Çiçekli mücevher

Güncelleme Tarihi:

Çiçekli mücevher
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2005 00:00

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar ağırlığı boyayabiliyor. Kilosu yaklaşık 10 milyar lira değerinde. Yurtdışına satıldığında bu fiyat ikiye ya da üçe katlanıyor.Evet evet safrandan bahsediyorum. Bir baharat çeşidi olarak gıda sektörü hariç boya, ilaç, parfüm yapımı gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Öylesine kuvvetli bir boya ki renk verdiği kilimler asla solmuyor. Bütün bu özelliklerine bakmaya kalktığında insanın aklına safranın ekiminin çok yaygın olduğu geliyor doğal olarak. Üstelik ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nin bazı bölümleri hariç hemen bütün yörelerde ekilmesi için gerekli toprak türü varken. Ama işin aslı pek öyle değil. 1920’lerde ülkemizde yapılan safran ekimi 600 kiloya kadar yükselmişken bu sayı günümüzde 40 kiloya kadar düşmüş durumda. Son yıllarda safran ekimi için özendirici projeler geliştirilmeye başlandı. Bu kadar geniş bir kullanım alanına sahip ve aynı zamanda bu kadar değerli olan bir bitkinin ekiminin her geçen yıl artması için konuyla ilgili planlı, destekleyici ve bilinçlendirici çalışmalar yapılması dileğiyle. Zeytinyağlı barbunya fasülyesi8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi1 kg taze barbunya fasulye1 su bardağı zeytinyağı 2 adet orta boy kuru soğan 7-8 diş sarmısak1 adet orta boy havuç2 adet orta boy sivri biber 1 tatlı kaşığı (kahve kaşığı) toz şeker2 çay kaşığı tuz 1 adet limonun suyuTaze barbunya fasülyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın. Eğer kuru barbunya kullanacaksanız, barbunyayı yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Zeytinyağını orta boy bir çelik tencereye aktarın. İncecik doğradığınız soğanları ve ikiye böldüğünüz sarmısakları ekleyip, orta ısıda tahta bir kaşıkla karıştırarak soğan sararıncaya kadar, 2-3 dak. kavurun. Üzerine, soyup boylamasına dörde böldükten sonra tavla zarı formunda doğradığınız havuçları ilave edin. Yine sık sık karıştırarak 4-5 dak. kavurun. Biberlerin saplarını ayıklayıp, tohumlarını temizledikten sonra incecik halkalar halinde doğrayın. Biberi ve barbunyayı da tencereye aktarıp 2-3 dak. kavurun. Toz şeker ve tuzu serpiştirip yemeğin üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynayıncaya kadar pişirin. Ocağın altını kısıp, barbunya iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeği ocaktan alıp limon suyunu ilave ettikten sonra soğumaya bırakın. Barbunya bu şekilde pişse bile rengi çok canlı olmayabilir. Benin bu iş için aldığım önlem; sıcakken cam ya da porselen kaba boşaltmak. Üzerini de sıkıca kapatıp, soğumaya bırakıyorum.Vişneli çikolatalı peynir keki8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 1.5 saatMalzeme listesi40 adet kakaolu bisküvi (200-220 gr) 100 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)İç harcı için1 su bardağı vişne (hazır vişne kompostosu veya dondurulmuş vişne) 3 paket labne peyniri (200 gr’lık paket) 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)1 su bardağı toz şeker 100 gr eritilip ılıtılmış tereyağı (veya bitkisel margarin)3 tepeleme yemek kaşığı kakao 1 paket vanilya 1 tepeleme yemek kaşığı un 200-220 gr ağırlığında 40 kakaolu bisküviyi parçalayın. Mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin ve derin kaba aktarın. Üzerine yumuşamış margarini koyup yoğurun. Yaklaşık 25-30 cm çapındaki kelepçeli kalıbı yumuşamış margarinle iyice yağlayıp, bisküvi hamurunu kenarlarını iki santim yükselterek ve bastırarak kalıba yayın. Kalan boşluğa, kompostodan çıkardığınız vişne tanelerini dizin. Ortası havuz şeklinde hazırladığınız hamuru buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar, toz şeker ve eritilmiş tereyağını mikserin yüksek devriyle köpük köpük oluncaya dek çırpın. Bir yandan kakao, vanilya, labne peynir ve unu ekleyin. Çırpılarak pürüzsüz hale gelen ve boza kıvamında olan kakaolu harcı, buzdolabından çıkardığınız hamurun ortasındaki boşluğa aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında en az 1,5 saat pişirip fırının kapağını hiç açmadan 1 saat bekletin. Keki fırından çıkarıp buzdolabında 1 gece bekletin. Çünkü beklediği ortam ne kadar soğuk olursa kreması o kadar sertleşir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!