Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2005 00:00
Çayın vazgeçilmezi olan kurabiye, modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş. Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu, dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine "ufak kek" adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini. Aslında Hollandalılardan çok daha önce, 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Evet, önce Persler keşfetmiş, sonra Hollandalılar yeniden "yapmış" kurabiyeyi. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika'da ulaşmış kurabiye. Mesela, Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden hazırladığı hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye. Fındıklı, çikolatalı, bademli, portakallı, limonlu... Saymakla bitmeyecek kadar çok malzemeyle ve şekilde denenmiş durumda bugün kurabiye. Yine de yeni çeşitler yaratılmayı bekliyor. Size düşen de kolları sıvayıp hamuru yoğurmak, sonra da çayınız demlenirken kurabiyelerinizi pişirmek. Dost sohbetleriyse kurabiyelerin lezzetine lezzet katmak için bahane. Ağzınızın tadı hep güzel olsun. Cevizli roka salatası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 5 dakikaMalzeme listesi1 demet roka2
yemek kaşığı dolmalık fıstık1 çay baradğı ceviz içi 1/2 deemet dereotu1/2 demet maydanoz Omlet için2 adet yumurta (oda sıcaklığında bekleyen) 2 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri2 tepeleme yemek kaşığı kekun1 çay kaşığı tuz1 yemek kaşığı zeytinyağıSosu için2 diş sarmısak1 adet limonun suyu5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiberYumurta, rendelenmiş kaşar peyniri, kekun ve tuzu bir kaba aktarıp mikserle 2-3 dakika çırpın. Hazırladığınız bu karışımı 1 yemek kaşığı yağ koyduğunuz orta boy bir tavaya aktarıp tıpkı omlet yapar gibi; önce altını, sonra diğer tarafını kızartın. Omleti bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Omlet soğuduktan sonra şekilli hamur kalıplarıyla keserek salatanın üzerini süslemek için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan; rokayı ayıklayıp yıkadıktan sonra iri parçalara ayırın. Salata kabına alıp, incecik doğradığınız dereotu ve maydanozu da ekleyerek karıştırın. Dolmalık fıstığı yağsız tavada üzeri iyice sararıncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz fıstığı ve ceviz içini salatanın üzerine serpiştirin. Salatayı kalıpla kestiğiniz şekilli omlet parçalarıyla süsleyin. Son olarak, ezilmiş sarmısak, limon suyu, tuz, kaarbiber ve zeytinyağını bir kasede çatalla çırptıktan sonra salatanın üzerinde gezdirip servise sunun. Çikolatalı karamelize armut6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi6 adet orta boy sert ve sulu armut 1 su bardağı toz şeker 3 su bardağı su 1 adet limonun suyu 2 çay kaşığı toz tarçınÇikolatalı sos için1 su bardağı su 3 yemek kaşığı toz şeker 2 yemek kaşığı dolusu kakao 50 gr bitkisel margarinArmutları soyup saplarını koparmadan geniş bir tencereye dizin. Üzerlerine karamamaları için hemen limon suyunu gezdirin. Toz şeker ve tarçını serpiştirip, suyu da aktarın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Tencerenin kapağını açıp içindeki su bitinceye, şekerin rengi kahverengiye dönüşünceye, yani karamelize oluncaya kadar, en az 5 dakika daha pişirin. Karamel rengi alan armutları servis tabağına yan yana dizin. Tencerenin içindeki şekerli sosu da armutların üzerine gezdirdikten sonra, soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, su, toz şeker ve kakaoyu küçük bir tencereye aktarıp tel çırpacak yardımıyla karıştırın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladoktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp, üzerine margarini ekleyerek hızla karıştırın. Bu sıcak çikolatalı sosu armutların üzerinde gezdirip soğumasını bekledikten sonra servise sunun.
button