Çocuklar daha rahat uyuyacak

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar daha rahat uyuyacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Küçük çocukların gece yatak ıslatma ve idrar kontrolünü kazanamaması sorunu, zamana bırakılmak yerine, tedavi kapsamına alınıyor.

Beş yaş civarında yüzde 15-20 çocukta görülen gece yatak ıslatma sorunu, çocuk ürologları, psikiyatristleri ve nefrologları tarafından ele alınarak çözüm aranıyor. Şişli Etfal Hastanesi 1'inci Üroloji Kliniği ‘Enuresis (gece yatak ıslatma) ve İşeme Disfonksiyonları Polikliniği’ uzmanlarından Doç. Dr. İhsan Karaman, gece yatak ıslatma sorununun yüzde 10'unun psikolojik, yüzde 90'ının ise organik veya fonksiyonel kökenli oldunu söyledi. Gece yatak ıslatma soruna yol açan çeşitli nedenler bulunduğu belirten Doç. Dr. Karaman, ‘‘Ancak, mesanenin merkezi kontrolüyle ilgili nöroanatomik mekanizmalarda olgunlaşmanın gecikmesi, gece boyunca düşük yoğunluk ve yüksek hacimde idrar üretilmesi en fazla sorumlu tutulan nedenler. Neden ne olursa olsun hem çocuğu hem de aileyi olumsuz etkileyen sosyal bir sorun’’ dedi.

Gece yatak ıslatma sorununun çocuğun aktivitelerini sınırladığını hatırlatan Doç. Dr. Karaman, tatil, yatılı ziyaretler, okul kampı gibi heyecan verici ve sosyal gelişimi teşvik eden eylemlerden uzak kaldığını söyledi. Mahçup olma korkusu, ayıbın çevre tarafından farkedilmesi endişesi gibi psikolojik faktörlerin sorunu bulunan çocuğun içine kapanmasına yol açtığını belirten Doç. Dr. Karaman, ‘‘Sorun tek başına çocukta psikolojik bozukluklara neden olur. Hastalığın maddi ve manevi sonuçları ele alındığında, mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Nasıl olsa geçer diye tedavisi ihmal edilen çocuklar, ilerleyen yaşlarda sosyal adaptasyon sorunlarıyla karşımıza geliyorlar’’ dedi.

Çözümü var

Polikliniklerinde farklı branşlardan ilgili uzmanların işbirliği yaparak çocukları ele alacaklarını söyleyen Doç. Dr. Karaman, ‘‘Sorun, genel çocuk poliklinikleri içerisindeki hasta yoğunluğu nedeniyle yeterli ölçüde değerlendirilemiyor ve tedavinin gecikmesine sıklıkla rastlanıyor’’ dedi. Doç. Dr. Karaman, medikal tedaviler, şartlandırmaya yönelik alet kullanımı, davranış değiştirme tedavisi, psikososyal destek ve özendirme gibi yöntemlerle hastalığı tedavi etmeye çalıştıklarını söyledi. Doç. Dr. Karaman, ailelerin kolayca uygulayabileceği, yan etkisi en az, güvenirliliği kanıtlanmış yöntemlerin sunulacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!