Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2004 00:00
Dünyada her yıl beş milyon insan ishalli hastalıklar yüzünden yaşamını yitiriyor. Özellikle yaz aylarında veya sıcak iklimlerde ishale yakalanmak kolaylaşıyor.Aylarca iple çekilen tatilin tadını da kaçırabilen ishalden korunmak için özellikle yaz aylarında kolay bozulan tavuk, kıyma, mayonez içeren gıdalardan uzak durmakta yarar var. İlla yenilecekse iyi saklama ve hazırlama koşulları olduğu bilinen, güvenli ve temiz yerlerde tüketilmeli.İshalden korunmak için basit birkaç önlem alabilirsiniz. İlk kural sık sık ve uzun süre el yıkamak. Sabunla en az 20 saniye el yıkamak ishale yakalanma olasılığını önemli oranda azaltır. Temiz (şişelenmiş) içme suyu içmek, açıkta satılan yiyeceklerden uzak durmak da diğer önlemlerden.Akut ishal 3-5 gün etkisini sürdürür. Büyük oranda nedeni enfeksiyon. Bakteri, virüs, parazitler, antibiyotikler, beslenme bozuklukları ve besin zehirlenmeleri ise ishalin diğer nedenleri. Ani ishal kusma, karın ağrısı gibi sindirim sistemi belirtileriyle birlikte ateş, halsizlik ve huzursuzlukla kendini gösterir. İshalli hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirenlerin yüzde 80’ini çocuklar oluşturuyor. Viral ishaller 3-24 aylık çocuklarda görülür. Günde 20’den fazla kusma ve dışkılamaya yol açabilir. Bakteriyel ishaller ateş, kusma, karın ağrısı, ishal, kanlı müküslü dışkı ve sıvı kaybıyla seyreder. Paraziter ishaller ise sıklıkla kanalizasyon sularından bulaşır. Tatilde veya evinizdeyken ishal olan çocuklara her zamankiden daha fazla sıvı vermelisiniz. Ayran, taze sıkılmış meyve suları, pirinç veya yayla çorbaları rahatlıkla verilebilir. İki yaşın altındaki çocuklara her dışkılamadan sonra eczanelerde satılan tuzlu, şekerli su ORS verilmeli. İshalli çocukların kusmasını önlemek için az ve sık aralıklarla besinler verilmeli. Bir günden uzun süren kusma ve ishallerde hastaneye başvurulmalı. İshal olan yetişkinlerin de bol miktarda sıvı alması önemli. Doktora danışmadan hemen antibiyotiğe başlamak ise sakıncalı.
button