Ceyla Hanım mutfakta

Güncelleme Tarihi:

Ceyla Hanım mutfakta
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 12, 2010 12:53

Kızının babası Ceri Shahnavaz’dan boşandıktan sonra kafasını dinlemek için bir süre ortadan kayboldu. Ve o süre zarfında kendini, ne istediğini keşfetti. Gözünün önüne gelen tabloda, çocukluğuna ait renkler, kokular ve tatlar vardı. O tablodan yola çıkarak Dante Gastronomi adlı bir mekan açan Ceyla Gölcüklü, bundan böyle sadece şık davetlerde değil ocak başında, pasta kursunda, workshop’larda da boy gösterecek. Gölcüklü, yeni işinin detaylarını Hello! dergisine anlattı.

Haberin Devamı

Dante Gastronomi’nin hayata geçme serüvenini anlatır mısın?      Â

- Gastronomi benim hayattaki en önemli ilgi alanımdı. Ve Dante Gastronomi’yi kurarak yıllardır kafamda şekillendirdiğim rüyayı gerçekleştirmiş oldum. Bu arada pek çok profesyonelden de fikir ve destek aldım tabii. Sonunda en büyük hobim işim oldu.
    Â
Gastronomiye ilgi duyduÄŸunu nasıl fark ettin?                     Â

- Anne ve anneannemin nefis Girit yemeklerini özene bezene hazırlayışları hâlâ aklımda... O yemekler için babamla Ege pazarlarında aradığımız kekikler, şevket-i bostan, kenker, arapsaçı, radika, hardal otu, tazecik sebzeler, en lezzetli meyveler, değişik kokular hiç aklımdan çıkmıyor. ınsan böyle bir ailede büyüyünce elinde olmadan damak tadı çok gelişiyor.

Bu alanda var olmak adına neler yapıyorsun?

- Sıkı bir mutfak sevdalısı olarak, bu alanda çalışmayı, bir şeyler yaratmayı her zaman çok istedim. Aslında Robert Kolej ve Bilkent Üniversitesi ıktisat Bölümü’nü bitirmeme rağmen, eğitimime gastronomiyle devam ettim. Senelerdir düzenli olarak gastronomi alanındaki yayınları ve yeni trendleri takip ediyorum. Yurtdışındaki önemli gıda fuarlarına katılıyorum. Sık sık yurtdışına seyahat ediyor olmamın yiyecek-içecek kültürümü ve vizyonumu geliştirdiğini düşünüyorum.

PAZARDA DOLAŞMAYI ÇOK SEVİYORUM

Dante Gastronomi’de neleri hayata geçirmeyi planlıyorsun?


- Dante Gastronomi’de, gastronomi alanında kendisini geliştirmek isteyenlere butik ve eğlenceli dersler veriyoruz. Dünya mutfaklarından pastacılık ve pasta süslemeye, pizza derslerinden ev yapımı makarnalara, şarap tadımından şarap-yemek eşleştirmeye kadar pek çok dersimiz var. Hedeflerimiz klasik tariflerin yanı sıra orijinal reçetelerle farklılık yaratmak, yiyecek içecek kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak...

Sen de ders veriyor musun?

- şu anda ders vermiyorum ama yeni ve orijinal tarifler geliştirmek için şeflerle birlikte mutfağa giriyorum. Hatta bu denemelerden geliştirdiğimiz özel reçetelerimizi ileride bir kitapta toplamak istiyorum.

Peki organik beslenme konusunda neler düşünüyorsun?

- Yüzde yüz organik ürünler bulmanın çok zor olduğunu biliyorum. Bence organik ürün pazarın ve sertifikasyon Türkiye’de henüz oturmadı. Bu nedenle çok güvenmediğim yerlerden organik gıda alışverişi yapmıyorum. Evimde ve Dante’de kullandığım organik sebze ve meyveleri Büyükçekmece’de doğal üretim yapan bir çiftlikten tedarik ediyorum.

Pazarda dolaşıp alışveriş yapmayı sever misin?

- Sebze, meyve ve yiyecek satılan pazarlarda alışveriş yapmayı çok keyifli buluyorum. İstanbul’da Balık Pazarı ve Mısır Çarşısı favorilerim. Yazları fırsat buldukça da Bodrum, Muğla ve Gökova pazarlarını gezerim.

YAŞAM TARZIM, DIŞ GÖRÜNÜŞÜMÜ ETKİLİYOR

En iyi yaptığın yemek?


- Çilav (ıran pilavı) ve tarifi ailemiz kadınları arasında nesilden nesile geçen Girit usulü kendi mürekkebinde pişmiş mürekkep balığıma herkes bayılır. Ayrıca Moules Mariniere’i de çok güzel yaparım (denizci usulü midye). Bütün deniz ürünlerini büyük bir tutkuyla yerim. Ayrıca etli yaprak sarmasına bayılırım.

Peki kızın Lara en çok hangi yemeğini seviyor?

- Lara etli yaprak sarmama bayılıyor. Bu bizde nesillerce böyle devam edecek galiba.

Formuna nasıl dikkat ediyorsun?

- Günlük beslenmemin yarısını çiğ ya da buharda pişmiş sebze ve meyveler, yüzde 20’sini proteinli gıdalar, yüzde 20’sini tahıl ve baklagiller ve yüzde 10’unu da karbonhidratlar oluşturuyor. ışlenmiş gıdalardan uzak durmaya çalışıyorum. Günde iki litre PH değeri yüksek su ve gün içinde bitkisel çaylar içiyorum. 3 ana öğün ve 3 ara öğün yiyor, elimden geldiğince son öğünüm için saat 20.00’yi geçirmemeye çalışıyorum. Yılda en az bir defa detoks yapıyorum. Bunların dışında en önemlisi; hayattan zevk aldığım şeyleri yapmak ve birlikte olmaktan mutlu olduğum insanlarla güzel vakit geçirerek ruhumu beslemek... Bunlar dış görünüşümü de olumlu yönde etkiliyor.

Lara sanat konusunda epey yetenekli sanırım...

- Lara küçük yaşlarından beri edebiyat ve sanata çok yatkın. Bu yaz Londra’ya, Saint Martins’e sanat kampına gidiyor.

Onunla birlikte neler paylaşmaktan hoşlanırsın?

- Lara benim hem kızım hem en yakın arkadaşım. Beraber evde film seyretmeye, konserlere gitmeye, sergi ve müzeleri gezmeye, tenis oynamaya, birlikte yemek hazırlayıp sofra kurmaya bayılıyoruz.

Haberin Devamı

MUTLULUĞU DIŞARIDA DEĞİL KENDİ İÇİNDE ARAYACAKSIN

Yaşam sana neler öğretti?


- Mutluluğu dışarıda değil kendi içimizde aramalıyız. Hayat çok çabuk geçiyor. Ne kadar uzun değil, ne kadar mutlu yaşadığımız önemli olan...

Sosyal yaÅŸamının içini neler dolduruyor peki? Â

- Ailem ve arkadaşlarımla kaliteli vakit geçirmekten, güzel bir yemek eşliğinde sohbet etmekten, sinemaya, konserlere, sergilere gitmekten, klasik müzik ve caz dinlemekten, doğada yürüyüş yapmaktan, kitap okumaktan, briç oynamaktan, seyahat etmekten zevk alırım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!