Ebru BARAN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2006 00:00
100 yazar, çizer okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekmek, gelişmenin önüne geçmek amacıyla kitap hazırladı. 8-12 yaş grubuna yönelik "Hani Her Şey Oyundu", Sakarya’dan başlayarak okullarda ücretsiz dağıtılacak, derslerde okutulacak.
"Çocuk edebiyatı yazarları ve çizerlerden, okullardaki şiddetle ilgili eserler hazırlamalarını istedik. Hedefe damardan ulaşmayı amaçladık" diyor Hani Her Şey Oyundu’yu hazırlayan ekipten Aytül Akal. Çocuk edebiyatına birçok eser kazandıran Akal, aynı alanda çalışan diğer yazarlarla yakın iletişimde. Mayıs başında, internetteki Çocuk Yazını Grubu’nda okullardaki şiddeti tartışırken kitap projesi ortaya çıkmış: "Şiddete eğilim gösterme yaşının ilköğretime kadar indiğini konuşuyorduk. Her birimiz bu konuyla ilgili şimdiye kadar onlarca panele katılmış, birçok seminere konuk olmuştuk. Ama ne yazık ki, hiçbirinden kesin çözüm elde edememiştik."
Gruptakiler, çabalarının etkisiz kalmasının nedenlerini tartışırken, sadece bu konuya odaklanmadıklarını fark etti. Salt şiddeti ele alan bir kitap hazırlamak üzere mayıs ayında kollarını sıvadı.
Hani Her Şey Oyundu, metin ve çizgilerden oluşuyor. Eser vermesi için teklif götürülen herkes "evet" cevabı vermiş. Gönüllülük esasıyla hazırlanan kitaptan katılımcılar telif almayacak. Kitapta, Gülten Dayıoğlu’ndan Muzaffer İzgü’ye, İpek Olgun’dan Ayla Kutlu’ya kadar birçok çocuk edebiyatı yazarının eseri bulunuyor. 8-12 yaş grubunun en fazla 250 sayfalık kitap okuyabileceğini göz önüne alan ekip, eser seçimi için bir kurul oluşturdu. Dokuz kişilik kurulda çocuk edebiyatı yazarları, görsel yönetmenler ve bir pedagog yer aldı. Gönderilen eserler okuyucu yaş grubuna uygunluk açısından incelendi. Pedagog Ayşen Özenç, eserlerin çocuklar üzerindeki olası etkisini araştırdı. Sonuçta 84 yazar ve 16 çizerin eseri seçkiye alındı.
Kitabın, 8-12 yaş grubunu hedeflemesinin nedeni, en çok bu grubun okuması. Yayın kurulu üyelerinden Nur İçöz "7 yaşında okula başlayan çocuk bir yıl sonra aktif okuyucu olur, 12 yaşında ilgisi başka alanlara yönelir" diyor. "Ne yazık ki, ülkemizde okuyan çocuğa süt kuzusu, ana kuzusu adı takılır. Bu endişe çocukları okumaktan uzaklaştır, TV bağımlısı yapar. İlköğretim son sınıfta yaşanan sınav telaşı, test kitaplarına yönelim de okuma alışkanlığını ikinci plana atıyor. Kitabın hedef kitlesini tespit etmemizde bu veriler etkili oldu."
Kitapta anı dosyası ve özdeyişler köşesine de yer verildi. Anı bölümünde, yazarlar şiddetle ilgili başlarından geçen ya da tanık oldukları bir olayı anlattı. Ayrıca yazarlar "Dayak cennetten çıkmadır, kızını dövmeyen dizini döver" gibi şiddet içeren özdeyişleri hafızalardan silmek için yeni deyişler üretti. Kitabın okullarda ücretsiz dağıtılmasını hedefleyen ekip, ilk olarak Sakarya Valiliği’yle görüştü. Valilik kitabı bastıracak, yeni öğretim yılında okullara dağıtacak, derste okunmasını sağlayacak. Yazar ve çizerler bu uygulamayı diğer illere de yaymayı planlıyor. Başlattıkları kampanyanın başarısının toplumsal desteğe bağlı olduğunu belirtiyorlar: "Her öğrenciye olmasa bile, her sınıfa bir derleme kitap ulaştırmak istiyoruz. Veliler, öğretmenler ve bütün Milli Eğitim camiasını bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz."