Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2004 00:00
Sık seyahat, peş peşe toplantı, iş yemekleri, stres arasında sıkışan ancak yaşamlarını sağlıklı sürdürmek isteyen büyük holdinglerin CEO’ları ve üst düzey yöneticileri iki genç kadından sağlıklı beslenme danışmanlığı alıyorlar.Uzman diyetisyen Dilara Koçak (31) ile önce hastası olan sonra beslenmeye ilgisini ABD ve İngiltere’deki sertifikalı kurslarla geliştiren ortağı Selen Tamer (30), katrilyonluk holdinglerin CEO’larının ne yiyeceğine karar veriyor. Polat Towers’taki şirketlerinin ofislerine iş yoğunluğu nedeniyle gelemeyen CEO’lara, yöneticilere onlar gidiyor. Görüşmelere bazen yönetici asistanları da alıyorlar. Önlerine gidilecek restoranın mönüsünü koyuyorlar. Ne yiyeceklerini planlıyorlar. İş sağlıklı diyetle bitmiyor. Daha fit yaşamak ve doğal mutluluk hormonu endorfinin salgılanmasını sağlamak için egzersiz programı yapıyorlar. Borusan’ın CEO’su Agah Uğur ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık bizzat danışmanlık alanlardan. Henüz 3 aylık olan şirket, Sabancı ve Kıraça gruplarının da aralarında bulunduğu büyük kuruluşların mutfak ve mönü danışmanlığını yapıyor. Dilara Koçak (31) ve Selen Tamer (30), önce CEO ve üst düzey yöneticilerin nasıl beslendiklerini inceliyorlar. Boy-kilo oranlarını, vücutlarındaki yağ-kas miktarını. Yaşam biçimleri de önemli bir gösterge onlar için. Aldıkları bilgilere göre bir rapor sunuyorlar. Bu raporda, yöneticinin beslenmeyle ilgili günahları, sevapları, eksikleri sıralıyor, bunların giderilmesi için önerilerini belirtiyorlar. Hangi gıdayı neden yemeleri, hastalıklardan korunmak için nelere dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatıyorlar. Koçak, ‘Çok sık seyahat ettiklerini, genelde dışarıda yemek yediklerini, bunun da doğru ve yeterli beslenmeyi etkilediğini biliyoruz. Yine de nasıl besleneceğini öğrenmek, gidilen restoranlarda doğru
seçimler yapabilmek ve seyahatlerde dahi dengeli beslenmeyi bilmekle yaşamlarının dayattığı koşulların üstesinden gelebilirler’ diyor. Koçak bazen yurtdışı seyahatlerde gidilecek restoranlarda yenecek yiyeceklerin bile İstanbul’dan planlandığını anlatıyor. Birçoğunun evlerinde egzersiz aletleri olması, tenis, golf gibi spor dallarıyla ilgilenmeleri birer avantaj. Seyahatlerde kaldıkları otellerin de fitness salonları var. Yeter ki CEO’lar ve üst düzey yöneticiler sağlıklı yaşam felsefesini kavrasın ve uygulamaya karar versin!Uzun yıllar tedavilerinde yardımcı olduğu üst düzey şirket yöneticisi ve CEO’lara ‘Bu özel hizmeti ve öğrendiğiniz bilgileri çalışanlarınızla paylaşmak istemez misiniz?’ diye soran diyetisyen Dilara Koçak, ‘evet’ yanıtını alınca bir proje geliştirdi ve arkasından ‘NutriZone’ adıyla şirketleşti.MUTFAKTA DENETÇİ VARZaten dünyadaki birçok büyük şirket rekabetçi ortamda daha avantajlı olabilmek için çalışanlarına sağlıklı yaşam programları uyguluyor. Sadece Wellness Councils of America’ya (Amerikan Sağlıklı Yaşam Derneği) göre, dünya çapındaki büyük şirketlerin yüzde 80-90’ı böyle kurumsal programları hayata geçiriyor. Texas Instruments, Johnson & Johnson, HP, Morgan Stanley, PepsiCo, Dupont, American Express Co., Time Warner Corp gibi kendi sektörlerde lider şirketler bunlardan sadece birkaçı. Koçak, işyerinde beslenme uzmanının lüks gibi göründüğünü söylüyor ama bunun nasıl bir gereklilik olduğunu şöyle açıklıyor: ‘İşyerleri çalışanlarına yemek veriyor. Ama genelde bu hizmet başka bir şirketten alınıyor. Ancak şirket adına bağımsız bir uzmanın mutfak firmasını denetlemesi, olaya üçüncü bir göz katıyor. Bizim verdiğimiz hizmette şirketin mutfağı ayda bir kez habersiz denetleniyor ve raporlanıyor. Çünkü hizmet alınan firmadan yediğiniz yemeğin lezzeti ve görüntüsü dışında gıda güvenliği açısından da değerlendirilmesi, çalışan sağlığı için çok önemli. Mutfak operasyonu tüm yönleriyle gözden geçiriliyor, depolama koşulları ve stok takibi, ürünlerin teslim alması, hazırlık, pişirme, atıkların kaldırılması, bulaşık ve çöp kontrolü çok kritik noktalar. Mutfak çalışanlarına verilen eğitimlerin sıklığı, kişisel hijyen ve soyunma odasının şartları gibi tüm detaylara bakılıyor. Bunu bağımsız mali denetim gibi düşünebilirsiniz. ‘ Grubun enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarına uygunluğu ve
kalori oranlarını hesaplıyorlar.
Diyet mönü, salata büfesi veya varsa kahvaltı seçenekleri planlanıyor. Bu ÅŸekilde çalışanlar öğle yemeÄŸinde saÄŸlıklı seçenekler bulabiliyor. Yedikleri besinlerin kalori deÄŸerlerinden haberdar oluyorlar. Mönü planlanırken ÅŸirket içinde varsa mönü planlama komitesi içinde yer alıyorlar. Denetimlerini haber vermeden, gizlice yapıyorlar.SORULARA CEVAPLARTek başına yemek kontrol etmek yetmiyor tabii. Bu konuda bilgi düzeyini artırıcı beslenme eÄŸitimi veriyor, grup profiline göre aylık rutin konferanslar düzenliyorlar. Åžirketin web sitesinde bir bölüm alıp beslenmeyle ilgili mesajlar veriyor ve bu konudaki soruları cevaplıyorlar. Koçak, ‘DoÄŸru beslenme ve düzenli egzersizin yaÅŸam kalitesini ve yaÅŸam süresini artırdığını söylemek yapılan binlerce araÅŸtırmanın ışığında bir varsayım deÄŸil. Somut bir gerçek. Bu sebeple egzersize yönelik danışmanlığımız da var. Åžirket içindeki fitness salonunda da iÅŸletim sistemi planlayıp burada belli saatlerde diyetisyen bulundurabiliyoruz. Bu kapsamda masaj, özel yoga dersi hizmeti saÄŸlayabiliyoruz. Çalışanlara egzersizi özendirici ve ilgi çekici hale getirmeyi planlıyoruz ve grup motivasyonunu kullanmaya çalışıyoruz’ diyor. KURUMSAL WELLNESSBu iki genç kadının temel olarak yapmaya çalıştığı ‘kurumsal wellness’ felsefesini yerleÅŸtirmek. Yani ÅŸirket çalışanlarını fiziken ve ruhen saÄŸlıklı olmak için harekete geçirmek:‘İşiniz ne olursa olsun, teknolojiye ve ekipmana ne kadar yatırım yaparsanız yapın, bir ÅŸirketin en önemli varlıkları çalışanları. Çalışanlar kendilerini ne kadar saÄŸlıklı ve mutlu hissederlerse, artan motivasyonları ile iÅŸteki verimlilikleri o oranda artar. Daha geniÅŸ kapsamlı düşünürsek, wellness, ruhumuzun ve fiziksel durumumuzun yeterli egzersiz, çeÅŸitli meditasyon yöntemleri ve doÄŸru beslenme ile desteklenerek en saÄŸlıklı seviyeye getirilmesi’ diyor.Yeterli egzersiz, çeÅŸitli meditasyon yöntemleri ve doÄŸru beslenme her ne kadar bir bütün olsalar da ‘doÄŸru beslenme’ bu iÅŸin anahtarı olarak görülüyor. Çünkü doÄŸru ve dengeli beslenmek kiÅŸilerin yaÅŸam süresini, hayat kalitesini, sosyal beklentisini, ruhsal yapısını, fiziksel yapısını ve iÅŸ hayatındaki performansını doÄŸrudan etkiliyor. YILLIK HARCAMA AZALIYORAmerikan sigorta ÅŸirketi Prudential tarafından yapılan bir çalışma, etkili bir wellness programı sayesinde:Ä°ÅŸe gelinmeyen günlerin yüzde 20, KiÅŸi başı verimsizliÄŸin yüzde 32,Yıllık ilaç harcamalarının yüzde 46 azaldığını ortaya koydu. Yine ABD’de hazırlanan bir baÅŸka raporda, etkili bir kurumsal wellness programı sayesinde, devamsızlığın yüzde 66 düştüğü ve hastalığa baÄŸlı iÅŸe gelmemenin de yüzde 37 gerilediÄŸi gözlendi. Birkaç iyi öneri!Ara öğünlerinizi düzenli alın. Alkol tüketimini disiplin altına alın ve ılımlı miktarlarda için.Su tüketimini artırın. Gece geç saatte yemek yeme alışkanlığını bırakın. YoÄŸun ÅŸeker ve yaÄŸ içeren kek ve kurabiyeleri günlük beslenmeden çıkarın. Düzenli egzersiz yapın.MÖNÃœNÃœN DÄ°LÄ°NDEN ANLIYOR MUSUNUZ?Az yaÄŸlı olanlar: Fırınlanmış, kendi suyunda piÅŸmiÅŸ, ızgara edilmiÅŸ, buharda piÅŸmiÅŸ, sıcak su veya süt içinde piÅŸmiÅŸ, fırında kızartılmış olanlar arasından tercih kullanın.Yağı yüksek olup, uzak durmanız gerekenler: Tereyağında kızartılmış veya sote edilmiÅŸ, patates kızartması ile, galeta unlu, kremalı, koyu soslu, et soslu, tavada kızartılmış, mayonezli, sote yapılmış, derin yaÄŸda kızartılmış.Au gratin (ograten): peynir, un ve yaÄŸ soslu.Bearnaise: Beyaz ÅŸarap, yumurtasarısı, soÄŸan, sirke, tereyaÄŸ ile hazırlanan soslu.Hollandaise: Yumurta sarısı, sirke, tereyaÄŸ ve limon suyu karışımıyla hazırlanmış. Escalloped: YemeÄŸin, üzerinde ekmek kırıntısı ve sos ile fırınlanması.Salamura, tütsülenmiÅŸ, marine edilmiÅŸ, soya soslu, creole soslulardan da uzak durun. Dışarda yemek zorunda olan yönetici için örnek mönüSabah (açık büfe otelde): 2 bardak su, 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 bardak light süt, 1 kivi, 2-3 parça cevizAra öğün (toplantı saati): Kafeinsiz kahve, 2 kuru kayısı, 1 bardak suÖğle (iÅŸ yemeÄŸi-restoranda): Taze mozzarella , fesleÄŸen, domates ile ızgara tavuk , buharda sebze ile, 2 dilim tam buÄŸday ekmeÄŸi.Ara (ofiste çalışırken): 1 porsiyon meyve tabağı.Toplantı saatinde: Yarım simit, light karper veya yarım bagel light peynir ile.AkÅŸam: Miso soup (yosun ve tofu ile), 6 adet sushi veya 8 sashimi (tuna, levrek, somon tercih edilebilir, yılan balığı ve avokadodan uzak durulmalıdır), 1 kadeh beyaz ÅŸarapAra: 1 porsiyon meyve tabağı.ÇALIÅžANIN BESLENME ALIÅžKANLIÄžINDAN ŞİRKET RÄ°SKLERÄ° TAHMÄ°N EDÄ°LÄ°YORÅžirket ile yapılan anlaÅŸmaya göre, tüm kurum çalışanlarına belirli sıklıkta vücut yaÄŸ analizi yapılıyor. Grubun yaÅŸ, cinsiyet ve diÄŸer özellikleri ie birlikte risk haritası çıkarılıyor. Yani çalışan grubun vücut bileÅŸimi ve beslenme ÅŸeklinden kaynaklanabilecek ÅŸirket risklerini bir rapor olarak sunabiliyorlar.Â
button