Güncelleme Tarihi:
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Girginer, artan sağlık harcamalarının önüne geçebilmek için sunulan sağlık hizmetlerinin bir kısmının ve bazı ilaçların alımı için vatandaşın cebinden para ödemek zorunda kalabileceğini, vatandaşlara ücretsiz, eşit, kaliteli sağlık hizmeti sunumu için aile hekimliğinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YILLARDIR UYGULANIYOR
Aile Hekimleri Dernekleri’ni tek çatı altında toplayan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Türkiye’de 3 yıldır tamamı ile uygulanan aile hekimliğinin gelişmiş ülkelerde onlarca yıldır uygulandığını ve ülke sağlık sistemine ve sağlık bütçesine katkılarının tartışılmaz ölçüde büyük olduğunu ülkemizde ise bu gücü sağlamayı henüz başaramadıklarını vurguluyor.
KORUYUCU TIP TEDAVİ ETMEKTEN DAHA ÖNEMLİ
Artan sağlık harcamalarının, her ülkenin önüne çıkan sorun olduğunu, akılcı olarak birinci basamak hizmetlerini güçlendiren ve aile hekimliği uygulamasını doğru uygulayan ülkelerin bu harcamaları kontrol edebildiklerini belirten AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer ülke çapında görev yapan 21.214 aile hekiminin fikirlerini alarak hazırladıkları öneriler ile aile hekimliği uygulamasının güçlendirilmesi gerektiğini sağlık harcamalarının kontrol edilmesinin tek çıkar yolunun bu olduğunu söyledi.
Koruyucu sağlık hizmetleri tüm dünya da ön plana çıkarken bizim ülke modelimizde ise tedavi edici hizmetlerin ön planda olduğunu söyleyen Girginer; Koruyucu sağlık hizmet sunumu ile ortaya çıkacak maliyet etkin hizmet sunumunun olumlu çıktılarının hemen alınmasının mümkün olmadığını ancak zaman için de koruyucu sağlık hizmetlerinin olumlu çıktılarının görülebileceğini söyledi.
Oysa basında yer alan haberlere göre Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alan ödeme modeli değişikliği ile Temel Teminat Paketi oluşturulacağını, bunun dışında yer alan tüm sağlık hizmetleri için vatandaşın cebinden para ödemesi gerektiğini, ya da ücretini vererek ek sağlık sigortası yaptırması gerektiğini öğrendiklerini, bu yöntemin de sağlık harcamalarını azaltabileceğini ama vatandaşın eşit, standart, ekonomik, kaliteli sağlık hizmet almasını sağlamayacağını söyleyen Girginer, “Sağlık harcamalarını kontrol altına almak istiyorsanız birinci basamakta sunduğumuz eşit, kaliteli, standart, kolay ulaşılabilir, ücretsiz sağlık hizmet sunumunun devamlılığını sağlamalıyız, amacı sağlık harcamalarını kontrol etmek isteyen tüm bürokrasi aile hekimliğini güçlendirmek için işbirliği yapmalıdır” dedi.
AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer “Biz Aile Hekimleri birinci basamakta kaliteyi ve standartları yükseltmek için uğraş veriyoruz. Bunun için planlarımız projelerimiz ve ileriye yönelik projeksiyonlarımız hazır. Oysa Sağlık Bakanlığında görev yapan bazı bürokratlar tüm geri bildirimimize, raporlarımıza, çözüm önerilerimize rağmen aile hekimliği uygulamasını sona erdirecek yönetmelik değişiklikleri ile adeta aile hekimliğini bitirecek çıkmaz yola sokmaktadırlar. Gelişmiş ülke modelleri ile ilgili raporlar ellerinde olmasına rağmen bunları da dikkate almamaktalar. Yasa ve yönetmelikler süren işleri ve hizmetleri daha iyi duruma getirmek, aksayan yönleri düzeltmek için düzenlenir, yeni sorunlar yaratmak, işleyişi sekteye uğratmak için değil… Gündem de olan Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği tüm çekincelerimize ve somut önerilerimize rağmen bu hali ile çıkarsa 5000 aile hekimi sistemden ayrılacak duruma gelmiştir, artık tahammülleri kalmamıştır. Özellikle hemşirelerin maddi kayıpları ile birlikte Aile Sağlığı Merkezlerinde süregelen hemşire sıkıntısına birde görev yapan hemşirelerin daha iyi şartlardaki hastahanelere geçmek istemesi nedeniyle içinden çıkılmaz bir duruma gelinecektir. Aile Hekimliğinin temel taşları hekimler ve hemşireler olmadan birinci basamak hizmetlerini sürdürmek imkansızdır.
Bu ülkede sağlık harcamalarında azalma hizmet sunumunu ücretli hale getirerek kısıtlayarak değil, koruyucu ve önleyici hekimlik üzerine kurgulanan aile hekimliğini destekleyip güçlendirerek olacaktır. Oysa bürokrasi aile hekimliğini duvara toslatmak üzeredir. Bu ülke insanı korkarız ki önümüzdeki yıl hem sağlık hizmetleri için cebinden para ödemek zorunda kalacak, hem de en büyük güvencesi olan ücretsiz, kaliteli, eşit aile hekimliği uygulamasında gidecek aile hekimi bulamayacak ve hizmet alamayacaktır.
HERKESE EŞİT SAĞLIK HİZMETİ
Bizler AHEF olarak Aile hekimlerinin iş güvencesini tehdit eden, aile hekimliği kalitesini düşüren, başka kurum ve hekimlerin görevini yükleyen ve tıp disiplinin gerektirdiği aile hekimliği yapmasını engelleyen uygulamaları ve ücret kayıplarını kabul etmiyoruz. Bizler Aile hekimleri olarak vatandaşımızın eşit, kaliteli, sağlık hizmeti aldığı ücretsiz aile hekimliğinin sona erdirilmesi noktasına getirilmesini istemiyoruz.
Sayın Bakanımızı ve yetkilileri acilen AHEF ve aile hekimlerinin haklı kaygılarını değerlendirmeye ve vatandaşın memnun olduğu aile hekimliğini sona erdirecek olumsuz değişiklikler yerine aile hekimliğini güçlendirecek, kaliteyi artıracak, aile hekimlerinin iş güvencesini sağlayacak ve gelecek kaygılarını giderecek düzenlemelere gidilmesine davet ediyoruz. Aile hekimliği bitirilmemelidir. Aile Hekimleri ve hemşireler severek, özveri ile yaptıkları görevlerinden bezdirilip, ayrılmak zorunda bırakılmamalıdır.