Cihat Burak’ın porselenleri Sanal Müze'de

Güncelleme Tarihi:

Cihat Burak’ın porselenleri Sanal Müzede
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 00:00

Eczacıbaşı Sanal Müzesi Nisan 2006’da, Cihat Burak’ın porselen ve seramik alanındaki zengin yapıt üretiminin örneklerinin imgelerini birarada izleyicilerine sunuyor. Küratörlüğünü Haşim Nur Gürel ve Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı sergide sanatçının Atatürk Kültür Merkezi’nin dekorasyonu için gerçekleştirdiği porselenler, Sezer Tansuğ’un “olağanüstü” diye nitelendirdiği porselen biblolarından örnekler, 5 adet ürettiği bilinen ünlü “Kuş Evi” çalışmalarının dördünün, vazo, şamdan, fincan ve benzeri kullanım eşyası etüdlerinin ve örneklerinin imgeleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Sezer Tansuğ, Çağdaş Türk Sanatı adlı kitabının “Türkiye’de Seramik Sanatı” bölümünde Burak’ın porselenlerini, “Sanatçı yeteneklerini seramik ve porselen alanında da deneyip gerçekleştiren Cihat Burak’ın Yıldız Porselen Fabrikası’nda verdiği uğraşlar, pahalı ve teknik malzeme gereksiniminin karşılanmasına bir örnek oluşturur…

 

/images/100/0x0/55ea74dcf018fbb8f881280e
Cihat Burak’ın oluşturduğu yüksek bir sanatsal düzey tutturan porselen figürinler, Yıldız fabrikasının 1230 dereceyi aşmayan ısı koşuluna bağlı kalmıştır. Seramikte taşıl (gré-Stoneware) bir sertliğe ulaşmada da geçerli olan yüksek ısının porselen için 1300 dereceyi bulması gerekmektedir. Bu türden bazı güçlüklere karşın, Cihat Burak’ın porselen figürinleri duyarlı bir ustanın elinden çıkan eşsiz biçimlenişleriyle, toprak malzemeyle oluşturulan tüm işlerin kristalleşme düzeyine işaret etmektedir,” diyerek değerlendirir.

Haberin Devamı

 

Cihat Burak’ın resimleri, öyküleri ve gerekse seramikleri ile gözlerinin önünden akıp giden, yokolan çocukluğunun büyülü dünyasını inşa etmeye veya kaydını tutmaya çalıştığı da ileri sürülebilir. Özellikle farklı teknikler ve malzemeler ile yarattığı bu üç boyutlu seramik ve porselen çalışmalarında hayal gücünün ve fantastik yorumlarının çok uygun bir malzeme ile buluşmasının ilginç sonuçları şaşırtıcıdır. Burak’ın anılarından damıttığı, keyfince değiştirdiği, oyunlar oynadığı kullanım eşyaları, fantastik, vazolar, kuş evleri, kediler, canavarlar ve kendi büstü sergide yer alacak yapıt imgelerinden bazıları…

 

/images/100/0x0/55ea74dcf018fbb8f8812810
Cihat Burak’ın insanoğlunun ilk sanatı sayılan “ateş sanatı” seramik alanındaki üretiminden örneklerin imgelerine ve ilgili metinlere 15 Nisan 2006’dan itibaren www.sanalmuze.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Cihat Burak’ın porselenleri Sanal Müzede
Cihat Burak’ın porselenleri Sanal Müzede

Cihat Burak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!