Güncelleme Tarihi:
Mustafa Kemal Atatürk, Al Mahrusa yatıyla Marmara’da gezinti yaparken, konuğu olan Mısır eski Hıdivi Abbas Hilmi Paşa’nın Bursa’da bir kaplıca otel yaptırma isteğine olumlu yanıt verdi. Böylece 20 Şubat 1928’de Bursa Kaplıcaları Türk Anonim Şirketi kuruldu. Merkezi İstanbul’daki şirketin amacı “Bursa’nın sıcak ve soğuk maden sularının işletme hakkını almak, modern banyolar, oteller, gazinolar, lokantalar, parklar ve oyun alanları kurmak ve bunları bizzat ya da başka ticari kuruluşlar aracılığıyla işletmek” şeklinde sıralandı. Ortakları arasında Hıdiv Abbas Hilmi Paşa, Türkiye İş Bankası, Türkiye Ticaret ve Sanayi Bankası, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ziraat Bankası, Bursa İl Özel İdaresi ve Bursa Belediyesi, Atatürk ve Celal Bayar vardı. Atatürk, oteldeki 34 bin 840 liralık hissesini 1938’te Bursa Belediyesi’ne bağışladı.
BASTONUNU DİKTİĞİ YER
Atatürk, otel kurulmasına karar verildiği gecenin sabahında Atatürk Köşkü Müzesi’nden ayrılarak zeytinliklere doğru yürüyüşe çıktı. Bu sırada Bursa Valisi Fatin Güvendiren, “Paşam, oteli nereye yapmamızı uygun görürsünüz?” diye sordu. Atatürk, Yeni Kaplıca, Kaynarca ve Kara Mustafa hamamlarının bulunduğu yere baktı ve elindeki bastonu toprağa dikip “Mesela buraya yapılabilir” diye yanıtladı. Ortaklar, “Atatürk’ün gösterdiği yerde sıcak su yok! Buraya sıcak suyu çıkarmak çok zor” diye itiraz etti. Güvendiren, “Atatürk’ün bastonunun dikildiği yerden başka yere otel yapılamaz” diye diretince, Hüdavendigar Vakfı’ndan üç kilometre boru döşenerek otelin bulunduğu yere su getirildi.
Çelik Palas’ın mimarı olarak da İstanbul’daki Sanayi-i Nefise Mektebi’nde hocalık yapan ve başta İstanbul’da Beyoğlu’ndaki St. Antoine Kilisesi (1906-1912), Karaköy Palas (1920), Maçka Palas, Maçka’daki İtalyan Konsolosluğu ve Taksim Anıtı kaidesi (1928) olmak üzere İstanbul, Ankara ve Bursa’da çok sayıda yapıta imza atan ünlü İtalyan mimar Guillio Mongeri seçildi. Projenin uygulaması da mimar Hüsnü Tümen’ce gerçekleştirildi. Otel 17 bin metrekarelik bir alana kuruldu ve 26 Temmuz 1935’te 36 oda ve 72 yatak kapasitesiyle açıldı. O tarihte Asri Kaplıca olarak da anılan Çelik Palas, konfor bakımından da Avrupa’nın tanınmış otellerinden üstündü. Odalarının çoğunda termal suyla kür yapmaya elverişli banyolar vardı. Kaloriferi, asansörü, telefonu olan otelin bahçesinde yaz ve kış bir orkestra çalardı.
İLAVE OTELLER YAPILDI
Çelik Palas’a daha sonra 3 daire, 10 süit olmak üzere yeni ilaveler yapıldı. Bursa Belediyesi 1961’de, Atatürk’ün bağışladığı hisselerle eski ve yeni otel binalarını ve Atatürk Köşkü’nü Emekli Sandığı’na sattı. Ancak bir protokolle, Atatürk Köşkü’nün amacı dışında kullanılamayacağı belirtildi. Emekli Sandığı daha sonra köşkü otellerden ayırarak Kültür Bakanlığı’na devretti. Köşk, Bakanlıkça onarım ve düzenlemeleri tamamlanmasından sonra, 29 Ekim 1973 Cumhuriyet’in 50. yılı kutlamaları çerçevesinde müze oldu. Bursa Belediyesi, Atatürk’ün bağışladığı Çelik Palas hisselerini sonradan Emekli Sandığı’na sattı. Emekli Sandığı’na ait son otel olan Çelik Palas’ın özelleştirilmesi için 2006’da düğmeye basıldı ve 2007 Ağustos’unda 38 milyon 900 bin dolarla en yüksek teklifi veren MSN Yapı A.Ş.’nin oldu ve 55 milyon dolar bütçeyle tamamen yenilendi.
ATATÜRK PALAS MAYISTA AÇILIYOR
Çelik Palas Oteli’nin hemen yanında bulunan, Atatürk’ün Bursa ziyaretlerinde istirahat ettiği ve tamamlandığında Atatürk Palas adını alacak küçük otelin renovasyonu da yapılıyor, çalışmaları Mayıs başında tamamlanacak. Burada Atatürk ve İsmet İnönü’nün konakladığı odaların da aralarında bulunduğu 21 süit olacak.
BÜTÜN DÜNYADAN MALZEME GELDİ
Çelik Palas Oteli’nin genel müdürlüğüne de deneyimli turizmci Birol Kaymas getirildi. Kaymas oteli şöyle anlatıyor: “Premium suit, superior suit, junior suit, deluxe suit, executive suit ve king suit olmak üzere toplam 141 oda var. 3,5 metre tavan yüksekliğindeki odaların ferah olmasına dikkat edildi. Restorasyon MOB firmasınca gerçekleştirildi. Tüm mobilyalar özel olarak üretildi. Renkler insan psikolojisine etkilerine göre seçildi. Altı metre yüksekliğindeki balo salonunda hiç sütun kullanılmadı. Tamamen tik ağacıyla kaplanan salonun kapasitesi bin 500 kişi. Banyo mermerleri İtalya’dan, ahşap kaplamalar Brezilya’dan, cephe kaplamaları Burma’dan, klima ve aydınlatmalar Amerika’dan, duvar kağıtları Hollanda’dan, tül perdeler Japonya’dan, bakır kaplamalar Çekoslovakya’dan, avizeler Avusturya’dan ithal.”
ÇELİK PALAS’IN ÜNLÜLERİ
Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn, Audrey Hepburn, Zsa Zsa Gabor, Celal Bayar, Adnan Menderes, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Ziya Ül Hak, Johan Cruyff, Sakıp Sabancı, Türkan Şoray, Ayhan Işık ve Günseli Başar Çelik Palas’ta konaklamış ünlüler arasında.