabildikleri konusunda çocuğa destek verilecek. Yapamadıklarını ön plana çıkarmayacaksınız. Bunlar için bir ortam yaratılıyor. Burada çocuk merdiven çıkıyor, her başarılı adımda alkışlıyoruz, destek veriyoruz. Anne karışmıyor, çocuk tek başına yapıyor. Anne de sakin olmayı öğreniyor. Karşıdan bakışlarıyla destekliyor. Çocuğun özgüveninin gelişmesi için bir davranışı çok tekrar etmesi gerekiyor. İstediği gibi tekrar yapıyor. Anne bu vesileyle çocuğuyla nasıl kaliteli vakit geçireceğini öğreniyor. Sormak istediklerini sorarak öğreniyor.

BABALIK DA ÖĞRENİLEBİLİR

Babalık da meslek gibi bir şey. Ama onu öğrenmeden işe başlanıyor. Kendi ailesi nasıl davrandıysa o devam ettiriliyor. Aslında ilişki gibi babalık da öğrenilecek bir konu. Bunu ne kadar öğrenilirse, hatalar okadar azalır. Babaya, “Çocukla ilgilenmeniz gerekiyor” dediğimde, “Nasıl ilgileneceğim, nasıl oyalayacağım” diye soruyor. O zaman televizyon ya da bakıcı devreye giriyor. Çocukla kim vakit geçiriyorsa geçirsin; ilginin niteliği önemli, niceliği değil. Anne bütün gün çocuğuyla vakit geçirebilir ama kalitesi her şeyden önemli.

BÜTÜN EKİPMAN AMERİKA’DAN

Erer ve Türkman; Playorena’nın lisansının yanı sıra Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlere dağıtmak üzere ana bayiiliğine de sahip. “Bu programı kurucuları yıllarca üniversitede geliştirmiş. Lisansın, eğitimlerin ve tüm materyallerin dahil olduğu bir paket program. Ekipmanın tümü Amerika’dan geliyor. Bunlar kaydırak, sallanan fıçı, renkli simit, sallanan mantar, tahterevalli, denge tahtası, tünel, basket potası, zıplama yatağı, olimpik minder gibi zararsız ve güvenli malzemeden üretilmiş araçlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!