Çocuğum neden yemiyor?

Güncelleme Tarihi:

Çocuğum neden yemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2013 00:00

Çocuğunuz bir türlü yemek yemiyor ve sizi sürekli peşinde koşturuyorsa dikkat! Aslında beslenme güçlüğü çekiyor olabilir.

Haberin Devamı

“IMFeD” programındaki yenilikleri paylaşmak için İstanbul’a gelen çocuk beslenme uzmanı Kim Milano’ya annelerin bu ortak problemini sorduk.

Öncelikle IMFeD programı hakkında bizi biraz bilgilendirebilir misiniz?
- IMFeD, pediyatristler ve diğer beslenme uzmanlarına yaygın beslenme güçlüklerinin tanımlanmasını kolaylaştıran, beslenme güçlüklerinin yönetimine ilişkin uygun yaklaşımları gösteren bir program. Bu program, beslenme sorunlarını sınıflandırarak çözmeyi hedefliyor.
Sizin Türkiye’ye gelme amacınız neydi?
- Burada bulunmamızın amacı, öncelikle çocuklardaki beslenme güçlüklerine ilişkin yeni bilgileri aktarmak. Farklı ülkelerde farklı problemler yaşandığı için, pediyatristlerle bunları nasıl iyileştirebileceğimizi tartışabilmek...
Yemek yemeyi reddeden her çocukta beslenme bozukluğu mu vardır?
- Hayır, beslenme bozukluğunun bazı işaretleri var. Mesela çocuğun büyümesi normal değilse, beslenirken kusmaya çalışıyorsa veya çok seçiciyse, bir günde maksimum 10 çeşit besin tüketiyorsa, bunlar beslenme bozukluğuna işaret eder.
Günde kaç çeşit besin almalı çocuklar?
- Bu, yaşla birlikte artan bir oran. 3-5 yaş aralığında bir çocuktan bahsediyorsak, ortalama 50 çeşit besin türü almalı.
Beslenme bozukluğunun ortaya çıkma yaşı nedir?
- Normalde 1 yaşın altındaki bebeklerde medikal bir sorun olmadığı sürece pek gözlenmiyor. Ancak masa başında yiyen 10 aylık ve 3 yaş arasındaki çocuklarda sorunların ortaya çıktığını görüyoruz.

BIRAKIN ACIKSIN
Çocuğa, sevmediği bir besini, sevdiği bir yiyeceği ödül göstererek yedirmek doğru mu? Mesela “Ispanak yersen, şeker de yiyebilirsin” demek?
- Böyle söylendiğinde çocuk ıspanaktan nefret eder, tatlıyı çok sever hale gelir.
Peki nasıl alışacak çocuklar ıspanağa ya da sevmedikleri bir besine?
- Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar yeni şeyleri yeme konusunda daha isteksiz olabiliyor. Ispanak yemesini istiyorsak, biz de onunla birlikte masaya oturacağız, yiyeceğiz ve “Çok güzelmiş” diyeceğiz. Onlar, izleyerek öğreniyorlar. Belki ilk seferde değil ama ikinci ya da üçüncü seferde alışacaktır. Üzerlerinde baskı kurmamak gerekiyor.
Birçok anne, çocuğa televizyon karşısında yemek yediriyor. Bu doğru mu?
- Hayır. Aslında televizyon işe yarıyor, çocuğun dikkatini dağıtıyor. Çocuk, yemeğe zorlandığı için sinirlendiğini unutup yemeğini yiyor. Ama aşırı kilolu olmasına da neden olabiliyor bu yöntem.
Ya çocuk televizyon olmadan yemek yemiyorsa ne yapmak gerekiyor? Doktora mı götürmeli?
- Böyle bir sorun söz konusuysa ve büyümesinde de sorun varsa mutlaka doktora götürmek gerekir. Çocuğun açlığı hissedebilmesi lazım bu sorunu aşabilmek için. Anneler genelde çocuğun peşinde koşarlar yemek yedirmek için. Bu onun açlığını giderir ama tokluk hissi sağlamaz. Bizim tavsiyemiz, çocuğun üç ana öğün, bir-iki de sağlıklı ara öğün alması.

ZEKASI ETKİLENİR Mİ?
Beslenme güçlüğü, çocukların zeka gelişimini de etkiler mi?
- Önemli olan büyümeyi nasıl etkilediği. Demir eksikliği de öğrenme yeteneğini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Böyle bir şüphe olursa çocuğun durumunun kontrol edilmesi gerekir. ErgenlSikten sonra da olumsuz etki yapabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!