Güncelleme Tarihi:
Oyuncak mağazalarını dolduran ebeveynler, hem çocuklarının gelişimine katkıda bulunacak hem de onları mutlu edecek hediyelerin arayışına girdi. Çocuğa hediye alırken nelere dikkat etmeli? Hem eğitici hem de eğlenceli hediye bulmak mümkün mü? Soruları Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Memduh Sami Taner yanıtlıyor.
ÇOCUKLARA PİLLİ OYUNCAKLAR ALINMAMALI
Yrd. Doç. Dr. Taner’e göre oyuncak çocuğun yaratıcılığını, hayal dünyasını geliştiriyor, aynı zamanda da bir eğitim aracı. Çocuğun yaşamla ilişkisinde deneyimler sağlayan oyuncağın seçiminde öncelikle sağlıklı olup olmadığına dikkat etmek gerektiğini belirten Taner, oyuncağın boyar madde, kimyasal ve zehirli gazlar barındırmamasının önemli olduğunu vurguluyor. Çocuklara pil içeren oyuncaklar alınmaması gerektiğini hatırlatan Taner, çocuğun kendi çevresiyle ilişkisini biçimlendirmesinde yardımcı olacak oyuncakların seçilmesi gerektiğini belirtiyor.
POZİTİF DUYGULARI GELİŞTİRMELİ
Taner, anne ve babalara çocukların ilgi alanlarını, renk, ışık ve sese olan meraklarını dikkate alarak hediye seçmelerini öğütlüyor: “Oyuncağın pahalı olması gerekmez. Araştırmalar, hazır bir oyuncağın bir çocuğun ilgisini ancak 90 saniye çektiğini gösteriyor. Üzerinde çalışabileceği, monte edebileceği, parçalayıp yeniden değişik şekiller verebileceği bir oyuncak ise çocuk için bulunmaz nimet. Her şeyiyle elektronik, tam, sadece oynamak için eline tutuşturulan bir oyuncak çocuğun ilgisini uzun süre çekmiyor. Bunun için benim tavsiyem sökülüp takılan, monte edilebilen, yumuşak ve şiddeti çağrıştırmayan, çocuklarda pozitif duyguları geliştirecek oyuncakların tercih edilmesi.”
OYUNCAK SEÇİMİNDE ÇOCUĞUN İLGİ ALANLARINA BAKILMALI
Yrd. Doç. Dr. Memduh Sami Taner, oyuncak seçiminde çocuğun ilgi alanlarına göre bir tercih yapılması gerektiğini dile getirerek, sportif faaliyetlere meraklı çocuklara top alınmasını öneriyor. Estetik yönü güçlü çocuklar için ise boya ve resim malzemeleri alınabileceğini belirten Taner, renkli kâğıtlar ve hamurlar ile bunları bir arada bulabileceği setlerin yararlı olacağının altını çiziyor.
“Çocukların en ciddi işi oyun oynamaktır” diyen Memduh Sami Taner, çocukların oyun oynarken içinde bulunduğu toplumu tanıdığını söylüyor: “Antik çağlarda bile oyuncak vardı. İnsanoğlu sosyal rolünü, cinsiyete bağlı rollerini oyuncak üzerinden öğreniyor. Oyuncağın yaşı yok. Lüks arabaları koleksiyonuna katmak için 80’li, 90’lı yaşlarında araba galerilerine giden bir kişiyi düşünelim. Aslında o, oyuncağını arıyor. Arabalarımız, çantalarımız, tokalarımız aslında değişen oyuncaklarımız. En tatlı oyuncaklar, yine çocukluk çağında oynadığımız oyuncaklar. Çünkü kişilik, yapı en çok o zaman değişiyor. O değişim esnasında bize en çok oyuncaklarımız yardımcı olur.”
Yeni yıl partisinde eğlensin
Muzipo Kids çocuklar için eğlenceli bir yılbaşı partisi düzenliyor. Eğlenceyi ve hareketi seven tüm çocuklar Muzipo Kids Altunizade’de gerçekleşecek yeni yıl partisine davetli. Birbirinden eğlenceli aktiviteler ve yarışmaların olacağı maskeli partide oyunlar da oynanacak. Yeni arkadaşlarıyla doyasıya eğlenme şansı elde etmek isteyen çocuklar için parti bugün saat 14.30’da iki ayrı mekân Muzipo Kids Altunizade ve Kozyatağı’nda. (216) 363 26 82
El becerilerini geliştirsin
İstanbul Oyuncak Müzesi’nde insanlar ve hayvanlar arasında geçmişten günümüze kadar gelişen hikâyelerin işleneceği ‘Hayvanlardan Öyküler’ adlı atölye çalışması yapılıyor. Faber-Castell’in düzenlediği atölyede hem yaratıcılıklarını hem de el becerilerini geliştirecek olan çocuklar öykülerin kahramanları olan hayvanlara kulak verecek. Bugün 11.00-12.00 saatleri arasında 4-6 yaş grubu, 12.30-13.30 arasında 6-10 yaş grubu çocuklar katılabilir. Rezervasyon şart. Tam 10, indirimli 7 TL. (216) 359 45 50-51
Trafik sorununa çözüm üretsin
Toyoto Bayileri ile Türkiye’de bulunan Eko Okulları’nın işbirliğiyle ‘Sürdürülebilir Ulaşım’ yarışması düzenleniyor. Bu yarışmayla çocuklar dünyanın en büyük sorunlarından biri olan trafik konusunda yenilikçi fikirler geliştirip trafik sorununa çözüm üretecek. Yaşadıkları çevrenin sorunlarına karşı duyarlılıklarını gösterirken, fikirlerini uygulama ve gerçeğe uyarlama fırsatını elde edecekler. Mayıs ayına kadar proje teklifleri kabul ediliyor. (216) 318 84 71