Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2006 00:00
Güneş lekeleri ve takı alerjileri çoğu kadının ortak sorunu... Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi dermatoloğu Dr. Pınar Gülcan, bu iki sorunu engellemenin ve onlardan kurtulmanın basit yollarını anlattı.
Lekeleri deri renginin açılması ve koyulaşması olarak tarif eden Dr. Pınar Gülcan, çeşitli hastalıkların ve kimyasalların, makyaj ürünlerinin de lekeye yol açtığını, ancak en önemli faktörün güneş olduğunu söylüyor. Güneşe bağlı lekelerin daha çok yüzün çıkıntılı kısımlarında, ellerde ve alt kol denilen kısımlarda görüldüğünü belirten Dr. Gülcan, lekelerin oluşumunu da şöyle anlatıyor:
"Güneşten etkilenen cilt kendini korumak için melanin denilen maddenin üretimini artırır. Aslında bronzlaşma da bu maddenin artmasıyla ortaya çıkar. Daha sonra geriye dönemeyince o bölgelerde kalıcı lekeler ortaya çıkar. Güneşe bağlı lekeleri önlemek bir yere kadar mümkün. Bunun için yaz-kış güneş koruyucu kullanmayı öneriyoruz. Bu lekeleri gidermek de mümkün. En azından renklerini açıyoruz. Bunun için kullanılan kremler biraz önce sözünü ettiğimiz melanin pigmentlerini üreten hücreleri baskılıyor. Bazı ilaçlar da peeling etkisi yaparak yani deriyi soyarak lekeyi yok etmeyi amaçlıyor. Leke giderici ürünlerde hydrocinon adlı madde var. Bu gerçekten etkili, ancak yan etkilerini gözardı etmemek gerek. Risk almamak için, uzun süre kullanmak gerektiğinde, hamilelerde, bebeklerde doğal maddelerden üretilenler tercih edilmeli. Bir de bu ürünlerin temiz cilde sürülmesi gerektiği unutulmamalı. Etkisini görebilmek için de en az bir ay kullanmak gerek."
TAKI ALERJİSİNİN DE ÇARESİ VAR
Her yaştan insanda sıkça rastlanan temas alerjisini "deriye temas eden yabancı bir maddeye derinin tepkisi" diye tarif eden Dr. Gülcan sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu madde yiyecek, bitki, kimyasal madde, metal, parfüm gibi herhangi bir madde olabilir. Alerjik reaksiyonda hafif bir kızarıklık, yanma, kaşıntı, sulanma olabileceği gibi yara da açılabilir. Bu alerjiye neden olan metallerin başında nikel gelir. İmitasyon takıların neredeyse hepsinde de nikel kullanılır. Bu takı kolye, yüzük, küpe, metal tokalı kemer de olabilir. Nikele karşı hassas olan bünyelerde yukarıda sözünü ettiğimiz alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Biz bu tür hastalara daha çok altın ve gümüş takı öneriyoruz."
Dr. Gülcan, temas alerjisinin özellikle kuru ve hassas cilde sahip kişilerde daha da sık görüldüğünü vurguluyor: "Çünkü bu tür ciltlerin direnci azdır. Daha kırılgandır. Bu tür durumlarda diğer önlemlerin yanında cildin kuruluğunu gidermek için nemlendiriciler de kullanıyoruz."
Peki bu derdin çaresi var mı?: "Tedavi edici ilaçlar yanında koruyucu kozmetik ürün kullanıyoruz. Bariaderm denilen kozmetik kremin şöyle bir özelliği var. Bu temas dermatitinin oluştuğu bölgeye sürüldüğünde, deri üzerinde gözle görülmeyen ince bir tabaka, yani bir bariyer oluşturuyor. Etkisi de 2-3 saat sürüyor. Nemlendirici, koruyucu özelliği ile de deriye yarar sağlıyor."