Cildi ferahlatmanın doğal reçeteleri

Güncelleme Tarihi:

Cildi ferahlatmanın doğal reçeteleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2008 00:00

Sıcak ve güneşli havalar cildi de yorar. Ötesinde harap eder. Basit birkaç önlemle cildi ferahlatmak, canlandırmak, temizlemek, ter ve yağdan arındırmak mümkün. Aslında tüm bunları yapmak için çok fazla malzemeye de gerek yok. Musluk suyu, termal sular, tonikler yetebilir. Cilt Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, sıcaktan bunalan cildi rahatlatmanın doğal yollarını anlattı.

MUSLUK SUYU SERTSE KURUTUR

Musluk suyu tabii ki en yaygın kullanılan ve kolay bulunabilen malzeme. Ancak musluk suyu bazen sert oluyor. Yüksek miktarda kalsiyum tuzları içeriyor. Bunlar ise suda çözünemediği için deri üzerinde birikerek, kurutuyor. Üzerinde birşey var hissi yaratıyor.

DOĞAL, MİNERALLİ SOLÜSYONLARİYİ GELİR

Tonikler ve termal kaynaklardan elde edilen doğal, mineral destekli sular daha çok tercih edilmesi gereken solüsyonlar. Bu ürünler bağışıklık sistemimizin anahtar hücrelerine etki ediyor. İçeriklerinde bulunan antioksidan özellikteki maddelerle cildin savunma mekanizmasını güçlendiriyor. Toksinlerden arındırıyor. Enerji kazandırıyor. Sıcak havalarda buharlaşma ve terleme sonucu ciltten kaybedilen suyu tekrar cilde kazandırabiliyor.

KENDİNİZ YAPABİLİRSİNİZ

Bu tip solüsyonlar hazır ve kullanıma uygun olarak eczanelerde bulunabilir. Evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Gülsuyu, maden suyu/termal su (marketlerde satılan maden suları) ya da bitkisel içeriklerden (papatya çayı, yeşil çay, ıhlamur, nane, maydanoz suyu gibi) elde edilen karışımları tonik olarak kullanabilirsiniz. Hazır olarak temin ettiğiniz ya da evde hazırladığımız solüsyonları buz dolabında saklayabilir, sprey şişelerine koyabilirsiniz.

DONDURUN MASAJ YAPIN

Cildinizi ferahlatmak, tazelik kazandırmak ve arındırmak amacıyla, ince bir buğu oluşturacak şekilde püskürtün. Birkaç dakika bekledikten sonra peçeteyle kurulayın. Ayrıca, küçük kompresleri bu solüsyonlarla ıslatarak, cildinize uygulayabilirsiniz. Buz kalıplarında dondurup, cildinize dairesel hareketlerle, hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Tüm cilt tipleri için ferahlatıcı tonik reçetesi

MALZEME:

Büyük bir demet taze, parlak ve koyu renkli maydanoz demeti.

YAPILIŞI:

Bunları saplarıyla birlikte büyük parçalar şeklinde doğrayın. Cam bir kaba koyun.

Üzerine 1 litre kaynar su ekleyin.

Cam kabınızın ağzını porselen bir tabakla kapatın. Su soğuyana kadar bekleyin.

Oluşan karışımı süzün. Buzdolabında saklayın.

Kuru ciltler için nemlendirici tonik reçetesi

MALZEME: 200 ml gülsuyu, 1 yemek kaşığı süzme bal.

YAPIŞILI: Bunları iyice karıştırın. Buzdolabında saklayın.

Yorgun ciltler için detoks etkili tonik

MALZEME:

1 avuç mayıs papatyası, 1 avuç gül yaprağı, 2-3 yaprak nane, maydanoz, melisa, rezene, kekik (hepsi ya da birkaçı), 2 poşet yeşil çay veya adaçayı.

YAPILIŞI:

Bitkisel içerikleri cam bir kaba koyun.

Üzerine 2 su bardağı kaynatılmış su ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırın.

Cam kabınızın ağzını porselen bir tabakla kapatın. Su soğuyana kadar bekleyin.

Oluşan karışımı süzün. Buzdolabında saklayın.

Diş hekimine danışmadan dişlerinizi beyazlatmayın

Diş beyazlatma ürünlerinin bilinçsiz kullanımı diş ve diş etinin zarar görmesine yol açabiliyor. Dişlerde duyarlılığa neden olabiliyor. Diş beyazlatmada doğal bir ürün olan hidrojen veya karbamid peroksit kullanılıyor. Uygun doz ve sürede uygulanması ise dişlerin mine tabakasında herhangi bir zayıflamaya neden olmuyor.

Dentistanbul Diş Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Buğra İnal, dişhekimi önerisiyle doğru yapılan diş beyazlatma işlemlerinin zarar vermediğini söylüyor. İnal, "Diş beyazlatma işlemi, muayenehane ve kliniklerde diş hekimi tarafından yapılıyor. Evde uygulanacaksa diş hekiminin direktifleri dikkate alınmalı" diyor.

Sigara, çay, kahve dişin beyazını bozuyor

Beyazlatmada diş dokularının yapısı kimyasal olarak değişiyor ve açık renkli moleküller oluşuyor. Tetrasiklin lekesi gibi renklenmelerin giderilmesi amacıyla yapılan beyazlatmalar genellikle geri dönmez, yani süreklidir.

Ağızdaki tüm dişlerde genel renk açılmasının sağlanması amacıyla yapılan beyazlatmalar 3-4 yıl kadar devam edebilir. Bu süre kişiden kişiye beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişebiliyor. Zaman içinde renk yüzde 10-20 oranında geri dönebilir. Sigara, çay, kahve gibi renklendirici özelliği olan maddeleri çok kullananlarda 1-2 yıl sonra renk yüzde 30-40 geri dönebiliyor. Beyazlatma yaptıranların ağız hijyenine özen göstermeleri şart.

Genel olarak, beyazlatma tedavisi uygulanan hastaların yüzde 75’inde diş renklerinde belirgin bir geri dönüş gözlenmiyor. Geri dönüş durumunda ise bir gecelik ilaç uygulamasıyla yapılan beyazlatma pekiştirmesi yeterli oluyor. Rengin geri dönmemesi için pekiştirme amaçlı olarak 6-12 ayda bir tek günlük kullanım ile beyazlatma tekrarlanmalı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!