Cildinizin düÅŸmanlarını tanıyın

Güncelleme Tarihi:

Cildinizin düşmanlarını tanıyın
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 14:49

Cildinizin yıllar boyu güzel kalmasını istiyorsanız cildinize zarar verecek etkenlerden uzak durmalısınız.

Haberin Devamı

Uzmanlar, yaz mevsiminde güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uyarırken, sigara tüketimi, mimik kullanımı, beslenme bozukluğu, uyku pozisyonu ve yer çekimi gibi dış etkenlerin cildin yaşlanmasında önemli rol oynadığını belirtiyor. Cilt, genetik ve çevresel faktörlerle ilişkili olarak yaşlanıyor ve doğru yöntemlerle yaşlanma geciktirilebiliyor.

  • Cildin seneler boyunca genç kalmasını saÄŸlamak için uzun soluklu bir koruma gerekiyor. Ä°lk olarak alınması gereken önlem ise güneÅŸ ışınlarından kaçınmak.
  • GüneÅŸin etkileri kadar, sigara tüketimi, mimik kullanımı, yanlış uyku pozisyonu, beslenme bozukluÄŸu ve yer çekimi gibi dış etkenler de yaÅŸlanmayı hızlandırıyor.
  • Yapılan araÅŸtırmalar, uyku sırasında sırtüstü pozisyonun kırışıklığı engellemeye yardımcı olduÄŸunu gösteriyor.
  • Daha saÄŸlıklı ve genç bir cilt için günde en az iki litre su tüketilmesi gerekiyor.Â
  • Kırışıklık ve yaÅŸlılık belirtileri için henüz oluÅŸmadan kozmetik ürünlerle önlem alınması gerekiyor. Ä°lk gençlik yıllarında cilt tipine uygun kırışıklık karşıtı ürünler seçilmeli ve düzenli olarak kullanılmalı. 30’lu yaÅŸların ortalarından itibaren ise, cildin daha özel bir bakıma ihtiyacı oluyor. Bu nedenle, kiÅŸinin cilt tipine uygun onarıcı nitelikte gece ürünlerinin kullanımı da önem kazanıyor.Â
  • Menopoz dönemine doÄŸru, özellikle 50’li yaÅŸlarda çevresel ve genetik yaÅŸlanma sürecine hormonal yaÅŸlanma da ekleniyor ve bu süreci yavaÅŸlatan ve onarım yapan ürünlerle cilt korunabiliyor.

   Â

GENÇLÄ°K Ä°KSÄ°RÄ° YÄ°YECEKLER   Â
  Â

Cildinizin yaşlanmaması için aldığınız besinler çok önemlidir.

  • Karbonhidrat, protein ve vitamin açısından belli oranlarda dengeli beslenerek özellikle domates, tatlı kırmızıbiber, ahududu, nar, kiraz gibi kırmızı renkli sebze ve meyveleri tüketmek cildi yaÅŸlanmaya karşı koruyor.
  • Cildinizi yeniden canlandırmak için bol taze sebze ve meyve tüketmeniz gerekiyor. Meyve sebze tüketimi ciltteki atık maddelerin arıtımını saÄŸlarken yenileyici bir iÅŸleve de sahiptir.
  • A vitamini bakımından zengin olan havuç, kavun, kayısı hücresel yenilenme ve cildi toksinlerden temizlemeye yardımcı oluyor.
  • C vitamini içeren turunçgiller cildin yaÅŸlandırmasını geciktiriyor.
  • Koyu yeÅŸil yapraklı sebzeler içeriklerinde bulunan E vitaminiyle antioksidan özelliÄŸi taşıyorlar.
  • Fındık yağı ve balık cildi beslerken ÅŸiÅŸkinliÄŸini de alıyor.

 

YAÅžLANMAYI DURDURUN

Güneş koruyucuları

Cilt yaşlanmasının önüne geçmek için öncelikle güneşin olumsuz etkilerinden korunmak gerekiyor. Bunun için de güneş koruyucuları öneriliyor. Cildi zararlı güneş ışınlarından yani Ultraviyole A ve Ultraviyole B ışınlarından koruyacak bir koruyucu krem kullanmalısınız.

 

Makyaj

Haberin Devamı

Makyaj ile bütün gün hava alamayan cildinizi, makyajdan sonra mutlaka iyice temizlemelisiniz. Temizleme sütüyle cildinizi temizledikten sonra bile, atık kalmaması için cildiniz su ile iyice durulamalısınız. Çünkü yağ salgısı fazla olan ciltlerde örtücü ürünler gözenekleri kapatarak, salgının birikimine neden olabilir. Zamanla bu salgıda mikroorganizmalar gelişmeye başlayabilir. Sivilceli ciltlerde bunları sıkmak ve oynamak, kistlere ve kalıcı izlere neden olabilir.

 

Nemlendirici

Her gün cildi nemlendirmek gerekir böyle cilt elastikiyetini kaybetmez. Nemlendirici seçiminde bir dermatologdan yardım almakta da fayda vardır.

 

Peeling

Cilt yaşlanmasının önüne geçen uygulamalardan biri de cilt soyma olarak bilinen peeling işlemidir. Bu uygulamanın uzun vadede kollajen yapımını artırarak yaşlanma etkilerini giderdiği biliniyor. Bunun yanı sıra ciltteki lekelerin, sivilce ve izlerinin, siyah noktaların, çukur izlerin, ince kırışıklıkların ve kıl dönmelerinin tedavisinde de çok başarılı sonuçlar alınıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!