Serhat TEZCAN - Faruk KAHRAMAN/ BURSA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2011 15:48
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi’nde 11 yıldır tedavi gören ve 7 yıldır böbrek nakli için uygun organ arayan 12 yaşındaki Ceylan Yıldırım, yüksekten düşerek yaşamını yitiren 1.5 yaşındaki Perihan Nalan Sarıkız’ın organları ile hayat buldu.
Umutlarını hiçbir zaman yitirmediklerini söyleyen Ceylan’ın annesi Ayten Yıldırım, "Hep bugünü bekledik" dedi.
Balıkesir’de yüksekten düşerek yaşamını yitiren Perihan Nalan Sarıkız’ın böbrekleri, Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen bir dizi ameliyatın ardından dün Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne getirildi. Akşam saatlerinde gerçekleştirilen operasyonun ardından böbrekler, Ceylan Yıldırım’a nakledildi.
Yapılan nakilden dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Ceylan’ın ev kadını annesi Ayten Yıldırım, kızının 11 yıllık böbrek hastası olduğunu ve 7 yıldır böbrek beklediklerini açıkladı. Bağışında bulunan Perihan Nalan Sarıkız’ın ailesine teşekkür eden Ayten Yıldırım, güzel duygular yaşadığını kaydetti. Kızının hastalığı döneminde umutlarını ailecek hiç kaybetmediklerini dile getiren Yıldırım, "Yalova’da oturuyorum. Zor oldu. Bir oğlum daha var ama Ceylan’ın bende yeri daha farklı. Hiç aksatmadan dedikleri gün getirdim, götürdüm. İsyan etmedim. Operasyonun ardından Ceylan’da çok mutluydu. Hep dua ederdi. ’Allah’ım beni bu makineden kurtar’ derdi. Hep bu günü bekliyorduk" diye konuştu.
Kızının nakilden sonra ilk kendisini görmek istediğini söyleyen Yıldırım, ’Susadım. Tuzlu yiyecek miyim? Anne tuvalete gidebilir miyim?’ gibi sorular sorduğunu kaydetti.
Organ naklini yapan doktorlardan Üroloji Nakil Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Vuruşkan, Bursa’da bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydetti. Daha önce küçük yaşta hiç nakil yapmadıklarını kaydeden Doç. Dr. Vuruşkan, "Buradaki problem aynı yaşta aynı boyutta uygun alıcı olmamasıydı. İki böbreğide aynı alıcıda kullandık. Normalde böbrek nakillerinde bir böbrek bir kişiye, diğeri farklı bir kişiye takılır. Ancak boyut farkından dolayı ilk defa bir kişiye gerçekleştirebildik. Teknik olarak zor ve karmaşık bir işlemdi" dedi.
Doç. Dr. Vuruşkan, bugüne kadar küçük yaşta organ naklini gerçekleştirmemelerinin yeterli seviyede tecrübelerinin olmamasına bağladı. Doç. Dr. Vuruşkan, "Uludağ Üniversitesi’nde 1989 yılından beri böbrek nakli yapıyoruz. Toplamda 425 böbrek naklinin, 250’sini son 5 yılda yapmışız. En çok deneyimi son 5 yılda edinmişiz. İlginç bir taraf da bu 250 organ naklinin yarısını kadavradan yapmışız" diye konuştu.
Son yıllarda organ nakil sayısının arttığına da dikkat çeken Doç. Dr. Hakan Vuruşkan, "Birincisi biz son 5 yılda Güney Marmara Bölgesi olarak Marmara Bölgesi’nden ayrıldık. Bu bir etken. Ayrıca Güney Marmara Bölgesi’ndeki insanların gösterdiği duyarlılık. Bağış yapmasalar bunlar olmaz. İkinci sebep Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı teşvikler. Üçüncü sebep ise çok geniş bir ekibe sahip olmamız" dedi.
UÜ Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Yavaşcaoğlu ise başarılı böbrek nakli gerçekleştirdiklerini kaydetti. Mutlu olduğunu belirten Prof. Dr. Yavaşcaoğlu, Türkiye’deki en iyi böbrek nakli ekibine sahip olduklarını söyleyerek, "Dün aksam yapılanın dışında Uludağ Üniversitesi’nin ciddi bir özelliği var. Canlı böbrek nakillerinde tamamen kapalı yöntem ile hiç kanamasız hastaya nakledilmesi ve bunun sonucunda böbrek naklinin son derece kolay hale gelmesi. Türkiye’de bizi diğer kliniklerden ayıran en önemli faktörlerin başında bu geliyor" diye konuştu.
Organ nakli sonrası Ceylan Yıldırım’ın sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Uludağ Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Dönmez ise "İdrarı açılmaya başladı. Birkaç güne bol miktarda idrar çıkarmaya başlayacak. Böbrekleri temizleme görevi yapmaya başlayacak" dedi.
ST,FK(FK/BT) (FOTOĞRAFLI)
DHA-Genel - Türkiye-Bursa - Serhat TEZCAN
2011-09-06 15:10:50