Güncelleme Tarihi:
Kırşehir'deki Özel Aşıkpaşa Hastanesi Cildiye Uzmanı Servet Usta, özellikle yaz aylarında güneşe bağlı oluşabilecek cilt rahatsızlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Güneş yanıklarından korunabilmek için kişilerin yüksek koruma faktörlü ultraviyole filtreli güneş koruyucularını mutlaka düzenli olarak dışarı çıkmadan önce sürmeleri gerektiğini anlatan Dr. Servet Usta, dışarı çıkarken de geniş şapkalar ve açık renkli giysilerin giyilmesinin büyük faydasının olacağını ifade etti.
Yazın güneşin verdiği aşırı ısı sonucu çocuklarda ter kabarcıkları ve ‘isilik' denilen rahatsızlıklar görüldüğünü ve bu tür rahatsızlıklardan korunmak için küçük çocuklara kese ve lif uygulamadan günlük olarak ılık suyla duş aldırılmasının önem taşıdığını vurgulayan Dr. Servet Usta, uzun süre bilinçsiz şekilde güneşte korunmasız kalan kişilerde güneş yanıklarının oluştuğunu ve tedavi için halk arasında uygulanan yoğurt, diş macunu gibi bir takım tıbbi olmayan ürünlerin kullanılması sonucunda ise, alerjik reaksiyonlar ya da enfeksiyonlar geliştiğini belirtti.
Cildiye uzmanı Servet Usta, güneş yanıklarından korunabilmek için yüksek koruma faktörlü UV filtreli güneş koruyucularını mutlama düzenli olarak dışarı çıkmadan önce sürmeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Servet Usta, şöyle dedi:
“Ozon tabakasının incelmesi ile birlikte güneşin zararlı ışınlarının yeryüzüne daha kolay ulaşıyor. Bunun sonucunda da leke ve benlerin sayısında artış oluyor. Deri kanseri oluşumuna zemin hazırlıyor. Zararlı ışınlar, DNA’yı bozuyor. Güneş alerjisi, ilk güneşlenmenin ardından kabarıklık, kızarıklık ve şişmelerle kendini gösterir. Güneş alerjisi durumunda dermatologa başvurup önleyici ve baskılayıcı tedavilere başlanmalı, güneşten koruyucu ürünler kullanılmalı. Güneş yanığı bilinçsiz ve aşırı güneşlenme sonrasında ortaya çıkar ve cilde çok ciddi zararlar verir. Güneş ışınlarına maruz kaldığımızda cildimiz kendi kendini koruma programını hayata geçirir. Bu bronzlaşmadır. Ancak, biz yeterli önlemi alamazsak bronzlaşırken UV ışınları hücrelerde DNA üzerinde bazen kalıcı bozulmalara yol açarlar. Bu nedenle, yaz aylarında güneşten korunmak zorunlu. Şemsiye, şapka kullanın, açık renk giysiler tercih edin.Gölgede ve bulutlu havalarda da tam olarak güvende değiliz. Çünkü UV ışınları çevreden yansıyarak da deriye ulaşabilir. Bu yüzden gölgede ve bulutlu havalarda da güneş koruyucuları kullanın.”
İSİLİK'E DİKKAT
Cildiye Uzmanı Servet Usta, isilik denilen durumun aşırı nem ve rutubetin etkisiyle ter bezlerinin tıkanmasıyla ortaya çıktığını hatırlattı. Dr. Servet Usta, “İsilik, bazen iltihaplanıp kaşıntılı hal alabilen bu durum, en çok yüzde ve vücudun kıvrım yerlerinde ortaya çıkabilir. Bu durumun önlenmesi için özellikle yaz aylarında aşırı yoğun ve yağlı nemlendirici kremlerden uzak durmalı. Cilt gözeneklerini tıkamayan su bazlı kremler tercih edilmeli. Terledikçe kıyafetlerimizi değiştirmeli ve sık sık duş almalıyız. Naylon ihtiva etmeyen, hava alan çamaşır ve kıyafetler kullanmalı” diyerek sözlerini tamamladı.