ÇocuÄŸunuz okulda güvende mi?

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuz okulda güvende mi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2009 11:59

Çocuğunuzun okulla ilgili korkularını yenmesi ve güvende olması için yapmanız gerekenler...

Haberin Devamı

Çocuğunuzun okulda güvende olması için görüştüğümüz Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık, yapabilecekleriniz konusunda bilgi verdi.

/images/100/0x0/55ea697cf018fbb8f87e34a1

Okulda ilk gün

-Çocuğunuzun ilk gün aşırı stres altında olmaması için ona okula giden tek öğrencinin kendisi olmadığını hatırlatın. Öğretmenlerin de ilk günlerde gergin ve endişeli çocukları yatıştırıp rahatlatmak için daha çok çaba göstermeleri gerekir.

-Günler öncesinden okula başlamanın olumlu yönlerini anlatın: Eski arkadaşları görmek, yeni arkadaşlarla tanışmak çok eğlenceli olacaktır. Geçen yıllardan yaşanan iyi anıları hatırlatın. Özellikle okulun ilk günü akşamı evde onun en sevdiği yiyecek ve içeceklerle mutlu bir akşam yemeği geçirmesini sağlayın.

Haberin Devamı

-Eğer aynı okula giden komşu çocukları varsa arkadaş olup servis aracında ya da yürüyerek birlikte gitmelerini sağlayın.

- Çocuğunuz okula ilk kez gidecekse ilk gününde onun yanında olmanız okul korkusunu engelleyebilir.


Okul çantası güvenliği

-Eğer sırt çantası kullanılacaksa bağlantı kemerleri olabildiğince geniş ve yastıkçıklı olmalı.

-Çantanın tüm gözleri uygun şekilde kullanılmalı ve ilk yerleştirme çocukla birlikte yapılmalıdır. Çantanın içindeki en ağır eşyalar daima en ortada olmalı ve taşıma sırasında denge bozulmamalıdır.

-Çanta olabildiğince hafif olmalıdır. Genel olarak çocuğun vücut ağırlığının %10 -%20’sini geçmemelidir. Yani çocuğunuzun ağırlığı 30 kg ise çanta ağırlığı 3-6 kg arasında olmalıdır.

- Omurganın güvenliği için en ideali sırt çantasının her iki omuza birden takılmasıdır. Çocuk eğer çantanın tek bir kemerini tek omuzuna takarak taşımayı alışkanlık haline getirirse ileride omurgada eğrilikler (skolyoz) oluşabilir.

- Eğer o gün okula çontada çok ağır bir şey götürülmesi gerekiyorsa uygun boyda tekerlekli çantalar da kullanılabilir. Ancak karlı havalarda tekerlikli çantalar kullanılamaz.


Okula gidiÅŸ ve geliÅŸler

Haberin Devamı

-Servis araçlarının içinde mutlaka çocuklarla ilgilenecek bir görevli bulunmalı. Servise binerken yolun karşısına geçmek gerekiyorsa mutlaka birlikte karşıya geçin. Bu sırada karşıya geçiş kurallarını da öğretin. Yolculuk sırasında ayakta durmaması ve yer değiştirmemesi gerektiğini söyleyin. Servis aracı mutlaka okul bahçesinde iniş için kapılarını açmalı.

-Eğer kendi arabanızla çocuğunuzu okula götürüyorsanız yaşına ve ağırlığına uygun özel otomobil koltukları kullanın. 8-10 yaşlarından önce çocukların normal otomobil koltuğuna oturmaları önerilmez. 13 yaşının altındaki çocuklar da asla ön koltuğa oturtulmamalıdır. Eğer kulak hizası koltuğun üst sınırını geçiyorsa normal koltuğa oturtulabilir. Bu durumda emniyet kemerinin çapraz kısmı çocuğun tam göğsünün ortasından geçmelidir. Eğer kemer boynundan geçiyorsa hafif çarpişmalarda bile çok ciddi yaralanmalara neden olabilir. Kemerin bel kısmı ise asla karnının ortasından geçmemeli olabildiğince aşağıdan ve tam kalça kemiklerinin üzerinden geçmelidir. Sabah okula giderken asla direksiyon başında bir şeyler yiyip içerek ya da telefonla konuşarak yol güvenliğinizi tehlikeye atmayın. Bu davranışlar çocuğunuz tarafından da benimsenir ve ileride onun da trafik kazası yapmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

    -Eğer okula yürüyerek gidilecekse mutlaka gidiş ve gelişlerde güvenli bir rota belirlenmeli ve bir erişkinle birlikte gidilmelidir. Çocuğunuzun davranış özelliklerini çok iyi bilmeli ve ona göre önlemler almalısınız. Genellikle küçük çocuklar aniden koşup yola fırlamaya eğilimlidirler. Bu nedenle yol tarafında daima siz yürüyün. Özellikle karanlık saatlerde taşıt sürücüleri tarafından da kolay farkedilmek için daima parlak renkli giysi ya da çantalar kullanılmalıdır.


Okulda yemek

EÄŸitimin tam gün sürdüğü okullarda genellikle öğle yemeÄŸinde çocuklara uygun menüler sunulur. Ancak kantin ve kafeteryalar çocuklara çok cazip gelirler. Gazlı içeceklerin ve fast food türü yiyeceklerin bu dönemde çok sık tüketilmesi ileride ciddi obezite sorunlarına yol açacaktır. Bu nedenle çocuÄŸunuza abur cubur alacak parayı asla vermeyin. Okulda temiz içme suyu, taze meyve suları ya da düşük yaÄŸlı yiyecekler bulunabiliyorsa bunların nasıl edinebileceÄŸini gösterin. Â

Haberin Devamı

Hastalıklardan korunsun

- Özellikle sınıfların çok kalabalık olduğu okullarda kış aylarında çok sık solunum yolu infeksiyonları salgınları olur. Bu nedenle bazı önlemler almak gereklidir.
 
- Okula baÅŸlamadan önce mutlaka gerekli tüm aşılar yapılmış olmalıdır. Ãœlkemizde uygulanan standart aşı programına ek olarak her yıl grip aşısı ve hepatit-a ve suçiçeÄŸi aşılarının da yapılması önerilir. ÇocuÄŸunuzun geliÅŸimini izleyen doktorunuz size bu konuda yol gösterecektir. Â
 
- Hastalıkların en önemli bulaşma yollarından biri de  ellerdir. El temizliği için çocuğunuza ders aralarında sıvı sabunla el yıkamasını öğretin. Okulun şartları çok kötü ise çantasında mutlaka kolonyalı ıslak mendiller bulunmalı ve bir şey yemeden önce ellerini bu mendillerle temizlemelidir.
 
- Ders aralarında sınıfların iyi havalandırılması ve çocukların havadar bir yerde zaman geçirmelerinin sağlanması için okul yönetimi ile işbirliği yapılması gerekir. Yerlerin temizliği mutlaka toz kaldırmayan ıslak yöntemlerle yapılamalıdır.
 
- Evde asla hiçbir ebeveyn sigara içmemelidir. Balkonda ya da mutfakta sigara içmek de çocukları korumaya yetmez. Ayrıca okulun da idari ofisler ve odalar ile kafeterya ya da kantin gibi hiçbir yerinde sigara içilmemelidir.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!